objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 14. januar 2013 ob 07:45

Imamo Kučanov scenarij?! Padec Janše, zamrznitev Jankovića in prevzem vlade
Zamrznitev funkcije šefa Pozitivne Slovenije je nekaj podobnega, kot če bi Janez Janša minulo sredo na seji sveta stranke odstopil z mesta predsednika SDS, ostal pa predsednik vlade
2013 Pozareport

Odpri galerijo

(Naše) napovedi, da bo širše vodstvo Državljanske liste na sobotni nekajurni seji sveta zahtevalo odstop Janeza Janše z mesta predsednika vlade, v zameno pa mu "ponudilo" nadaljevanje obstoječe vladne koalicije z novim predsednikom vlade iz vrst SDS, so se uresničile skoraj do zadnjih podrobnosti. Zahteva Gregorja Viranta je jasna, Janša mora odstopiti v desetih dneh (od danes ima na voljo le še osem dni), sicer Državljanska lista zapusti vlado. To je ultimat, ki ga Janša doslej še ni dobil, verjetno res - nikoli.
Po drugi strani drži tudi (naša) druga prognoza, kako bo reagirala SDS, vsaj sodeč po dosedanjih tvitih. "Ta vlada", ali pa gremo predčasne volitve, stranka in ministri iz njenih vrst stojijo trdno za Janezom Janšo.
Janša namreč vedno lahko računa na svojih 250 tisoč volivcev (eden gor ali dol), mora samo vzdrževati "interpretacijsko tezo", da je poročilo komisije za preprečevanje korupcije, vsaj kar zadeva Janšo, neverodostojno in celo politični manever s ciljem ponovne diskreditacije njega samega in stranke SDS.
Za Gregorja Viranta in Državljansko listo pa še ni čisto jasno, kako bi se mu na predčasnih volitvah "kapitalizirala" zahteva po ultimativnem odstopu Janše ter "rušenju" obstoječe vlade. Vse je odvisno od tega, kakšna bo percepcija javnosti. Je to res poteza načelnosti ter ničelne stopnje tolerance do korupcije v politiki, ali pa čisto navadna "izdaja" koalicijskega partnerja in sesutje lastne vlade, predvsem zaradi lastnih ambicij, v slogu "nekega drugega" znanega GregorjaGolobiča?!
Ta percepcija Gregorja Viranta v širši javnosti je zanj in Državljansko listo še toliko bolj pomembna, recimo kar usodna, saj Državljanska lista nima razvite lastne strankarske infrastrukture, zato uspeh stranke na morebitnih predčasnih volitvah in njena (predvolilna) podoba stoji ter pade skoraj izključno na javnih nastopih njenega liderja – Gregorja Viranta.
No, vsaj zaenkrat, po prvih anketah javnega mnenja, narejenih do 11. oiziroma 12. januarja (Mediana, Episcenter), kaže, da je Virant na "srednje" dobri poti. Po rezultatih danes objavljene ankete časopisa Delo pa se je, pozor, podpora Državljanski listi celo prepolovila in je skupaj s stranko DeSUS na zadnjem mestu omenjene ankete. Po anketi Episcentra tudi več kot 80 odstotkov anketirancev podpira odstop Janše in Jankovića.

