objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 8. februar 2013 ob 07:10

Kadri Gregorja Golobiča zmagujejo v Evropi. In Pelko je pristal na Kosovu
Vodenje podjetje Korpus, kjer je bil nekoč zaposlen Golobič in kamor se steka del proračunskega denarja iz poslanske skupine Pozitivne Slovenije, je prevzel nekdanji sekretar Zaresa Bogdan Biščak
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Domnevna ljubezenska afera med nekdanjim slovenskim ministrom za zunanje zadeve Samuelom Žbogarjem, ki trenutno službuje na Kosovu kot posebni predstavnik Evropske unije, in lepo kosovsko ministrico za evropske integracije Vloro Çitaku, je povsem "slučajno" razkrila še eno - slovenskim medijem očitno skrito - kadrovsko zadevo. Tiskovni predstavnik misije Evropske unije v Prištini je namreč Stojan Pelko, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za kulturo (na listi stranke Zares), nesojeni poslanec Pozitivne Slovenije ter eden od svetovalcev ljubljanskega župana Zorana Jankovića, drugače pa znan predvsem kot dolgoletni tesni sodelavec Gregorja Golobiča.
Stojan Pelko je na Kosovo prišel 10. julija 2012, kot "pogodbeni uslužbenec" Evropske unije. Pravi, da se je prijavil na natečaj European Union Special Representative, ki sodi pod tako imenovano European External Action Service (gre za službo Evropske komisije) in zmagal v mednarodni konkurenci. Država Slovenija, v tem primeru pristojno ministrstvo za zunanje zadeve, po navedbah Stojana Pelka pri njegovem imenovanju ni hotela "sekundirati". Pogodba z Evropsko unijo za delo na Kosovu ga veže do junija letos.
Spomnimo. Stojan Pelko oziroma njegovo svetovalno podjetje Korpus je pred časom prišlo v medije zaradi črpanja proračunskega denarja iz poslanske skupine Pozitivne Slovenije. Samo lani, od meseca julija naprej, se je na transakcijski račun Korpusa po podatkih projekta Supervizor in komisije za preprečevanje korupcije "odlilo" okoli 131 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja. To je približno 20 tisoč evrov več, kot je - po javno dostopnih podatkih - leta 2011 znašal celoletni prihodek tega podjetja! Stojanu Pelku se je volilna zmaga Zorana Jankovića na parlamentarnih volitvah 2011 torej izjemno poplačala.
In lahko samo ugibamo, koliko bi še zaslužil Pelko, če bi Janković postal tudi predsednik vlade, vsekakor pa Stojanu Pelku "ne bi bilo treba" iti na Kosovo.
Pomenljiva pa je tudi "zgodba" s Korpusom. Ko se je pred leti Gregor Golobič prvič navidezno umaknil iz politike, se je zaposlil v - Korpusu. Že takrat se je govorilo, da je Korpus podjetje, ki ga dejansko obvladuje Golobič, da gre pravzaprav tudi za njegovo firmo. Do julija lani je bila direktorica Korpusa, poleg Stojan Pelka, še njegova dotedanja soproga Nataša Pelko, sicer nekdanja uslužbenka LDS, zdaj pa tiskovna predstavnica Pozitivne Slovenije. Po ločitvi od Stojana Pelka je Nataša Pelko "lahko" ostala tiskovna predstavnica Jankovićeve stranke, toda morala je takoj oditi iz Korpusa.
No, je pa lahko zadržala tudi priimek bivšega moža - Pelko.
Po odhodu Nataše Pelko je vodenje podjetja Korpus začasno prevzela Blanka Muster, ki jo poznamo kot nekdanjo direktorico razvpite obalne kmetije Bužekijan in podjetja Mala Seva d.o.o., to je dveh podjetij, ki jih je formalno vodila "v imenu" odvetnika Mira Senice, ker je ta prikrival svoje tiho lastništvo nad posestvom Bužekijan. Po Blanki Muster pa je Korpus bolj ali manj direktno ponovno pristal v rokah Gregorja Golobiča, direktorsko mesto je namreč prevzel Bogdan Biščak, nekdanji direktor LDS in pozneje generalni sekretar stranke Zares, sicer pa eden najbolj zvestih Golobičevih vojakov.
Stojan Pelko v podjetju Korpus od "prihoda na Kosovo" ni več zaposlen, niti direktor, je pa še vedno edini lastnik družbe.
Mimogrede, "ljubezenska afera" med Samuelom Žbogarjem ter Vloro Çitaku (Žbogar in Pelko sta jo zanikala, češ da sta Žbogar in Çitakujeva samo prijatelja) naj bi v medije prišla v povezavi s posebno mednarodno skupino preiskovalcev Eulex, ki preiskuje hude obtožbe o trgovini s človeškimi organi na Kosovu. Skupino preiskovalcev od januarja 2012 dalje vodi češka tožilka Jaroslava Novotna, sledi trgovine s človeškimi organi in drugihi kriminalnih dejanj pa naj bi vodile celo do kosovskega premiera Hashima Thacija. Pred nekaj tedni so se namreč v javnosti pojavili prisluhi telefonskih pogovorov, med njimi tudi - ministrice Vlore Çitaku.
 
ODMEV
1) Gospa Blanka Muster je računovodkinja Korpusa od njegove ustanovitve leta 2000, zato je bila v trenutku moje nove zaposlitve na Kosovu (julija 2012) pripravljena začasno prevzeti direktorstvo.
2) Gospod Gregor Golobič ni bil nikoli zaposlen na Korpusu.
3) Državni sekretar na Ministrstvu za kulturo med leti 2008 in 2011 nisem bil "na listi Zares", ampak sem bil v ekipo ministrice Širca povabljen kot neodvisni strokovnjak za film, publicist, prevajalec, z doktoratom socioloških znanosti.
4) Z gospodom Samuelom Žbogarjem "nisva" ničesar storila v dvojini (kot navajate), ampak sem kot predstavnik Urada EU na Kosovu vašemu kolegu s Slovenskih novic posredoval informacijo o tem, kar je g. Žbogar kot reakcijo na medijsko plasirano laž objavil na svoji spletni strani na Facebooku.
4) Svoje zaposlitve na Kosovu nisem nikoli nikomur zamolčal, ampak sem v zadnjih šestih mesecih profesionalno sodeloval z naslednjimi slovenskimi mediji, ki so izkazali interes za dogajanje na Kosovu: STA, Delo, TV Slovenija, Radio Koper, POP TV, Kanal A, Slovenske novice …
5) Nisem ločen.
Stojan Pelko,
Priština

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Samuelom Žbogarjem Vloro Çitaku Stojan Pelko od svetovalcev Zorana Jankovića Gregorja Golobiča Nataša Pelko Blanka Muster Mira Senice Bogdan Biščak Jaroslava Novotna Hashima Thacija Stojan Pelko,
Priština

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kadri Gregorja Golobiča zmagujejo v Evropi. In Pelko je pristal na Kosovu