objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 21. januar 2013 ob 05:44

Bob leta, Dob leta?! Škoda je Tadeja Toša za slabe scenarije Bojana Krajnca
Tradicionalna razglasitev Boba leta v režiji mariborskega časnika Večer postaja večer politične satire na TV Slovenija
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Nesporni štajerski guru gledališke komike in moderatorstva Tadej Toš je tradicionalno razglasitev Boba leta v režiji časopisa Večer v zadnjih treh letih spremenil v politično satiro. Je to za mariborski Večer dobro ali ne (zakaj glih in samo politika?!), bo presodila medijska zgodovina, je pa Toš medtem že postal skoraj najboljši štajerski izvozni artikel. Poleg bučnega olja (no, stvar okusa, saj imajo nekateri rajši prekmursko) in demonstracij.
Velika dvorana mariborskega gledališča (mimogrede, Danilo Rošker, ravnatelj SNG Maribor in soprog znane igralke Nataše Matjašec, je ravno te dni ujel nov direktorski mandat) je bila polna kljub tečnemu vremenu, mešanici dežja in kopnečega snega, kar škodi večerni eleganci, predvsem pa dragim čevljem mariborske elite - s petkami, po možnosti iz salona nesojene mestne svetnice Sabine Kisilak.
Vsi pač pridejo gledat Tadeja Toša, in kaj bo danes "govoro" proti vladi pa Janezu Janšu. Žal pa je vodstvo Večera z nacionalno televizijsko hišo TV Slovenija, ki je Bob leta neposredno prenašala na prvem programu, podpisalo razmeroma "slab pakt". Polovico scenarija so Tošu odvzeli in ga dali Bojanu Krajncu, uredniku nekdanjega Hri-bara in nedeljske (po novem sicer sobotne) oddaje Ugani, kdo pride na večerjo. Predvidevamo, da sta si Večer in TVS na ta način želela porazdeliti odgovornost za oddajo, pri čemer se vodilni ljubljanski televizijci (Marko Filli, Janez Lombergar etc... ki jih sicer videvamo vedno in povsod) tokrat, očitno za vsak slučaj, prireditve raje niso udeležili. V prvi vrsti je tako obsedela zgolj Polona Pivec, direktorica regionalnega RTV centra Maribor, slučajno poleg Štefana Čelana, župana Ptuja in menda rekorderja med slovenskimi župani po številu vloženih kazenskih ovadb.
Posledice vložkov scenarija Bojan Krajnca so bile za Tadeja Toša skoraj "katastrofalne". Pričakovano, Bojan Krajnc je namreč že nekaj časa televizijec brez novih, svežih idej, živi na stari slavi Hri-bara (kar smo že večkrat napisali, pa razen Krajnčeve "osebne užaljenosti" ni drugih posledic), zato je Krajnc tudi sinočnji nastop Tadeja Toša nesrečno cepil na "deja vu" in stokrat prežvečene scene Saše Hribarja. Tudi Jureta Godlerja (kot nadškofa Franca Rodeta) je Krajnc pripeljal Tošu. In same moške glasbene skupine, ker Bojan Kranjc "sovraži" ženske, razen njegove muze Anje Križnik Tomažin. Tadeju Tošu pa forma Bojana Krajnca "ne leži", zato smo včeraj doživeli najslabši nastop Tadeja Toša na Bobih leta - doslej. Krajnc mu je spodnesel mariborske tenzije, Toš je pač najboljši, ko nastopa lokalno.
Tudi prijazen nočni vratar v bližnji stavbi Pošte Slovenije, kjer je avtor teh vrstic parkiral avto, je bil po koncu prireditve kar vidno razočaran. Pravi, da je mislil, da bo "malo bolj oštro ..."
Tako je šlo. Tadej Toš je bil prvih osem minut odličen. Štos z adidaskami, po njegovo SDS-skami, model "Tomaž Majer 2012", je bil originalen in duhovit. Nato pa je oddajo skoraj povsem uničil dolg intervju z Janezom Janšo, ki ga je potem nekoliko "popravil" intervju s padlim mariborskim županom Francem Kanglerjem iz njegove razvpite ptičje kletke na domačiji v Dupleku. Čeprav se je v dvorani zelo slabo slišalo, kaj Kangler govori.
