objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 28. januar 2013 ob 07:04

Po slalomski zmagi Tine Maze so šefi Zlate lisice stornirali ministra Turka
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Brez tipične slovenske politike pa v tej državi očitno res ne gre - več. Pred tovrstno politiko žal ni bilo imuno niti 49. smučarsko tekmovanje za Zlato lisico, ki se je včeraj odvilo fantastično - v sončnem vremenu pred skoraj 22 tisoč(!) gledalci si je Tina Maze prismučala slalomsko zmago.
Dogajalo se je seveda v zakulisju. Ministru za šolstvo, znanost, kulturo in šport Žigi Turku so organizatorji tekmovanja že med tekmo sporočili, da Tini Maze "ne bo smel" podeliti nagrade, čeprav je bilo sprva tako dogovorjeno?!
In kaj se je zgodilo? Minister Žiga Turk je vabilo na Zlato lisico prejel pred nekaj dnevi. V kabinetu ministra Turka so nam včeraj potrdili, da so se s predstavniki organizatorjev dogovorili, da bo minister podelil tudi eno od nagrad zmagovalki v nedeljskem slalomu.
Te pogovore je po naših informacijah v imenu organizatorjev Zlate lisice "vodil" Danilo Kline, na Zlati lisici odgovoren za protokol, sicer pa nekdanji visok uslužbenec Nove kreditne banke Maribor, v kabinetu ministra Turka pa ena od uradnic, ki ta posel opravlja že dolga leta pred prihodom ministra Turka, velja za natančno in vestno, zato si je pogovore, kot pravijo naši viri, zabeležila do "zadnjih podrobnosti". Med drugim je bilo natančno dogovorjeno, kdo od organizatorjev bo prišel po ministra na tribuno in ga pospremil do stopničk za zmagovalce.
Ministra Žigo Turka sta v nedeljo sicer spremljala direktor direktorata za šport Drago Balent in in predstavnik službe za odnose z javnostmi Bojan Brezigar. Ob vhodu na prizorišče Zlate lisice je ministra korektno pričakal predstavnik organizatorja in ga pospremil na tribuno - kot je bilo dogovorjeno.
Malo pozneje je na častno tribuno prišel predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič. Pozdravil je kolego Turka in ga vprašal, ali bo podelil nagrade. To Lukšičevo vprašanje so slišali številni navzoči. Minister Turk je odgovoril, češ pa dajva to podeliti skupaj. Nato se je nekdanji minister za šolstvo in šport Igor Lukšič usedel v vrsto pred ministrom, zraven Draga Cotarja, dolgoletnega šefa uprave Zavarovalnice Maribor pa tudi predsednika organizacijskega odbora Zlate lisice.
Mimogrede, Zavarovalnica Maribor je tudi glavni sponzor tekmovanja.
Ko sta ministrova sodelavca Balent in Brezigar med prvim ter drugim tekom "preverjala", kako bo z nagrajevanjem, sta nenadoma naletela na gluha ušesa in celo vrsto izgovorov organizatorjev. Najprej, da "gre za varnost", saj naj bi publika ministru, če bi podeljeval pokale, žvižgala. Predsednik republike Borut Pahor je nagrade prejšnji dan, na veleslalomu, pa lahko podeljeval zato, ker je Pahor, kot so organizatorji povedali Balentu in Brezigarju, "najvišji predstavnik države". In še tretji izgovor: pri Zavarovalnici Maribor, glavnemu sponzorju, naj bi zahtevali, tako so ministru Turku vsaj dali vedeti organizatorji, da "mora" nagrade podeliti njihov predsednik uprave Drago Cotar. In Drago Cotar jih je potem tudi podeljeval.
Na ministrstvu incidenta uradno ne želijo komentirati. So nam pa med drugim sporočili, da je minister Žiga Turk "šel v Maribor z dobrim namenom, da navija za Tino Maze, vse ostalo pa je vprašanje dobrega okusa in bontona." Zakaj so organizatorji Zlato lisice "stornirali" ministra Turka, pa pri njih še preverjamo.
Žiga Turk je vse to skupaj, kot pravijo njegovi sodelavci, sprejel z nasmeškom, saj menda "ni človek, ki bi se porival v ospredje."
No, organizatorji bi lahko protokolarno zagato tudi zelo elegantno rešili. Drago Cotar bi Tini Maze lepo izročil pokal, minister pa "cvetje ali lisičko", vendar tega očitno niso hoteli. Zato sodelavci Žige Turka temu pravijo "velika svinjarija" ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tina Maze Žigi Turku Danilo Kline Drago Balent Bojan Brezigar Igor Lukšič Draga Cotarja Borut Pahor

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Po slalomski zmagi Tine Maze so šefi Zlate lisice stornirali ministra Turka