objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 12. februar 2013 ob 07:08

Jankovićevi pogoji za odhod: ostane župan, hoče medijski mir ter imuniteto
Načrti in računi stricev levice iz ozadja: Zoran Janković bo slej ko prej moral odstopiti ali pa bo mali trojček prej ko slej moral podpisati koalicijsko pogodbo s Pozitivno Slovenijo
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Čeprav je "odhod" Zorana Jankovića iz Pozitivne Slovenije javno obljubljena zahteva malega trojčka (Državljanska lista, DeSUS in Slovenska ljudska stanka) za koalicijsko povezavo s Pozitivno Slovenijo, je Janković tudi včeraj dal vedeti, da kot zamrznjeni prvak stranke ne misli odstopiti. Češ zakaj pa, saj se on "ne vmešava" v državno politiko, zato ga tudi ne zanima, kaj mali trojček zahteva, predsednikom strank malega trojčka Gregorju Virantu, Karlu Erjavcu ter Radovanu Žerjavu pa je jezno zabrusil, naj "kar sami sestavijo vlado."
Vse to je seveda tudi (samo) predstava za javnost. Tisti, ki iz ozadja vlečejo niti Pozitivne Slovenije, namreč računajo takole: da bo Janković slej ko prej prisiljen odstopiti ali pa bodo prvaki strank malega trojčka slej ko prej prisiljeni podpisati koalicijo s Pozitivno Slovenijo, ne da bi odstopil Janković.
Na Zorana Jankovića se namreč že nekaj tednov "močno pritiska", naj odstopi kot predsednik Pozitivne Slovenije ali pa vsaj javno napove nepreklicni odstop z mesta predsednika stranke na prihodnjem kongresu. Nanj sicer ne pritiska Alenka Bratušek, trenutno vršilka dolžnosti predsednice stranke, ali kakšni drugi politiki Pozitivne Slovenije, ker za to nimajo ne dovolj politične moči niti osebnega poguma. Na Zorana Jankovića pritiskajo predvsem oni, ki so ga "spravili" v državno politiko, z Milanom Kučanom na čelu.
Spomnimo, Milan Kučan je moral 12. januarja celo "osebno" prikorakati na kongres Pozitivne Slovenije, da je sredi Gospodarskega razstavišča dosegel delni umik Zorana Jankovića v obliki agregatnega stanja "zamrznitve", kar je verjetno unikum v zgodovini parlamentarne demokracije nasploh.
Dokaz: na kongresu tudi najbolj vidni politiki Pozitivne Slovenije "niso imeli pojma," kaj se dogaja - in kaj se bo zgodilo. Podpredsednica(!) stranke Maša Kociper je med kongresom menda celo spraševala Lojzeta Udeta, če on morda  ve, kaj bo ...
Vplivno zakulisje Pozitivne Slovenije si je med seboj tudi zelo natančno "razdelilo" kadrovska področja tako imenovanega kolektivnega vodstva stranke. Alenko Bratušek in Janija Möderndorferja "obvladujeta" Gregor Golobič ter Milan Kučan, Maša Kociper in Vasja Butina "pripadata" Zoranu Jankoviću (mimogrede, Butino, ki so mu pred davnimi leti, ko je bil še sekretar partije v Ljubljani, pravili "Berija", so pred kratkim Socialni demokrati končno le prečrtali iz svojega članstva - generalni sekretar Pozitivne Slovenije je namreč plačeval članarino tudi konkurenčni stranki SD?!), Melita Župevc (ki znotraj te šesterice velja tudi za politično najbolj "premeteno") seveda še najbolj posluša Toneta Ropa (očeta njenega otroka), Robert Golob pa menda ne posluša nikogar, zato mu Golobič in Kučan tudi učinkovito preprečujeta, da bi postal predsednik Pozitivne Slovenije.
Prav zaradi takšne sestave novega začasnega vodstva stranke je kolikor toliko "držala" izjava Roberta Goloba, ki jo je že med kongresom povedal novinarjem. Da Zoran Janković Pozitivne Slovenije ne bo vodil iz ozadja. Seveda ne, ker jo bosta iz ozadja pretežno vodila Kučan in Golobič.
Zoranu Jankoviću naj bi bilo že takrat zagotovljeno, da bo v primeru famozne zamrznitve predsedniške funkcije lahko ostal ljubljanski župan (torej na funkciji, kjer pa bi on - zaradi očitkov iz poročila o preprečevanju korupcije - res moral odstopiti), da ga dominantni mediji ne bodo preveč napadali, predvsem pa taisti mediji ne bodo zahtevali njegovega odhoda iz Magistrata in da še "lahko računa" na vrnitev v državno politiko. To zadnje so Jankoviću sicer obljubili s figo v žepu (strici iz ozadja so namreč Jankovića že odpisali), toda Janković je začel takoj glasno napovedovati, da bo v primeru predčasnih volitev šel spet na volitve, jasno na čelu Pozitivne Slovenije.
Treba je namreč vedeti, da se je Zoran Janković na januarskem kongresu po svojem vedenju umaknil zgolj začasno.
No, tako si je vsaj zamislil Janković, zakulisje "tega dela levice" pa ga je očitno izigralo. Kučanovi in Golobičevi mediji so ga res bolj ali manj pustili pri miru, povsem mirno ostaja tudi ljubljanski župan, toda kmalu po kongresu Pozitivne Slovenije so ga začeli zapuščati njegovi zavezniki. Kar je bil "slab znak". Dekan ljubljanske ekonomske fakultete Dušan Mramor je nenadoma obelodanil, da Janković že dlje časa(?!) ni več predsednik njihovega Alumni kluba, Janez Stanovnik in vodstvo Zveze združenj borcev za vrednote Narodnoosvodilne borbe zahtevata odstop Zorana Jankovića s političnih funkcij.
Zato je po svoje celo razumljivo in logično, da je Zoran Janković (svoje) pogoje za dokončen odhod iz Pozitivne Slovenije zdaj še dodatno zaostril. Nenazadnje gre za politično stranko, imenovano Pozitivna Slovenija d.d., ki jo je sam tako rekoč fizično ustvaril, jo najverjetnje sam tudi sofinaciral, kopica znanih obrazov Pozitivne Slovenije pa Jankoviću dolguje osebno eksistenco in kariero.
Hkrati je potrebno vedeti, da Zoran Janković z "dokončnim umikom" iz državne politike tvega bankrot družinske ekonomije in celo svojo osebno svobodo. Zato od "pogajalcev" na drugi strani zakulisne mize, kot pravijo moji viri, zahteva "garancije", da lahko ostane ljubljanski župan, dokler bo pač želel (kar mu omogoča nadaljevanje družinskega biznisa), nova levosredinska (projektna ali kakršna koli pač že) vlada pa naj mu "zagotovi" tudi nekakšno "imuniteto (amnestijo)" pred davčnimi, policijskimi in sodnimi postopki. Povedano drugače, po svoje "izdani" Zoran Janković z vztrajanjem na položaju šefa stranke varuje samega sebe.
No, teh pogajanj, kaj šele vsebine, seveda ne bo nihče javno priznal.
Medtem se že uresničujejo posamezne napovedi, ki sem jih zapisal včeraj. Franceta Arharja mediji kot morebitnega mandatarja "podijo stran", zdaj naj bi bil v igri Miro Cerar ml., "kot nestrankarski kandidat brez politične prtljage." Cerar pravi, da "resne ponudbe" še ni dobil, se je pa včeraj, vsaj po mojih informacijah, z njim dobil Gregor Virant. Kmalu potem je tudi zaokrožila novica, da je Cerar najnovejši kandidat za mandatarja. Virant sicer pravi, da sta se z Mirom Cerarjem ml. samo "videla v državnem zboru" na sestanku strokovne skupine za ustavne spremembe, toda vse več je indicev, da Mira Cerarja snubi prav Virant, morda celo v dogovoru s Pozitivno Slovenijo.
Tistim, ki dejansko "furajo" Pozitivno Slovenijo, je namreč kristalno jasno, da bo mali trojček precej lažje pridobiti za sodelovanje, če bo predlagani mandatar kobajagi izšel na njihov predlog, in tukaj "nastopa" Gregor Virant.
Na vprašanje, ali je Miro Cerar mlajši mandatarski kandidat Državljanske liste ali Pozitivne Slovenije, pa Gregor Virant odgovarja, da tega ne more komentirati, ker "še ni nobenih formalnih odločitev."
Medtem pa curljajo nove informacije z zadnje seje sveta Državljanske liste, kjer je Virantova stranka podprla skupno iniciativo malega trojčka.
Po navedbah virov je Virant na seji povedal, da ga je poklical Radovan Žerjav in mu dejal, da je zdaj priložnost, da "sesujejo ter odstranijo Janeza Janšo." Gregor Virant se je menda tudi pohvalil, kako je na "stalni zvezi" s Petrom Kraljičem, čeprav so nekateri opozarjali, da je Peter Kraljič član Foruma 21. Poslanec Bojan Starman pa je na seji sveta jasno povedal, da ne bo glasoval za konstruktivno nezaupnico.
 