Nova Slovenija se verjetno zaveda, da bosta Janša in njegova SDS na morebitnih predčasnih volitvah zaostrila retoriko, radikalizirala predvolilno kampanjo in poskušala pobrati skoraj vse glasove na politični desnici. Res je, da utegne nekaj Janševih volivcev, zaradi očitkov korupcije, tokrat raje dati glas za NSi, vendar (vsi) tisti volivci, ki jih je podpredsednik Nove Slovenije Matej Tonin "razočaral" z glasovanjem v državnem zboru za Kučanov predsedniški dodatek k njegovi pokojnini, bodo zdaj raje volili Janšo. Je pa tudi slišati, da naj bi del članstva NSi le zahteval nekoliko "večjo distanco" do Janše. Kakorkoli, javne izjave trenutno daje samo predsednica stranke in ministrica Ljudmila Novak (in dokazuje "tesno" zavezništvo NSI z Janšo ter SDS), medtem ko podpredsednik Matej Tonin (modro) molči.
Tudi predsednik stranke Desus Karl Erjavec samo "čaka in taktizira". Če bodo kmalu zares razpisane predčasne volitve, se morda elegantno le "reši" nepredvidljivega volilnega kongresa ter najresnejšega protikandidata za mesto predsednika stranke, sedanjega generalnega sekretarja Ljuba Jasniča. To je ena računica. Po drugi strani obstaja dokaj realna možnost, da se bo "levi del" Desusa poskušal še pravočasno znebiti Erjavca, prav zaradi predčasnih volitev. Kongres je že prvega marca, zato bo Erjavec v prihajajočih dneh in tednih bolj intenzivno koketiral z levim delom vodstva stranke in njene baze (vztrajanje na odhodu Janeza Janše in izraziti pripravljenost na pogajanja za morebitno levosredinsko koalicijo znotraj obstoječega državnega zbora), kar bi mu omogočili boljše izhodišče za volitve na kongresu.
Za Slovensko ljudsko stranko, ki je zaradi napovedanega odstopa predsednika stranke in ministra Radovana Žerjava vendarle nekoliko pasivizirana, je vse mogoče. Žerjav tudi po človeški plati deluje precej "zgrudeno", čeprav to nekako sodi k njegovi pozi, ni pa čisto jasno, kdo zdaj dejansko vodi stranko. Še vedno Žerjav, morda najverjetnejši novi predsednik, minister Franc Bogovič, ali pa famozni vplivni lobiji znotraj SLS?
Poleg Bogoviča se med kandidati za novega predsednika pojavlja tudi zunanjepolitični ekspert Laris Gaiser, predsednik slovenskega Panevropskega gibanja (stolček je prevzel po umiku Franceta Bučarja), nekdanji sodelavec razvpitega podjetja Ultra in (eni pravijo da že bivši?!) član Gibanja odgovornih, katerega predsednik je kolumnist Dejan Steinbuch, sicer pa naj bi za gibanjem finančno "stal" znan poslovnež in lobist Franci Zavrl. Za Gaiserja, ki menda poka od ambicij, lobira predvsem poslanec Franc Pukšič. Če bi Laris Gaiser zares postal predsednik SLS, bi Slovenska ljudska stranka tudi prvič dobila liderja, ki menda vozi – porscheja.
Še največje želja in sanje (vseh) manjših partnerjev sedanje vladne koalicije pa je zamenjava Janeza Janše z drugim mandatarjem. Kot je že rekel minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, bi to bila "optimalna rešitev." Dejansko si namreč nihče ne želi na predčasne volitve.
Menda tudi potihoma držijo pesti, da bodo vodilni politiki evropske desnice (Agela Merkel, Herman Van Rompuy in Jose Barosso) "pritisnili" na Janšo, naj se umakne korak nazaj, SDS pa naj predlaga drugega predsednika vlade. Po drugi strani se v diplomatskih krogih govori, da naj bi Gregorju Virantu svetovali "Američani", ki pa naj bi "podpirali" tudi predsednika komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča.
Na sobotnem kongresu Pozitivne Slovenije, ki je neverjetno naključno potekal časovno hkrati z odločanjem o usodi premiera Janše na svetu Državljanske liste, je Zoran Janković "zamrznil" svojo funkcijo predsednika stranke do volilnega kongresa Pozitivne Slovenije, ki ga morajo sklicati najkasneje v šestih mesecih.
Zamrznitev strankarske funkcije ni samo bizarna, je seveda tudi čisto navadno norčevanje iz ljudi in poskus ponovne prevare slovenske javnosti. Potek kongresa kaže, da si svoje zamrznitve ni izmislil Janković (le kako bi si jo?!, ampak Milan Kučan (spomnimo, Kučan je ob prvi izvolitvi za predsednika republike zamrznil članstvo v tedanji Zvezi komunistov – stranki demokratične prenove), ki je skupaj z nekdanjim ustavnim sodnikom Lojzetom Udetom več čas "osebno nadziral" kongres na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. Že na začetku kongresa je Kučan novinarjem dejal, da bi se Janković pod težo poročila protikorupcijske komisije "moral umakniti", scenarij je potem izrodil tako imenovano zamrznitev – na to je Zoran Janković očitno pristal.
Če "prastrica" iz ozadja Milana Kučana (kot je pred časom za Kučana duhovito zapisal kolumnist Marko Crnkovič) na sobotnem kongresu Pozitivne Slovenije ne bi bilo, se to po vsej verjetnosti ne bi zgodilo.

