objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 31. januar 2013 ob 07:03

Šušteršičevi že zapuščajo Državljansko listo. Se Virantu dogaja stranka?!
Gregor Virant pravi, da odhajajo tisti, ki prisegajo samo na ekonomski liberalizem, toda izstopi naj bi bili povezani predvsem z bojaznijo, da se bo Virant kmalu odrekel Janezu Šušteršiču
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Dva pomembna člana Državljanske liste, Dejan Krušec, državni sekretar na ministrstvu za finance, in Tomaž Štih, svetovalec v kabinetu ministra za finance ter ustanovitelj bloga Libertarec, sta včeraj že izstopila iz stranke, o izstopu pa menda resno razmišlja tudi predsednica sveta Državljanske liste Saša Markovič. Štih je (bil) celo programski tajnik Državljanske liste ter veljal za "tretjega" najbolj vplivnega človeka znotraj stranke, Krušec za "četrtega", zato njun odhod pomeni zelo hud udarec za vse v stranki, predvsem pa za njenega predsednika Gregorja Viranta.
Kaže namreč, da se Virantu po izstopu iz koalicije dogaja stranka, kar pa Gregor Virant zanika. Češ, gre za odhode tistih, ki prisegajo predvsem "na ekonomski liberalizem," druge vrednote pa jim niso tako pomembne. Minister za finance v odstopu ter podpredsednik Državljanske liste Janez Šušteršič včeraj zvečer izstopov obeh svojih najožjih sodelavcev ni hotel komentirati (naj to storita sama, če hočeta), ju pa, kot pravi Šušteršič, "popolnoma razume," Štiha in Krušca pa žal nismo dobili. Tomaž Štih je na twitterju sicer sam objavil, da zapušča aktivno politiko, ter zapisal "bil je čas za državo, zdaj je čas zame."
Na (moje) vprašanje, ali tudi on razmišlja kaj podobnega, pa je Janez Šušteršič odgovoril, da če bo "kdaj kaj takšnega razmišljal, gotovo ne bo najprej povedal - novinarjem."
No, po informacijah, ki prihajajo iz tajnih pogovorov o tako imenovani projektni vladi, naj bi bili odhodi vidnih članov "Šušteršičeve linije" iz Državljanske liste povezani zlasti z bojaznijo, da namerava Gregor Virant podpredsednika stranke in odhajajočega ministra za finance Šušteršiča "prodati", predvsem na zahtevo Pozitivne Slovenije. Spomnimo, Janez Šušteršič je poleg Janše najbolj srdito napadani politik medijev, ki so blizu Pozitivni Sloveniji (oziroma levici nasploh), očitajo mu namreč neoliberalizem. To je moč sklepati tudi iz najnovejših izjav Alenke Bratušek, pooblaščene za vodenje Pozitivne Slovenije, ki je včeraj dopoldne dejala, da je projekta "slabe banke" konec! Ampak slaba banka (ter z njo povezana sanacija bančnega sistema) je eden ključnih projektov Janeza Šušteršiča in njegove ekipe.
Gregor Virant mi je sinoči sicer zatrdil, da Šušteršičeva ekonomska politika ostaja temelj programa Državljanske liste, stališče Alenke Bratušek okoli slabe banke pa označil za preveč trdo. Po drugi strani je slišati, da ni prav nobenih možnosti, da bi Janez Šušteršič lahko prišel v morebitno projektno vlado, kar pa velja tudi za drugega odhajajočega ministra Državljanske liste (za pravosodje in javno upravo) Senka Pličaniča. Slednji odhaja nazaj v službo na ljubljansko pravno fakulteto, toda njegova poteza, kako se je javno odrekel finančnemu nadomestilu za čas brezposelnosti, ki mu po zakonu pripada, dokazuje, da Pličanič še vedno računa na nadaljevanje politične kariere.
Je pa tudi slišati ocene, da naj bi Šušteršičev "padec" ustrezal tudi Gregorju Virantu, ker naj bi se tako med pogajanji o projektni vladi elegantno znebil potencialnega kandidata za vodenje - Državljanske liste.
Iz stranke SDS pa prihajajo namigi ali ponudbe, da bi Janez Šušteršič ter Senko Pličanič "lahko ostala" ministra, če bi preklicala svoji odstopni izjavi ter zapustila Virantovo stranko ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dejan Krušec ministrstvu za finance Tomaž Štih Libertarec Saša Markovič Gregorja Viranta Alenke Bratušek Senka Pličaniča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Šušteršičevi že zapuščajo Državljansko listo. Se Virantu dogaja stranka?!