objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 11. februar 2013 ob 07:04

Trojček za desnega mandatarja Arharja. Janša pa bi rad zdržal do jeseni
Mediji, ki so blizu levice, bodo v prihodnjih dneh in tednih začeli mleti Gregorja Viranta, naj pristane na mandatarja, ki ga bo ponudila Pozitivna Slovenija
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Globoke kadrovske menjave in napoved prodaje velikih državnih podjetij, kar je manjšinska vlada Janeza Janše sprožila v preteklih dneh, so "pospešile" zakulisna pogajanja o hitrejši zamenjavi Janše s konstruktivno nezaupnico ter postavitev nove vladne večine. Zdaj so celo (nekateri) poslanci Socialnih demokratov, ki naj bi jih razjezila predvsem odstavitev predsednika uprave Soda in "člana" SD Tomaža Kuntariča, tik pred sredino skupščino Telekoma Slovenije, začeli "obljubljati" glasove pri morebitnem glasovanju za nezaupnico ter novega mandatarja. Kar pa avtomatično menda še ne pomeni tudi glasov SD za novo ministrsko ekipo.
Po tajnem načrtu Alenke Bratušek in Pozitivne Slovenije je dovolj poslanskih glasov za zrušenje Janše "že zdaj (minimalno je potrebnih 46)," vendar samo v primeru, da minimalno "en glas" zagotovijo Socialni demokrati. Potiho se računa na dva poslanca, Srečka Meha ali Mirka Brulca, sicer pa bi konstruktivna nezaupnica temeljila na vseh glasovih Pozitivne Slovenije (27), vseh glasovih stranke DeSUS (5), na šestih glasovih Državljanske liste (predvideva se namreč, da bi proti padcu Janeza Janše glasoval poslanec DL Bojan Starman) ter štirih glasovih Slovenske ljudske stranke, saj naj bi, podobno kot Starman, med poslanci SLS proti glasovala Franc Pukšič in Janez Ribič. Dodatne tri glasove za padec Janeza Janše bi priskrbeli še trije razvpiti nepovezani poslanci, Borut Ambrožič, Ivan Vogrin in Ivan Šimčič.
Poslanski glasovi torej nekako so, ključna težava pa je ime novega mandatarja. Gregor Virant je na zadnjem svetu Državljanske liste "moral" sprejeti idejo Janeza Šušteršiča, naj tako imenovani "mali trojček (DL, DeSUS in SLS)" prevzame pobudo za sestavo nove vlade ter ponudi mandatarja. To idejo je bivši minister za finance Janez Šušteršič omenil novinarjem takoj po svoji odstopni izjavi na seji državnega zbora. Virant, ki se je do takrat že pretirano "vrgel v  naročje" Alenke Bratušek in Pozitivne Slovenije, je bil tokrat prisiljen popustiti Šušteršiču, sicer bi mu začela "še bolj" razpadati stranka. Janez Šušteršič pa znotraj malega trojčka vidi edino priložnost za nadaljevanje svoje politične (beri: ministrske kariere), saj ga Pozitivna Slovenija, pa tudi Socialni demokrati, niti slučajno nočejo v novi (projektni) vladi.
Mali trojček se je "uradno" vsaj enkrat že sestal, po vrnitivi odhajajočega predsednika SLS ter ministra za gospodarstvo Radovana Žerjava iz Indije. Po naših informacijah Žerjav vztraja pri mandatarju Francetu Arharju, kar smo na našem portalu napovedali že pred tremi tedni, ko je Žerjav govoril, da on "vidi samo eno ime." Problem Slovenske ljudske stranke je namreč v tem, da lahko, bodimo realni, pač zaradi njihove volilne baze, podpre samo kandidata za mandatarja "desnosredinske" politične provenience, ne pa tistih kandidatov za mandatarja, ki jih forsira Pozitivna Slovenija, denimo Igorja Šoltesa ali Stojana Petriča. Šoltes, predsednik računskega sodišča in kader Gregorja Golobiča ter Milana Kučana, prihaja direktno iz strukture LDS-Zares, Petrič, predsednik uprave Kolektorja iz Idrije, pa za seboj vleče "tajkunsko zgodbo" in prihaja direktno iz Kučanovega Foruma 21.
Mimogrede, posamezni poslanci SD bi za novega mandatarja levice sicer raje podprli Petriča kot Šoltesa, bo pa prvak SD Igor Lukšič pri tem predvidoma še zelo kompliciral.