Vse tudi kaže, da vsaj večina poslancev Pozitivne Slovenije sploh ni vedel, kaj se dogaja in kaj se bo zgodilo, ampak je s ploskanjem zgolj sledila kongresnemu dogajanju. Vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer je celo izjavil, da statut Pozitivne Slovenije statusa zamrznitve predsedniške funkcije sploh ne pozna, poslanka Tamara Vonta pa je na twitterju hitro objavila, da je Zoran Janković - odstopil.
Toda Zoran Janković bi moral prvenstveno odstopiti kot župan mesta Ljubljane. Protikorupcijska komisija ga namreč bremeni prav tukaj. To je nekaj podobnega, kot če bi Janez Janša odstopil z mesta predsednika SDS (oziroma zamrznil funkcijo predsednika stranke), ostal pa bi predsednik vlade.
Bi Milan Kučan in poslanci Pozitivne Slovenije pozdravili tudi to?!
Po zamrznitvi funkcije predsednika stranke so Zoran Janković in vodilni politiki njegove stranke povsem zamenjali ali obrnili ploščo. Če so dan prej še glasno navijali za predčasne volitve (ki bi jih, kot potrjujejo ankete javnega menja, utegnile pustiti celo pred vrati državnega zbora) in bili proti tehnični vladi, so po novem nenadoma proti volitvam in predlagajo tehnično, ali pa novo politično vlado. Fantomskemu preobratu Pozitivne Slovenije že sledijo njihovi mnenjski voditelji (Igor Pribac, Darko Štrajn), in boste videli, kmalu bodo temu pritegnili tudi "mainstream" mediji, povečini naklonjeni Pozitivni Sloveniji.
To je namreč "drugi del" Kučanovega scenarija. Po padcu Janševe vlade in zamrznitvi Zorana Jankovića se začenja prevzem nove vlade, tehnične ali politične. Pospešeno se išče mandatar (Peter Kraljič, Igor Šoltes), menda se že celo delijo ministrski resorji. Prišlo naj bi do vrnitve ministra za kulturo (Stojan Pelko), ministrstvo za šolstvo (plus visoko šolstvo) pa naj bi kasneje ponudili Igorju Lukšiču, da bi v to novo koalicijo "pod kontrolo" Kučana in stricev iz ozadja pripeljal Socialne demokrate.
Socialni demokrati so namreč ključ do Kučanove najbolj "zaželjene" nove vladne koalicije, ki bi jo sestavljale Pozitivna Slovenija, Državljanska lista, Socialni demokrati in DeSUS. Slovenska ljudska stranka (kot žlahtna desnica) bo sicer vprašana, povabljena in dobrodošla, toda njena prisotnost v tej koaliciji ni niti slučajno nujna ali obvezna. Slovenska ljudska stranka pa bi lahko postala nepogrešljiva, če bi Lukšič in Socialni demokrati vztrajali na dosedanjem stališču, da nova koalicija v obstoječi sestavi državnega zbora ne pride v poštev, novo in "drugačno" vlado lahko prinesejo zgolj nove volitve. In tako (Kučanovo) povabilo za vstop v vlado Pozitivne Slovenije - zavrnili.
V tem primeru bi se (lahko) začela sestavljati krhka koalicija PS-DL-DeSUS in Slovenska ljudska stranka, plus nepovezani poslanci, pridobiti pa bi morali tudi oba poslanca narodnosti.
Igor Lukšič in Socialni demokrati imajo vsaj štiri razloge, zakaj ne morejo (ali celo ne smejo) v najbolj zaželjeno Kučanovo vladno koalicijo. V njej bodo nedvomno igrali šele tretjo violino (po PS in DL – čeprav ima Virantova stranka manj poslancev kot SD, bo malo pomembnejša, ker je jeziček na tehtnici), skleniti bi morali pakt s Pozitivno Slovenijo, ki nad vodo še vedno drži in podpira koruptivnega Zorana Jankoviča na funkciji ljubljanskega župana (kar bi strašansko bremenilo tudi Državljansko listo, Desus in Slovensko ljudsko stranko), SD-jevci bi hočeš-nočeš "morali" sprejeti ministra za finance Janeza Šušteršiča ter "njegov" neoliberalizem, ki ga levica, polega Janeza Janše, tudi najbolj napada. Pred podpisom takšne koalicije (PS-DL-SD-Desus), bi spet "morala", denimo, Janez Šušteršič in Jože Mencinger, vodilni ekonomist Pozitivne Slovenije, uskladiti njune ekonomske poglede?! In nenazadnje, Igor Lukšič v tej sestavi niti slučajno ne bi bil predsednik vlade, kar mu sicer trenutno obetajo vse ankete javnega mnenja.
Da Milan Kučan s svojim "političnim inženiringom" razmere okoli vladne koalicije vrača v december 2011 in januar 2012 (navidezno brez zamrznjenega Jankovića, "poslanega nazaj" na lokalno raven), dokazuje tudi njegova sobotna pripomba o nekdanji ministrici za notranje zadeve in bivši predsednici LDS Katarini Kresal, ki jo je med kongresom Pozitivne Slovenije medijem ponujal kot primer politične poštenosti ter načelnosti. Kar dokazuje, da bi Kučan rad novo vladno paradigmo gradil spet na tistih kadrih, ki so jih zadnje parlamentarne volitve poslale v politično ropotarnico ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janše Gregorja Viranta Gregorja Golobiča prvih anketah javnega mnenja matej tonin ljudmila novak karl erjavec Ljuba Jasniča Radovana Žerjava franc bogovič Laris Gaiser Franceta Bučarja dejan steinbuch franci zavrl Franc Pukšič Senko Pličanič Agela Merkel Herman Van Rompuy Jose Barosso Gorana Klemenčiča zoran janković Milan Kučan Lojzetom Udetom marko crnkovič Jani Möderndorfer Tamara Vonta igor pribac Darko Štrajn Peter Kraljič Igor Šoltes Stojan Pelko Igorju Lukšiču Janeza Šušteršiča jože mencinger Katarini Kresal

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Imamo Kučanov scenarij?! Padec Janše, zamrznitev Jankovića in prevzem vlade