objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Petek, 15. februar 2013 ob 06:57

Zamrznitveni štosi. Zdaj se vidi, zakaj bi Janković moral oditi kot župan!
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Sodna protikorupcijska globa za ljubljanskega župana in trenutno zamrznjenega predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, ki jo je pred nekaj dnevi pravnomočno izreklo ljubljansko višje sodišče, pravnomočno dokazuje, zakaj bi Zoran Janković dejansko moral odstopiti predvsem kot - ljubljanski župan.
Res je, da globa ni pretirano visoka (3000 tisoč evrov za "korupcijski posel", težak nekaj več kot 2 milijona evrov), res je tudi, da gre samo za prekršek - ne za kaznivo dejanje, res je tudi, da sodišče politiku Jankoviću tehnično ni sodilo "zaradi korupcije", ampak zaradi kršitve zakona o intergriteti in preprečevanju korupcije, res pa je, da "stanje" pravnomočno izrečene globo prinaša dejansko močnejše moralno-pravne posledice (učinke), kot jih ima, denimo, razvpito poročilo komisije za preprečevanje korupcije, ki Janezu Janši ter Zoranu Jankoviću pravzaprav "šele očita" možnost korupcijskega tveganja.
Stvar učinka (efektov) je sicer predvsem produkt "medijske obdelave".
Ali povedano drugače, če bosta Janša in Janković z vloženima pritožbama na upravnem sodišču uspela, bo poročilo KPK "izničeno". Če pa ne, bo poročilo KPK šele takrat(!) pridobilo status, podoben pravnomočni odločbi sodišča, ki je prejšnji teden oglobilo Jankovića.
Izrečena globa še bolj bremeni Jankovića tudi zato, ker je, potem ko so se začeli vrstiti očitki ter dokumenti o njegovem spornem poslovanju z denarjem mestne občine in davkoplačevalcev, sam javno večkrat zagotovil, da bo on takoj odstopil (ker on verjame v pravno državo?!), če se dokaže, da je kdajkoli ravnal napačno ali nezakonito. Pravnomočna sodna odločba je Jankovića zdaj postavila pred takšno dejstvo, on pa se je zavil v molk.
Iz sodno končanega primera se tudi vidi Jankovićeva "brutalnost" pri delitvi občinskega denarja. Ne samo, da ga je dajal šefu poslanske skupine Pozitivne Slovenije ter nekdanjemu ljubljanskemu podžupanu Janiju Möderndorferju za košarkarski klub Olimpija, (vsi namreč vedo, da klub vodi Zoran Janković, ne pa marionetni predsednik Jani Möderndorfer), denar je šel tudi za ženski rokometni klub Olimpija, kjer je zakoniti zastopnik županov mlajši sin Jure Janković. Ljubljanske rokometašice (včasih rokometni klub Krim Electa) so sicer že leta in leta tradicionalno v posesti družine Janković. Insajderji pravijo, da bi bilo zanimivo videti, kako je Jure Janković nato razdelil tistih 130 tisoč evrov, ki jih je dobil od občine (beri: "očija").
Vse to pa politika Zorana Jankovića ne bremeni kot prvaka Pozitivne Slovenije (politična stranka pač lahko ima takšnega predsednika, kot si ga želi ali zasluži), ampak kot ljubljanskega župana. Janković denar davkoplačevalcev "veriži in črpa" kot župan, zato bi moral odstopiti s funkcije župana Ljubljana.
Sodne globe, izrečene zaradi korupcije, in vse, kar sodi zraven, pa ni zgolj "stvar Ljubljančanov", kar javnosti skušata prodajati Gregor Virant ali Karl Erjavec.
Sicer pa Pozitivna Slovenija res igra na karto "zamrznitvenih štosev", kot pravi Igor Lukšič. Alenka Bratušek, začasna predsednica stranke, je sinoči v oddaji Požareport na TV3 Medias prisegala, da se Janković ne more "kar tako odmrzniti." Po besedah Bratuškove mora Janković, če bi želel ponovno prevzeti vodenje stranke, priti na prihodnji kongres Pozitivne Slovenije, kandidirati za predsednika in - zmagati. Oh, dajte no.
Ja, celo (nekateri) poslanci Pozitivne Slovenije ugotavljajo, da Alenka Bratušek "nima pojma" ter očitno "ne pozna" statuta stranke. Kongres PS Jankovića ni odstavil, niti zamenjal, on se je zgolj zamrznil, odšel je v nekakšen "bolniški stalež", se muzajo. Janković se lahko torej sam(!) nonšalantno odmrzne že naslednji trenutek in spet govori ter uraduje kot predsednik svoje stranke Pozitivna Slovenija d.d.
Je pa tudi slišati, da naj bi "del levice" začel na Zorana Jankovića "pritiskati" še drugače, ne samo s prijaznimi zakulisnimi pogajanji o njegovem dokončnem odhodu iz Pozitivne Slovenije. Informacije o sodni globi so časovno prišle v medije točno ob odločanju Mira Cerarja mlajšega za mandatarja projektne vlade. V prihodnjih dneh naj bi v javnost priromali tudi podatki o "skritem lastništvu" nekega hotela v slovenski Istri, ki naj bi bil dejansko v lasti družine Janković, formalno pa napisan na druge osebe ...
P.S. Zoran Janković pa medtem "hodi" po občini in razlaga, da on gre raje v španovijo z Janezom Janšo kot izdajalcem Gregorjem Virantom ...
 
POPRAVEK
Sodba Višjega sodišča niti v enem delu županu ne očita ne korupcije, ne podpisa pogodb s športnima kluboma (Rokometni klub Olimpija in Košarkarski klub Olimpija), temveč zgolj očitek, da pogodbi formalno ne vsebujeta besedila "protikorupcijske klavzule" iz Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.
Višje sodišče je izdalo sodbo, s katero je potrdilo odločbo o prekršku KPK zoper odgovorno osebo Mestne občine Ljubljana, ker Mestna občina Ljubljana v dveh pogodbah o sofinanciranju letnega programa športa MOL ni prepisala besedila "protikorupcijske klavzule" iz Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v ti dve pogodbi. Izpustitev protikorupcijske klavzule v obeh navedenih pogodbah, kot tudi v številnih drugih tovrstnih pogodbah, o čemer je MOL seznanila KPK, je posledica interpretacije nejasne in dvoumne zakonske določbe, ki jo je podala Služba za pravne zadeve MOL, ki je zadolžena za pravni pregled vseh pogodb, preden jih podpiše župan. Ker lokalna skupnost (občina) po zakonu o prekrških ne more odgovarjati za prekršek, ampak mora župan zaradi svoje funkcije kot predstojnik MOL prevzeti odgovornost za ravnanja strokovnih služb, mu je bila izrečena globa za navedeni prekršek.
Jasne Plazl
vodja Službe za pravne zadeve MU MOL

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Jankovića Janezu Janši Janiju Möderndorferju Jure Janković Gregor Virant karl erjavec Igor Lukšič Alenka Bratušek zakulisnimi pogajanji Mira Cerarja mlajšega Jasne Plazl vodja Službe za pravne zadeve MU MOL

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zamrznitveni štosi. Zdaj se vidi, zakaj bi Janković moral oditi kot župan!