objavi na
pozareport.si

forum

Sreda, 6. februar 2013 ob 07:04

Razkritje zlorab. Alenki Bratušek zaposleni na Brdu urejevali hišo in vrt!
Kam je šlo 40 tisoč evrov? Trenutno poslovodeča političarka Pozitivne Slovenije je kot nekdanja članica in predsednica upravnega odbora JGZ Brdo zlorabljala svojo funkcijo za finančne in druge privilegije
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Alenka Bratušek in Iztok Purič sta na Brdu izvajala velik teror, pripoveduje zaposleni.
Dvomov ni več. Alenka Bratušek, dolgoletna vodilna uslužbenka ministrstva za finance, poslanka in tako imenovana "vršilka dolžnosti" predsednice Pozitivne Slovenije, je kot članica ter pozneje predsednica upravnega odbora Javnega gospodarskega zavoda Brdo (Protokolarne storitve) večkrat zlorabila svoj položaj in vpliv na Brdu - za pridobitev številnih ugodnosti ter finančnih koristi. Svoegaj položaaj članice oziroma predsednice upravnega odbora JGZ Brdo sicer ni zlorabljala "direktno", ampak prek bivšega direktorja zavoda Iztoka Puriča in nekdanje vodje nabave Majde Markun. Vse to potrjujejo ustne navedbe številnih naših sogovornikov iz vrst sedanjih in bivših zaposlenih na Brdu, pa tudi materialni dokazi, ki jih objavljam v nadaljevanju.
Pri tem pa moram poudariti, da se zaposleni žal še vedno "ne upajo" javno izpostavljati z imeni ter priimki, saj opozarjajo na "velik teror (citiram enega od zaposlenih!)," ki sta ga leta in leta znotraj gospodarskega zavoda na Brdu uprizarjala Bratuškova in direktor Purić. Alenka Bratušek je še pred dvema dnevoma, v ponedeljek, potem ko je minulo soboto izvedela, da preiskujemo njene zlorabe, telefonirala številnim uslužbencem JGZ Brdo, zbirala informacije in jih nagovarjala, naj ne sodelujejo z novinarji.
Pojdimo po vrsti.
Na podlagi pridobljenih podatkov je moč ugotoviti, da so zaposleni zavoda Brdo junija 2006 (pretežno), ko je bila Alenka Bratušek članica upravnega odbora Brdo (sicer zaposlena kot direktorica direktorata za proračun na ministrstvu za finance), na njeni parceli (vrstni hiši) opravljali obrtniška in vrtnarska dela.
Dela na parceli in hiši Alenke Bratušek jim je zaukazal direktor Iztok Purič, zaposleni pa trdijo, da so bila dela na parceli članice upravnega odbora velika javna skrivnost zavoda Brdo. O tem se je govorilo, toda če je kdo kaj bolj konkretnega vprašal, so vsi obmolknili, ker so se blazno bali Puriča in Bratuškove, pravijo naši viri.
Zaposleni so se na "parcelo" Alenke Bratušek ter njenega izvenzakonskega partnerja Mitje Cvjetičanina v Stražišču (Kranj, pod Joštom) prevažali s službenim kombijem zavoda Brdo Renault Trafic, direktor Iztok Purič pa jim je iz previdnosti ukazal, naj z avtomobila odlepijo nalepke (oznake) JGZ Brdo.
Po mojih informacijah o tem obstaja vsaj ena zabeležka, z dne 28. junija, imajo pa jo v računovodstvu zavoda.
Viri trdijo, da se "je delalo zastonj," računov niso nameravali izdati, kar je razvidno tudi računov in nepopolnih dobavnic, ki so jih napisali šele pozneje, ko je "postalo preveč vroče." Vroče pa je postalo iz dveh razlogov: o tem se je začelo "preveč" govoriti, poleg tega je prišlo do sporov med direktorjem Puričem in direktorjem tehničnega sektorja Romanom Nahtigalom, ki je takrat zapuščal zavod. Purič se je namreč ustrašil, da bi utegnil Nahtigal o teh zlorabah in nepravilnostih - javno spregovoriti!
Zato je direktor Purič ukazal narediti račune in dobavnice za nazaj. Čeprav so bila dela opravljena meseca junija, so prvi račun izdali 29. novembra 2006 (urejanje vrta), naslednjega pa 5. decembra istega leta, spet za "urejanje okolice". Da so oba računa izdali naknadno, ne dokazujeta samo datuma opravljenih storitev na obeh računih, ampak tudi obe dobavnici. Ena je skoraj povsem prazna, pavšalna, poleg tega sta obe dobavnici nepodpisani. Kar pomeni, da ju Alenka Bratušek in Mitja Cvjetičanin sploh nista videla, kaj šele, da bi ju podpisala.
Računi za opravljena dela bi na podlagi opravljenih del morali biti izdani sproti, za minuli mesec, zaradi obračuna davka na dodano vrednost. Zato je zavod Brdo tukaj absolutno kršil zakon. Po informacijah iz zavoda Brdo, kjer se sicer vsi sklicujejo, da so delali po navodilih direktorja Puriča, so oba računa in dobavnici sestavili pozneje na podlagi obračuna ur, ki ga je pripravil vodja vrtnarjev Marjan Česen. Vendar so se tudi pri obračunu ur kobajagi zmotili ter članici upravnega odbora Alenki Bratušek (oziroma Mitji Cvjetičaninu) izstavili račun, ki je bil nižjii za 476,66 evra. Zavod Brdo, ki se delno financira tudi iz državnega proračuna, sodi pa pod generalni sekretariat vlade, je bil na tak način še dodatno oškodovan.

