objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 2. junij 2013 ob 07:23

Konec Patrie?! Janša menda skuliran, krožijo pa tri različice pisanja sodbe
Ljubljanska okrajna sodnica Babara Klajnšek bo jutri dopoldne razglasila tako imenovano sodbo desetletja. Ključno vprašanje se glasi: Bo Janeza Janša obsojen ali ne?!
2013 Pozareport

Odpri galerijo

"... Kakšno nagrado naj bi mi obljubili? Kdaj? Na kakšen način? Kje? Kaj naj bi storil v zameno? Niti na eno od teh vprašanj ni ponudil konkretnega odgovora. So mi obljubili en evro? Milijon evrov? Poceni letalske karte, kot jih ima Virant? Usluge z Brda, kot so jih ponudili Bratuškovi? Podarjeno hišo v Murglah, kot sta jo dobila Kučan in Stanovnik? Milijonske posle, kot jih ima Drago Kos? Službo v Bruslju za 20.000 evrov na mesec, kot sta jih dobila Rop ali Cvikl kot plačilo za sodelovanje v tem velikem poku?"
Tako se v sobotnem intervjuju za mariborski časopis Večer retorično sprašuje Janez Janša, ki ga le še "nekaj ur" loči od druge najpomembnejše sodne odločitve v njegovem življenju. Okrajna sodnica Barbara Klajnšek bo namreč jutri dopoldne na ljubljanskem okrajnem sodišču razglasila sodbo v razvpitem procesu Patria, kjer so poleg Janše obtoženi še Jože Zagožen, Tone Krkovič, Ivan Črnkovič in Walter Wolf. Pri čemer sta Zagožen in Wolf že bila izločena iz sojenja (Zagožen je hudo bolan, medtem ko se je Wolf fizično "umaknil" v Kanado), vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc pa je za Janšo predlagal 24 mesecev zapora (plus 37 tisoč evrov denarne kazni), za Krkoviča in Črnkoviča pa 22 mesecev zaporne kazni in 37 tisoč evrov globe.
Sodni primer Patria ima seveda enormno politično konotacijo in ozadje.
Ne samo, da na zatožni klopi sedi nekdanji predsednik vlade, prvak največje (opozicijske) stranke v državi, politik, ki je zaznamoval zadnjih četrt stoletja slovenske zgodovine, gre tudi za posebno zgodovinsko naključje, morda celo ironijo. Sodba v procesu Patria se bo namreč zgodila približno ob enakem času kot pred 25-imi leti znamenita afera JBTZ, ki je odločilno sprožila procese demokratizacije in samostojnosti države Slovenije.
Kaj se bo zgodilo jutri, še ne ve nihče ... Janez Janša sodbo menda pričakuje "skuliran", kar potrjujejo tudi njegovi najožji sodelavci. Pred stavbo sodišča na Tavčarjevi ulici 9 naj bi se med obravnavo zbralo nekaj sto ljudi (na zborovanje poziva posebna facebook skupina pod imenom "Zgodovina se ponavlja"), če bo Janez Janša "slučajno" res obsojen, pa se menda pripravljajo velikanske demonstracije.
Na sedežu stranke SDS na Trstenjakovi ulici menda "pregorevajo" telefoni, govori se, da bi se utegnilo na ljubljanskih ulicah zbrati 30 do 40 tisoč ljudi?! Torej nekakšna replika "Roške ulice" pred petindvajsetimi leti.
Na spletni strani 24kul.net pa se je začelo zbiranje podpisov za peticijo v podporo Janezu Janši ter za odstop predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše.
Po informacijah, ki prihajajo iz SDS, naj bi cel sodni spis, vključno z obtožnim predlogom in sodbo, začela analizirati posebna mednarodna ekipa pravnikov, kar je v oddaji Požareport na TV3 Medias napovedal tudi Janša sam. Kdo naj bi sestavljal to ekipo, pa zaenkrat ostaja skrivnost. Janša naj bi si obetal tudi zelo močno politično podporo iz tujine, menda celo podobno kot nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko (spomnimo, prav tako je bila obtožena ter obsojena zaradi očitkov korupcije), ko so posamezni vidni evropski politiki, denimo Juan Manuel Barosso, Angela Merkel, Vaclav Klaus ... in drugi bojkotirali lansko evropsko nogometno prvenstvo v Ukrajini.
Na politično-pravosodni sceni sicer krožijo tri špekulacije ponedeljkove sodbe.
Po prvi varianti naj bi obsodilno sodbo pomagala sestavljati starosta kazenskega prava Ljubo Bavcon ter njegova naslednica na ljubljanski pravni fakulteti Katja Šugman Stubbs. Po drugi varianti naj bi obsodilno sodbo pisala sodnica Barbara Klajnšek sama. Po tretji varianti pa naj bi sodnica za Janšo razglasila oprostilno sodbo, zaradi pomanjkanja dokazov. Pri tem je pomenljivo, da se v krogih političnih nasprotnikov Janeza Janše govori, da si ljubljansko sodišče "ne bo upalo" obsoditi Janše, ker naj bi bilo pravosodje preveč hendikepirano tudi zaradi nedavne afere s Hildo Tovšak.
Tako je pred jutrišnjo sodno obravnavo pravzaprav jasno bolj ali manj samo to, da bo sodnica sodbo javno razglasila (čeprav si lahko vzame čas še tri dni, do četrtka), podrobna pisna obrazložitev sodbe pa bo sledila nekaj tednov pozneje. Poslednja javna obravnava v procesu Patria pod opravilno številko 2457/2010 se začne že ob 9.00 uri zjutraj ...
 
ODMEV
Pozdravljeni,
v svojem prispevku z naslovom "Konec Patrie?! Janša menda skuliran, krožijo pa tri različice pisanja sodbe (avtorja B. Požarja, objavljenem na spletni strani Požareporta dne 2. 6. 2013)" ste med drugim objavili tudi špekulacijo, ki se nanaša na mene. Po enem od scenarijev, o tem kakšna naj bi bila sodba v primeru Patria oziroma kdo naj bi jo napisal, trdite, da naj bi pri pisanju sodbe pomagala tudi jaz in me označujete kot naslednico profesorja Bavcona. Odločno zavračam vaše špekulacije, saj nisem nikakor vpletena v pisanje sodbe v tem primeru. Trditev je ne samo žaljiva za moj osebni in profesionalni ugled, temveč tudi skrajno žaljiva do sodišča. Poleg tega pa nisem pri predmetu nasledila profesorja Bavcona, temveč profesorja Boštjana M. Zupančiča.
Lep pozdrav,
Katja Šugman Stubbs

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
virant Bratuškovi Kučan Stanovnik Drago Kos rop Cvikl Janez Janša Barbara Klajnšek Jože Zagožen tone krkovič Ivan Črnkovič Walter Wolf Andrej Ferlinc 24kul.net Branka Masleše Požareport Julija Timošenko Juan Manuel Barosso Angela Merkel Vaclav Klaus ljubo bavcon Katja Šugman Stubbs Hildo Tovšak Pozdravljeni Katja Šugman Stubbs

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Konec Patrie?! Janša menda skuliran, krožijo pa tri različice pisanja sodbe