objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 3. februar 2013 ob 07:49

Petek, po seji vlade. Janez Šušteršič v jeansu in puloverju izgubil živce?!
Nove praske med konservativno in Kocbekovo linijo: novopečena državna sekretarka Mojca Kucler Dolinar na dopisni seji izvršilnega odbora vendarle pristala v vladni kvoti Nove Slovenije
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Potem ko je premier Janez Janša sam prevzel posle ministra za finance, vlada pa na petkovi dopoldanski seji za nova državna sekretarja na ministrstvu za finance imenovala Andreja Širclja in Marka Pogačnika, dosedanja poslanca SDS, je še isti dan, okoli treh popoldne v stavbi državnega zbora skoraj prišlo do - incidenta.
V pisarno Andreja Širclja (v drugem nadstropju državnega zbora) je prikorakal takrat že bivši minister za finance Janez Šušteršič in od Širclja zahteval, da mora biti "primopredaja" na finančnem ministrstvu opravljena najpozneje do šestih zvečer ali pa v ponedeljek. Šircelj pa, da bo primopredaja opravljena takoj, ko se konča njegovo delo v državnem zboru, ker prej ne more priti na ministrstvo. Šušteršič je potem "izgubil živce", začel vpiti levo in desno ter pri odhajanju glasno zaloputnil z vrati. V tajništvu, prostoru pred vrati Šircljeve pisarne, sta takrat stala tudi Marko Pogačnik in minister za delo Andrej Vizjak, naključne priče pa pravijo, da je Janez Šušteršič prišel v "raztrganem jeansu in razvlečenem puloverju," poleg tega naj bi "močno zaudarjal po alkoholu."
Eni celo pravijo, da gre za "najhujši incident" sredi parlamenta po tistem zloglasnem "pretepu" - pred mnogimi leti - med tedanjima poslancema LDS Jelkom Kacinom in legendarnim poslancem SDS Ivom Hvalico, ko je Kacin z izvodom časopisa Delo nenadoma mahnil Hvalico po glavi.
Janeza Šušteršiča pozneje res ni bilo na primopredajo, ki jo je namesto njega z Andrejem Šircljem in Markom Pogačnikom opravil odstopljeni državni sekretar Aleš Živkovič.
Bo pa zdaj dokaj zanimivo opazovati, kako se bo (oziroma če se sploh - bo) v strankarska pogajanja o morebitni projektni vladi vključil bivši minister Šušteršič, po novem kot podpredsednik Državljanske liste. Janez Šušteršič je namreč mnenja, da bi bilo pametno, če Državljanska lista, Slovenska ljudska stranka in DeSUS "skupaj" oblikujejo neko novo ponudbo in se tudi skupaj pogovarjajo o možnih rešitvah ali novi vladi.
Po petkovi seji vlade je postalo bolj napeto tudi v Novi Sloveniji. Potem ko je predsednica stranke ter ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak zavrnila ponudbo Janeza Janše za prevzem ministrskega resorja za pravosodje in javno upravo, je Janša mesto državne sekretarke na tem ministrstvu ponudil vidni članici NSi in ljubljanski mestni svetnici Mojci Kucler Dolinar. Janša, ki naj bi v četrtek zvečer po telefonu poklical Kucler Dolinarjevo, se je tako vmešal v strankarske zadeve Nove Slovenije, pravijo viri iz NSi. Statut Nove Slovenije namreč določa, da mora kandidate za ministre ali državne sekretarja predhodno potrditi izvršilni odbor stranke, Mojca Kucler Dolinar pa se je za mesto državne sekretarke zmenila "direktno" z Janšo, mimo vodstva stranke.
Zato je izvršilni odbor NSi o statusu Mojce Kucler Dolinar v vladi Janeza Janše odločal šele naknadno, na včerajšnji dopisni seji. Po zanesljivih informacijah so člani izvršilnega odbora, katerega članica je tudi Kucler Dolinarjeva, večinsko odločili njej v prid, da torej njeno imenovanje za državno sekretarko formalno sodi v kvoto NSi. Moji viri iz NSi tudi zanikajo govorice, da naj bi "frakcija" Mateja Tonina, vodje poslanske skupine NSi, "prepričala" Novakovo, naj ne prevzame resorja za pravosodje in javno upravo. Zatrjujejo namreč, da se je Novakova odločila sama.
Postavitev Mojce Kucler Dolinar za državno sekretarko (kobajagi mimo vodstva NSi) ima še eno dodatno politično dimenzijo. Janša naj bi tako posegel tudi v spopad znotraj Nove Slovenije med "konservativno frakcijo", kateri pripada tudi novopečena državna sekretarka Mojca Kucler Dolinar, in frakcijo Mateja Tonina, po novem imenovano "Kocbekova linija".
Mimogrede, Toninovo frakcijo ali Kocbekovo linijo naj bi podpirali tudi nekateri cerkveni strici iz ozadja, to je tisti del slovenske rimskokatoliške cerkve, ki "ne mara" kardinala Franca Rodeta.
No, razpoke med konservativno in Toninovo frakcijo pa prihajajo na dan tudi pred napovedanimi demonstracijami za 8. februar. Tako je Matej Tonin pred kratkim javno izjavil, da se vidni člani Nove Slovenije "zborovanja (Zbora za republiko) ne bomo udeležili," ker ni nobene potrebe, da bi "ulica zdajšnjo oblast ščitila," po drugi strani pa naj bi Mojca Kucler Dolinar na omenjeno zborovanje Zbora za republiko - vsekakor prišla.
Še več, lokalni ljubljanski odbor Nove Slovenije je na svoji spletni strani objavil celo vabilo na sporno zborovanje ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Andreja Širclja Marka Pogačnika janez šušteršič Andrej Vizjak Jelkom Kacinom Ivom Hvalico Aleš Živkovič ljudmila novak Mojci Kucler Dolinar frakcija Mateja Tonina Franca Rodeta svoji spletni strani

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Petek, po seji vlade. Janez Šušteršič v jeansu in puloverju izgubil živce?!