				Račun številka 6050450 za urejanje vrta, s priloženo dobavnico, ki ga je JGZ Brdo Mitji Cvjetičaninu, partnerju Alenke Bratušek, izdalo novembra 2006.<br>
			Račun številka 6050450 za urejanje vrta, s priloženo dobavnico, ki ga je JGZ Brdo Mitji Cvjetičaninu, partnerju Alenke Bratušek, izdalo novembra 2006.

				Račun številka 6050473, s priloženo dobavnico, izdan decembra 2006.<br>
			Račun številka 6050473, s priloženo dobavnico, izdan decembra 2006.

				Obračun del, opravljenih junija 2006, ki ga je naknadno sestavil Marjan Česen. Pri obračunu se je spet izgubilo skoraj 500 evrov v korist Alenke Bratušek in v škodo zavoda Brdo.<br>
			Obračun del, opravljenih junija 2006, ki ga je naknadno sestavil Marjan Česen. Pri obračunu se je spet izgubilo skoraj 500 evrov v korist Alenke Bratušek in v škodo zavoda Brdo.
Alenki Bratušek smo minulo soboto dopoldne glede tega zastavili štiri vprašanja.
Ali je kdaj izkoriščala usluge JGZ Brdo v zasebne namene (wellnes, savna, solarij ...) - in to brezplačno? Ali držijo informacije, da so zaposleni na Brdu morali po navodilih nadrejenih opravljati določena dela na njeni parceli oziroma hiši? Ali držijo informacije, da naj bi kasneje, ko se je o tem začelo govoriti, JGZ Brdo za opravljene storitve izdal račune, vendar samo za en del? Če te informacije držijo, ali je račune plačala in za koliko denarja je šlo?
Alenka Bratušek je po elektronski pošti odgovorila šele čez 12 ur.
Pri tem se je trenutno predsedujoča v Pozitivni Sloveniji vsaj enkrat dokazano zlagala(!), čeprav je večino svojega odgovora porabila za polemiko z neko anonimko izpred nekaj let, ki naj bi bila po mnenju Bratuškove "že pojasnjena in ovržena," pa tudi za floskule o poskusih nekakšne diskreditacije.
Naj takoj povem, da anonimke izpred nekaj let, o kateri govori Bratuškova, kjer naj bi pisalo, da so ji zaposleni na Brdu "gradili hišo", ne poznam, zato je teh stvari niti nisem spraševal.
Je pa Alenka Bratušek potrdila, da je "občasno koristila in ne izkoriščala storitve JGZ Brdo, za katere je vedno plačala." Prav tako je priznala, da je "JGZ Brdo izvajal urejanje okolice na njeni parceli, ki skupaj s hišo meri 366 kvadratnih metrov in ji je," kot navaja, "izdal dva računa takoj, ko je bilo delo opravljeno. Oba računa sta bila seveda plačana v roku zapadlosti." Da sta bila računa res plačana, so mi potrdili tudi v JGZ Brdo.
Zaradi njenih nepopolnih odgovorov ter evidentnega izogibanja odgovorom na posamezna vprašanja sem Alenko Bratušek naslednji dan ponovno zaprosil, naj na postavljena vprašanja tudi - odgovori. Potem je le odpisala, da sta "bila za delo, ki je bilo opravljeno s strani JGZ Brdo, izstavljena dva računa. Zneski so bili eden v višini 34.400,00 SIT (tedanjih slovenskih tolarjev), in drugi v višini 24.776,00 SIT (cena urne postavke 2.484,00 SIT). Šlo je za manjši del urejanja okolice (ravnanje zemlje, izdelava škarpe iz lesenih tramov)."
In - spet - nonšalantno ponovila laž iz sobotnega odgovora: "Kot sem vam že napisala sta bila oba računa izdana praktično takoj po opravljenem delu in nikakor kasneje, kot sprašujete."
Na dodatno vprašanje, zakaj se je odločala ravno za wellnes storitve JGZ Brdo, kjer je bila sprva članica in pozneje tudi predsednica upravnega odbora, pa je odgovorila, kako je "wellnes odprt za vse in je to tako imenovana tržna dejavnost JGZ Brdo in verjetno tudi zato, ker živim v Kranju in je to v bližini."