ODMEV
Spoštovani,
k prispevku z naslovom: "Jankovićevi pogoji za odhod: ostane župan, hoče medijski mir ter imuniteto," ki je bil na vašem spletnem portalu objavljen danes - 12. februarja 2012, vam v nadaljevanju v imenu predsednika SLS mag. Radovana Žerjava podajamo popravek z odgovorom na zapisano izjavo: "Po navedbah virov je Virant na seji povedal, da ga je poklical Radovan Žerjav in mu dejal, da je zdaj priložnost, da "sesujejo ter odstranijo Janeza Janšo," saj nikakor ne drži, da bi mag. Žerjav to ali kaj podobnega rekel Gregorju Virantu ali komurkoli drugemu.
Služba za odnose z javnostmi SLS

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Jankovića Gregorju Virantu Karlu Erjavcu Radovanu Žerjavu Alenka Bratušek Milanom Kučanom prikorakati Maša Kociper Lojzeta Udeta Janija Möderndorferja Gregor Golobič Milan Kučan Vasja Butina Melita Župevc Toneta Ropa Robert Golob dušan mramor janez stanovnik uresničujejo posamezne napovedi Franceta Arharja miro cerar ml Janeza Janšo Petrom Kraljičem bojan starman Služba za odnose z javnostmi SLS

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jankovićevi pogoji za odhod: ostane župan, hoče medijski mir ter imuniteto