objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 7. februar 2013 ob 06:31

Dokumenti. Potovala je. Žena bivšega direktorja Sove dolguje denar - Sovi!
Petra Selan mora vrniti denar za štiri letalske karte v različne evropske prestolnice in služben potni list, ki ga itak ne bi smela niti dobiti
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Notranja revizija Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) je med drugim tudi ugotovila, da Petra Selan, soproga prejšnjega direktorja Sove Sebastjana Selana, agenciji "nezakonito" dolguje denar.
Gre za štiri povratne letalske karte na relaciji od Ljubljane do Berlina, Prage, Moskve in Dunaja, ter denar za novo potno listino v skupni vrednosti 1817,40 evra. Po mnenju revizorjev, ki se sklicujejo na določbe uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (ki ne predvideva povračil denarja za "potovanja" zakoncev oziroma drugih partnerjev javnih uslužbencev), gre za neupravičeno prejemanje letalskih kart in potnega lista, zato vodstvo Sove od Petre Selan zahteva vrnitev denarja.
Mimogrede, gospa Petra Selan, četudi je bila žena direktorja Sove, sploh ni (!) imela pravice do "službenega" potnega lista.
Kot je razvidno iz revizijskega poročila in dopisa Petri Selan (ta del dokumenta objavljamo v nadaljevanju), soprogo nekdanjega direktorja Sove pozivajo, naj omenjeni znesek (1817,40 evra) poravna v "petnajstih dneh", za "dogovor o načinu izvedbe nakazila" pa naj pokliče priloženo telefonsko številko agencije.
Spomnimo, Sebastjan Selan je lani februarja postal direktor Marine Portorož, družbe, ki sodi v poslovni imperij DZS oziroma Bojana Petana.
Odziv Sebastjana Selana okoli dolga njegove žene na agenciji Sova še čakamo.
 
ODMEVI 
Spoštovani!
1. Z ugotovitvami notranje revizije v Sovi nisem seznanjen, zato jih ne morem komentirati.
2. Vsi izdatki v zvezi z mojimi službenimi potovanji v vlogi direktorja Sove in moje soproge so bili porabljeni v skladu s takrat veljavnimi internimi akti Sove ter drugimi predpisi, zato ocenjujem, da ne obstaja podlaga za kakršnokoli zahtevo za vrnitev nastalih stroškov.
3. Moja soproga je bila na nekatera izmed službenih potovanj na direktorskem nivoju izrecno povabljena s strani tujih obveščevalnih oziroma varnostnih služb kot soproga direktorja Sove. Gre za ustaljeno prakso tujih služb.
Sebastjan Selan
 
V vednost še dodatna obrazložitev
Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 38/1994, 63/1994, 24/1996, 96/2000, 35/2002, 86/2002, 66/2004, 73/2004, 114/2006 – ZUE, 16/2007, 30/2009), ki je veljala v zadevnem obdobju, je v tretjem odstavku 1. člena nedvoumno določala, da se ta uredba ne uporablja za zaposlene v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. Slednje pomeni, da nobena določba ne velja za javne uslužbence agencije, niti za kakršnekoli aktivnosti agencije na področju mednarodnega sodelovanja, ali za zakonske partnerje uslužbencev, ki so uradno povabljeni s strani tuje obveščevalne ali varnostne službe.
Ob tem pa dodatno pojasnjujem še, da je za službena potovanja v agenciji veljal interni Pravilnik o povračilu stroškov iz leta 2006 in njegova dopolnitev iz leta 2007. Ta je v osnovi določal, da kadar z direktorjem agencije potuje tudi zakonski ali zunajzakonski partner in to na povabilo tuje službe, se za tega partnerja povrnejo tudi vsi dejansko nastali stroški prevoza.
Prepričan sem, da bi pravna služba agencije in njeno vodstvo z direktorjem na čelu te pravne podlage morala poznati, zato se poraja vprašanje strokovnosti , nekoga, da tak dopis sploh podpiše.
Sebastjan Selan
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Petra Selan Sebastjana Selana lani februarja Bojana Petana Sebastjan Selan Sebastjan Selan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dokumenti. Potovala je. Žena bivšega direktorja Sove dolguje denar - Sovi!