Mimogrede, po svoje nekoliko bizarno se je slišalo ploskanje mariborskega občinstva namišljenemu Francu Kanglerju, ki iz ptičje kletke predlaga svojo beatifikacijo, rad bi namreč postal svetnik. Razlog, zgodil se je čudež, ker je "Franca" doma iz Dupleka, pa vendar so ga Mariborčani izvolili za župana, in to dvakrat zapored. Zdaj se Mariborčani temu režijo, ampak večina "folka", ki je včeraj sedela v dvorani SNG Maribor, je pred dobrima dvema letoma glasovala za - Franca Kanglerja.
Sicer pa v gledališču tokrat ni bilo "skoraj nobenega" politika. Razen Igorja Lukšiča, predsednika Socialnih demokratov, pa Janeza Ujčiča, državnega sekretarja v kabinetu Janeza Janše in mariborskega mestnega svetnika stranke DeSUS, odstopljene mestne svetnice Janje Vidmar, ki že nekaj mesecev, pomislite, čudežno ni v nobeni politični stranki, ter dveh verjetnih kandidatov za novega mariborskega župana, Matevža Frangeža (SD) in Cvete Žirovnik (Virantova Državljanska lista).
Letošnja velika zmagovalka Boba leta, štirinajstega po vrsti, je čistilka Jelka Bobonja iz Zasavja, katere izjava (Na kraj pameti mi ne pade, da bi pogledala, kaj na izdelku piše; je zdravo, ni zdravo, koliko konzervansov ima, je slovensko ali ni. Zame je pomembna samo cena. Kupujem tisto, kar je v akciji, in temu prilagajam svoj jedilnik) je po zagotovilih novopečene odgovorne urednice Večera Katje Šeruga slavila z velikanskim naskokom.
Urednica Večera Katja Šeruga je med razglasitvijo na odru Jelki Bobonja predala kuverto z neugotovljenim zneskom denarja, ki so ga, pohvalno, zanjo zbrali zaposleni na Večeru. Ko smo že pri Katji Šeruga, tokrat je nekdanjo televizijsko novinarko Pop TV končno "dobila" tudi TV Slovenija. in to celo z neposrednim prenosom, prvič v HD tehniki.
Glede Tadeja Toša pa še to. Ja, "težko" je biti komik, prevsem prilagodljivo. Če je Toš (še) nedavnega decembra 2009 za takrat "oh in sploh" župana Franca Kanglerja lansiral predvolilno pesmico v slogu Oliverja Dragojevića Oprosti jim, Franci, je sinoči veselo pel "Gotof si".
Konec neposrednega televizijskega prenosa Boba leta (režiral ga je Klemen Dvornik, hišni režiser na TV Slovenija, ki pa zadnje čase na veliko "tezgari" po komercialnih televizijah), pa to nedeljo zvečer še ni bil konec politične satire za Bojana Krajnca. Na prvem programu TVS so namreč predvajali edino doslej posneto epizodo 3D animirane satire Na svoji žemlji, kot del napovedanega projekta "Hribovci", serije iz idilične slovenske vasice Jebovlje, ki pa je zaradi pomanjkanja denarja verjetno ne bodo nikoli posneli. Scenarij je napisal Bojan Krajnc, režija pa spet Klemen Dvornik ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
tadej toš politično satiro Danilo Rošker Nataše Matjašec Sabine Kisilak Janezu Janšu Bojanu Krajncu Marko Filli Janez Lombergar Polona Pivec Štefana Čelana Jureta Godlerja Franca Rodeta Anje Križnik Tomažin Francem Kanglerjem Igorja Lukšiča Janeza Ujčiča Janje Vidmar Matevža Frangeža Cvete Žirovnik Virantova Jelka Bobonja Katje Šeruga Katja Šeruga Oliverja Dragojeviča Oprosti jim, Franci Klemen Dvornik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bob leta, Dob leta?! Škoda je Tadeja Toša za slabe scenarije Bojana Krajnca