"Današnja" situacija je torej takšna, da bi se mali trojček lahko morda na silo "poenotil" kvečjemu ob imenu mandatarja Franceta Arharja (tista struja v stranki Desus, ki ruši Karla Erjavca, se že hihita, češ po novem bo "mali levi" trojček, ki beži iz desne vlade, predlagal desnega mandatarja!), ampak Arhar je po drugi strani absolutno nesprejemljiv za Pozitivno Slovenijo in SD. Spomnimo, ko je France Arhar leta 2002, takrat je bil še predsednik uprave Zavarovalnice Vzajemna, kandidiral za predsednika republike proti Janezu Drnovšku, so ga z medijsko (de)plasiranimi informacijami o njegovi visoki plači učinkovito uničili (t)isti "posamezniki", ki danes vlečejo niti v zakulisju Pozitivne Slovenije, eni od njih pa celo svetujejo Radovanu Žerjavu.
Da je France Arhar favorit malega trojčka za mandatarja, je posredno potrdil tudi Karl Erjavec v sobotnem intervjuju za mariborski časnik Večer, medtem ko Virant nad Arharjem menda ni pretirano navdušen. Sam Arhar sicer o ponudbi sicer "še premišljuje" in se kobajagi še ni dokončno odločil.
Leta 2006 se je France Arhar kot kandidat treh pomladnih strank (SDS, SLS in Nove Slovenija) potegoval za ljubljanskega župana proti Zoranu Jankoviću, danes "zamrznjenemu" predsedniku Pozitivne Slovenije. Zdaj pa naj bi poslanci Jankovićeve stranke "tega istega Arharja" podprli za svojega mandatarja?! Pozabite. Malo morgen.
Niko Kavčič, pokojni starosta slovenskega bančništva, pa tudi politike, bi se ob kandidaturi Franceta Arharja za predsednika vlade obrnil v grobu.
Skratka, ravno nasprotno, Pozitivna Slovenija, predvsem pa njeno zakulisje, hoče za mandatarja postaviti nekoga, ki pripada levici ali vsaj levi sredini. Stricem in dizajnerjem levice ne gre samo za konkretne interese, ampak tudi za politični prestiž. Po številnih hudih ter bolečih porazih v minulem letu (fiasko pogajanj za sestavo vlade pod vodstvom Zorana Jankovića, visok volilni poraz Danila Türka in izvolitev Boruta Pahorja za novega predsednika republike) si "Kučan" želi in zahteva - zmago.
"Mainstream mediji" bodo zato v prihodnjih dneh sporočali predvsem naslednje: konstruktivna nezaupnica in sestava vlade je tik pred zdajci, France Arhar ni več v igri za mandatarja, Socialni demokrati so si premislili in bodo glasovali za nezaupnico Janezu Janši, sicer Janšo objektivno podpirajo, zahteve malega trojčka po dokončnem odhodu Zorana Jankovića iz Pozitivne Slovenije pa bodo taisti mediji - minimalizirali. Mediji, naklonjeni "levici", bodo sicer začeli "mleti" predvsem Gregorja Viranta, da bi pristal na predlog za mandatarja, ki ga bo ponudila Pozitivna Slovenija.
Premier in prvak SDS Janez Janša pa menda "dela" na dveh scenarijih.
Po enem bi manjšinsko vlado rad "vlekel" do jeseni, potem pa šel na predčasne volitve. Drug scenarij naj bi bil podoben Drnovškovemu iz leta 2000. Takrat je Janeza Drnovška odnesla nezaupnica v državnem zboru (pravzaprav glasovanje dveh "odpadniških" poslank, Polonce Dobrajc in Ede Okretič Salmič), za predsednika vlade je nova koalicija postavila Andreja Bajuka, kar je po šestih mesecih na parlamentarnih volitvah pripeljalo do premočne zmage LDS ...
Medtem se že delijo tudi ministrski stolčki. Pozitivna Slovenija bi najraje zasedla "vsa" ministrstva, ki trenutno še pripadajo SDS. Gregor Virant naj bi po novem postal minister za pravosodje in javno upravo, Karl Erjavec pa se ponuja tudi za predsednika državnega zbora.
Toda ostaja še en velik problem, imenovan Zoran Janković. Nanj se pritiska, naj dokončno odstopi kot predsednik Pozitivne Slovenije, on pa noče in postavlja določene pogoje. Več o njegovih pogojih pa jutri ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janše Tomaža Kuntariča Alenke Bratušek Srečka Meha Mirka Brulca bojan starman Franc Pukšič Janez Ribič Borut Ambrožič Ivan Vogrin Ivan Simčič Gregor Virant Janeza Šušteršiča Radovana Žerjava Francetu Arharju že pred tremi tedni Igorja Šoltesa Stojana Petriča Gregorja Golobiča Milana Kučana Igor Lukšič Karla Erjavca Janezu Drnovšku Zoranu Jankoviću Niko Kavčič Danila Türka Boruta Pahorja Polonce Dobrajc Ede Okretič Salmič Andreja Bajuka

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Trojček za desnega mandatarja Arharja. Janša pa bi rad zdržal do jeseni