				Na vprašanje, ali držijo informacije, da so bili računi za opravljena dela izstavljeni nekaj mesecev po končanih delih, je Bratuškova pisno odgovorila, da to nikakor ni res. Češ oba računa sta bila izdana praktično takoj po opravljenem delu. Datuma na obeh računih pa jo postavljata na laž.<br>
			Na vprašanje, ali držijo informacije, da so bili računi za opravljena dela izstavljeni nekaj mesecev po končanih delih, je Bratuškova pisno odgovorila, da to nikakor ni res. Češ oba računa sta bila izdana praktično takoj po opravljenem delu. Datuma na obeh računih pa jo postavljata na laž.
Toda po navedbah virov iz JGZ Brdo so zaposleni na parcelo Alenke Bratušek vozili tudi material (natančno se ve vsaj za lesene tramove, po gorenjsko "švelerje", ki jih omenja tudi Bratuškova), vendar iz obračunov ter dobavnic ni razvidno, da sta jih Bratuškova in Cvjetičanin plačala.
Zaposleni na Brdu tudi pravijo, da Bratuškova wellnes storitev "ni plačevala", priznavajo pa, da za te navedbe nimajo dokazov. Je pa dovolj pomenljivo, kako je posamezne zaposlene na Brdu začuda nenadoma zapustil - spomin.
Viri zatrjujejo, da je zaposlene predvsem strah. Največ informacijah pa naj bi imela že omenjena nekdanja šefinja nabave Majda Markun, ki je službo na Brdu izgubila po znani aferi z nakupom orientalskega tepiha za 148 tisoč evrov. Markunova naj bi imele vse te stvari, povezane z Alenko Bratušek, ki je sicer ni marala, skrbno zabeležene, in jih "čuva", kot pravijo, za "lastno varnost". Majda Markun in Iztok Purič sta tudi dolgoletna intimna partnerja, čeprav je bivši direktor Purič še vedno poročen.
Mimogrede, Majda Markun zdaj odškodninsko toži JGZ Brdo, vendar je na prvi stopnji delovnega in socialnega sodišča v Ljubljan 8. novembra lani izgubila. Je pa, zanimivo, direktor Iztok Purič delno pričal - njej v prid.
Viri na Brdu tudi pravijo, da je prav Alenka Bratušek kot nekdanja predsednica upravnega odbora globoko vpletena v afero preplačila preproge Pazyr ul Malik, ki jo je JGZ Brdo decembra 2008 kupilo od podjetja Schilling iz Lukovice. Prav zaradi tega zloglasnega šopinga so po koncu revizijskega postopka kazensko ovadili zdaj že bivšega direktorja Puriča (zadeva je menda "obtičala" na tožilstvu v Kranju), Majda Markun pa naj bi zato izgubila službo. Viri sicer pravijo, da je v resnici šlo za "tajni dogovor" med Bratuškovo (ki je nato potihoma odstopila z mesta predsednice upravnega odbora), Puričem in Markunovo, saj so vedeli, da bo zaradi afere nekoga potrebno žrtvovati. Slišati je tudi, da Majda Markun nove službe sploh ne išče, ker naj bi "imela dovolj denarja."
Je pa dejstvo, da direktor Iztok Purič omenjene preproge ne bi mogel kupiti sam brez vednosti in dovoljenja predsednice upravnega odbora, torej Alenke Bratušek, ker je imel pooblastila za sklepanje poslov samo do višine 10 tisoč evrov. Po ocenah naših virov se je takrat "izgubilo" vsaj 40 tisoč evrov, ki naj bi šli ali v zasebne žepe ali pa za predvolilno kampanjo Alenke Bratušek, tedanjo kandidatko za poslanko na listi stranke Zares.
Po navedbah virov na Brdu je Alenka Bratušek v JGZ Brdo tudi dosegla, da so nekaj pisarniškega materiala naročili tudi pri "firmi Macon - posredništvo", to je njenemu partnerju Mitji Cvetjičaninu s.p., registrirani na domačem naslovu hiše v Stražišču.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenka Bratušek brdo Marjan Česen Iztok Purič Majda Markun Mitja Cvjetičanin Roman Nahtigal

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Razkritje zlorab. Alenki Bratušek zaposleni na Brdu urejevali hišo in vrt!