objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 4. februar 2013 ob 07:04

Afera Medja-Giacomelli. Ugled šefa NLB zgrmel kot delnice Lehman Brothersa
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Minuli teden so mediji razkrili novo službo nekdanjega predsednika uprave Dela Jurija Giacomellija, postal je novi generalni sekretar Nove ljubljanske banke. Njegova zaposlitev je tako rekoč šokirala, uprava banke, ki tudi posluje blazno slabo, je na drugo najpomebnejše mesto v svoji bančni hierarhiji postavila človeka brez vsakršnih bančnih izkušenj, čeprav je taista uprava ob prevzemu mandata zagotavljala, da bo kadrovala "dobre strokovnjake z mednarodnimi izkušnjami." Zdaj pa so vzeli - kot je za časnik Finance slikovito dejal nekdanji bankir Svetovne banke v Washingtonu Boris Pleskovič - nekoga, ki je "seznanjen s poslovanjem lokalnih časopisov."
No, pravzaprav bolj slabo seznanjen. Jurij Giacomelli je doslej kot direktor vodil dva "lokalna" časopisa, Delo in Finance, ter je moral obakrat predčasno zapustili direktorsko mesto, ker so ga lastniki - zamenjali.
Najprej glede Jurija Giacomellija. Navzven je zelo vljuden ter prijazen fant, čeprav, kot pripovedujejo njegovi sodelavci, ga pogosto obvladujejo kolerični izpadi. Očitno pa tudi bolj malo stavi na svojo karierno dostojanstvo. Ko je odstavljen zapuščal stavbo Dela, je medijem hitel razlagati, da bo začel kot podjetnik. Prek svojega novega podjetja Giacomelli Media d.o.o. naj bi svetoval medijem v regiji, angažiral naj bi celo pet ali šest prav tako bivših zaposlenih na Delu, med njimi tudi svojo novo intimno spremljevalko Ladejo Godina Košir, ki je na Delu pod Giacomellijem vodila marketing in trženje. Toda podjetnika se je Giacomelli nekaj tednov, po vsem sodeč, šel bolj navidezno, v resnici pa je iskal "redno službo" in delo za nedoločen čas.
Po mojih informacijah sta mu do stolčka drugega človeka NLB pomagala nekdanji predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak ter prvi človek Modre zavarovalnice Borut Jamnik (bivši predsednik uprave Kapitalske družbe te govorice sicer zanika) prek novopečenega predsednika uprave NLB Janka Medje. Šlo naj bi za tipično "kadrovsko operacijo" že malce pozabljenega famoznega združenja Yes, z manevri zavajanja javnosti. To slednje so - beremo - opravili novinarji časopisa Dnevnik, ki so poročali, da naj bi Giacomelliju do zanj nenavadne bančne službe "pomagali" v agenciji Pristop. Tako naj bi odvrnili pozornost stran od resničnih zakulisnih lobistov nove Giacomellijeve funkcije.
Na Dnevniku so omenjali Uroša Hakla in Francija Zavrla. Hakl, bivši Pristopov svetovalec pred letom pol zamenjanega predsednika uprave Nove kreditne banke Maribor Matjaža Kovačiča, res "dela" za Medjo, se pa Hakl in Giacomelli ne poznata, Zavrl in Giacomelli pa se poznata, vendar je "poznavalcem" znano, da nista na isti valovni dolžini. Čeprav je(bil) Pristop tudi solastnik družbe Gorenje Design, kjer je bil Giacomelli po odhodu s Financ nekaj časa - direktor.
Mimogrede, ko so novinarji nato vprašali Jurija Giacomellija, "kakšne naloge" bo opravljal v Novi ljubljanski banki, jim je, pazite, prostodušno odgovoril, da še "ne ve, ker funkcije v banki še ni prevzel?!"
Janko Medja je vodenje Nove ljubljanske banke prevzel septembra lani, dva dni potem, ko so lastniki Dela odstavili Giacomellja. Prej je bil član uprave banke UniCredit pod šefom uprave Francetom Arharjem. Čeprav si je v UniCreditu želel postati "novi Arhar", lastniki italijanske banke z njim niso podpisali. Nato se je neuspešno potegoval za službo v upravi Mercatorja in Zavarovalnice Triglav, toda uspelo mu je šele v NLB, predvsem po volji zdaj že nekaj dni bivšega ministra za finance Janeza Šušteršiča. Menda je povsod postavljal "visoke finančne pogoje," na koncu, potem ko ni šel nikjer skozi, pa je bil prisiljen svoja finančna pričakovanja precej znižati.
Simona Dimic, nekdanja tesna sodelavka Boruta Pahorja, mi je nekoč dejala, da so direktorji državnih podjetij najbolj priliznjena, "sluzava" pa tudi najbolj preračunljiva ter "izdajalska" človeška bitja. izjeme, ki jih - hvala bogu tudi sam poznam - seveda potrjujejo pravilo, toda Janko Medja je - spet kot mi pravijo - razstavni eksponent te vrste.
Ko je postal šef uprave Nove ljubljanske banke, je menda "naredil vse", da njegov mentor France Arhar ni postal, kar je bilo sprva predvideno, predsednik nadzornega sveta NLB. Potem se je Medja prenehal odzivati na telefonske klice "kolegov" direktorjev, celo tistih podjetij, kjer se jim je prej ponujal za finančnika.
In na koncu je razočaral tudi svojega ministra Šušteršiča. Tudi njemu, od takrat naprej, ko je Janez Šušteršič ponudil odstop z mesta ministra za finance, prav tako ni več dvigoval mobilnega telefona, kaj šele, da bi upošteval Šušteršičeve "kadrovske" nasvete.
Janko Medja je kot predsednik uprave največje slovenske banke dal nekaj priložnostnih intervjujev in se enkrat na kratko pojavil v televizijskih Odmevih na TV Slovenija. Na Odmevih je izpadel kot mlajši bankir brez posebnega besednega zaklada, misli iz njegovih časopisnih intervjujev si ni zapomnil nihče. "Deluje" kot nekakšen Draško Veselinovič (sicer nekoliko manj kultivirano) iz Državljanske liste.
Z imenovanjem Jurija Giacomellija za drugega človeka banke pa so "delnice" Janka Medje zgrmele kot delnice ameriške finančne družbe Lehman Brothers - leta 2008, ko je Lehman Brothers bankrotiral.
Če slučajno ne verjamete meni, pa vprašajte novinarje Financ!
P.S. Po drugi strani, spet hvala bogu, da imamo Tonija Balažiča, še vedno malo novega predsednika uprave Mercatorja. Ta je slovenski javnosti pred nekaj dnevi pogumno in odkrito nalil čistega vina o stanju v Mercatorju. Skoraj sto milijonov evrov izgube, predvsem zaradi zgrešenih poslovnih potez (dveh) njegovih predhodnikov, Žige Debeljaka in Zorana Jankovića. Ampak to je že neka druga zgodba ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jurija Giacomellija taista uprava boris pleskovič Ladejo Godina Košir Žiga Debeljak borut jamnik Janka Medje Uroša Hakla Francija Zavrla Matjaža Kovačiča Francetom Arharjem Janeza Šušteršiča simona dimic Boruta Pahorja ministra Šušteršiča Draško Veselinovič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Afera Medja-Giacomelli. Ugled šefa NLB zgrmel kot delnice Lehman Brothersa