objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 13. februar 2013 ob 06:55

Šefi SLS. Zbogom, leva Cerarjeva vlada, ampak stornirali so tudi Gaiserja!
Laris Gaiser ni več kandidat za predsednika Slovenske ljudske stranke. Sinoči so ga administrativno odstranili na izvršilnem odboru, zdaj edini kandidat za novega šefa stranke ostaja Franc Bogovič
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Izvršilni odbor Slovenske ljudske stranke je včeraj popoldne odločil, da SLS po izstopu iz vlade Janeza Janše odhaja v opozicijo in ne bo sodelovala v nobeni projektni vladi. Kot opozicija pa bo stranka podpirala "vse aktivnosti", ki bodo vodile k čim prejšnjim predčasnim volitvam.
Odločitev je bila sprejeta soglasno, nihče ni bil proti, se je pozneje pohvalil odhajajoči predsednik stranke Radovan Žerjav. No, to je sicer res, vendar sta Žerjav ter minister za kmetijstvo in prostor Franc Bogovič na začetku seje predlagala nekoliko drugačne sklepe (menda jih je bilo sedem), med njimi tudi takšnega, ki bi ožjemu vodstvu stranke dal mandat za pogajanja za vstop v levosredinsko koalicijo. Razprava pa je menda takoj pokazala pravo mnenje baze Slovenske ljudske stranke, zato je potem zelo hitro prišlo do povsem drugačne odločitve.
Mimogrede, že v ponedeljek sem zapisal, da bo Slovenska ljudska stranka blazno težko podprla "levega" mandatarja, ki ga predlaga Pozitivna Slovenija (trenutno gre za Mira Cerarja mlajšega), kar se zdaj udejanja. Malo pred sejo izvršilnega odbora se je namreč tudi govorilo, da utegne pri vprašanju "priključitve" SLS levosredinski koaliciji priti celo do "razkola" znotraj vodstva stranke. Po mojih informacijah so Radovan Žerjav ter Franc Bogovič pa tudi podpredsednica stranke Olga Franca, nemudoma "zaznali", kaj se utegne zgoditi, zato je tudi brez večjih težav prišlo do takšne odločitve.
Sicer pa znotraj SLS še vedno velja odločitev kongresa, da brez ustreznega sklepa kongresa oziroma glavnega odbora Slovenska ljudska stranka sploh ne more vstopiti v novo vladno koalicijo.
Izvršilni odbor pa je pozno zvečer tudi presenetljivo (ali pričakovano?!) storniral kandidaturo Larisa Gaiserja za predsednika stranke. To so opravili na podlagi statuta stranke, ki izvršilnemu odboru SLS daje diskrecijsko pravico, da v primeru, če kandidat za predsednika "še ni dovolj" časa v stranki, kot določa statut (praviloma šest mesecev), odloči o "primernosti" njegove kandidature. Izvršilni odbor stranke je torej prepovedal predsedniško kandidaturo Larisa Gaiserja (do šestih mesecev članstva sta mu zmanjkala pičla dva dneva!), Franc Bogovič pa gre na marčevski kongres SLS kot edini(!) kandidat za predsednika. Za takšno odločitev je glasovalo devet članov izvršilnega odbora, štirje so se vzdržali, Žerjav in Bogovič pa sta se "izločila" iz glasovanja.
Moji viri pravijo, da so bili pri tem nekateri skoraj šokirani "nad demokracijo" ter hudo načelnostjo v Slovenski ljudski stranki. Minuli petek, na srečanju ob 25. obletnici Slovenske kmečke zveze v Preboldu, sta namreč Marjan in Janez Podobnik takrat še predsedniškemu kandidatu Larisu Gaiserju lepo obljubljala funkcijo podpredsednika SLS, če odstopi od kandidature za predsednika.
Ja, po vsem sodeč so se posamezniki Gaiserja in njegove kandidature pošteno ustrašili, zato so se prešteli ter odločili, da ga administrativno ustavijo.
Kar spet ni presenečenje, saj naj bi do konca minulega tedna Laris Gaiser dobil podporo že več kot 35 odstotkov lokalnih odborov Slovenske ljudske stranke. Vodstvo Kmečke zveze pri Slovenski ljudski stranki pa naj bi tudi razmišljalo, da bi kmečka zveza preprosto zapustila SLS ter šla na "samostojno" pot ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janše Radovan Žerjav franc bogovič v ponedeljek sem zapisal Mira Cerarja mlajšega olga franca Larisa Gaiserja 25. obletnici marjan Janez Podobnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Šefi SLS. Zbogom, leva Cerarjeva vlada, ampak stornirali so tudi Gaiserja!