objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 12. januar 2013 ob 07:15

Vsaka vlada ima svojega Gregorja. Pahor je imel Golobiča, Janša pa Viranta!
Govorice. Ideja o drugem predsedniku vlade znotraj iste koalicije že dobila tudi prvo ime. Milan Zver bi lahko postal slovenski Dimitrij Medvedjev, Janez Janša pa začasno nazaj med poslance
2013 Pozareport

Odpri galerijo

"Človek vendarle dela najrajši to, kar najbolje zna. In ker zna druge stvari dr. Gregor Virant slabše kot veščino diskreditacije, obtoževanja, poniževanja in izločevanja - pač razvija to veščino." To je samo odlomek iz pisma razvpitega poslanca Ivana Vogrina, ki ga je že minuli četrtek popoldne po elektronski pošti poslal vsem poslancem, pismo pa vsebuje tudi Vogrinovo "psihoanalizo" predsednika državnega zbora in Državljanske liste Gregorja Viranta.
Odlomek pisma objavljamo v nadaljevanju.
Pri tem je zanimivo, da je Ivan Vogrin omenjeno "pismo poslancem" razdelil tudi večini medijev, vendar ga, glej ga zlomka, niso objavili. Nikjer!
Ker je bivši poslanec Državljanske liste Vogrin kljub vsemu zaprisežen Virantov sovražnik (Vogrin je včeraj Viranta celo kazensko ovadil zaradi domnevno nezakonitega "črpanja" denarja iz poslanske skupine Državljanske liste, tudi prek podjetij, ki so v lasti zdaj že nekdanjega direktorja stranke Janka Jenka) in zato vsaj sporen glede ocen ter stališč glede Viranta, si poglejmo nek drug model "načina dela" Gregorja Viranta.
Drugega januarja je Pop TV poročal o menda "velikem strateškem" sestanku novega predsednika republike Boruta Pahorja in Gregorja Viranta. Toda po naših informacijah ni bilo nobenega "velikega" sestanka, Virant se je po telefonu k Pahorju le povabil na kavo. Vmes pa uredil, da ga je po kavi in klepetu s Pahorjem pred vhodom v predsedniško palačo že čakala novinarka oddaje 24ur Suzana Perman. Vse, kar je Pop TV poročal o tem pogovoru, je prišlo iz Virantov ust.
Eksplicitno zaradi Gregorja Viranta je Državljansko listo pred nekaj dnevi zapustila Marinka Kurilić, tašča ministra za finance in podpredsednika DL Janeza Šušteršiča. Marinka Kurilić, ki je medijem zaupala, da tudi številni drugi člani Državljanske liste že pišejo odstopne izjave, je tista gospa, zaradi katere Zoran Janković njenega zeta Janeza Šušteršiča ni želel "niti videti" v načrtovani levosredinski vladni koaliciji, ko je jo Janković (za)pacal decembra 2011 in januarja 2012. Marinka Kurilić je namreč tudi ena od voditeljic ljubljanske civilne iniciative "Tržnice ne damo".
Gregor Virant je tudi tisti politik prvega ranga, ki je od zadnjih parlamentarnih volitev do danes največkrat spremenil svoje stališče. Igor Lukšič, predsednik Socialnih demokratov, je med intervjujem v sredinem Vročem stolu na Info TV dejal nekako takole: Eno je Virantov piar, eno je to, kar govori, drugo pa so njegove poteze ...
No, taisti Gregor Virant "danes odloča" o usodi vlade Janeza Janše, usodi politične stabilnosti v državi, usodi reformnih ukrepov ter reformne zakonodaje, pa tudi o finančnih donosih na slovenske obveznice v tujini.
Vsekakor, drago nas stane tale Gregor Virant?!
Ni dvoma, da bo svet Državljanske liste danes sprejel takšno odločitev, kot jo bo predlagal ali zagovarjal Gregor Virant, mogoče še s kakšnimi modifikacijami. Tako je bilo na svetu še vedno doslej, čeprav za Viranta pravijo (predvsem tisti, ki ga zelo dobro poznajo), da ni sposoben kakšnega večjega "političnega gambita". Torej ene ali dveh, kaj šele treh potez vnaprej.
Tudi situacija, kjer se je Virant znašel danes, je posledica njegove slabe kalkulacije. Preprosto rečeno, zakalkuliral se je. Zapopadel je poročilo komisije za preprečevanje korupcije (ker ga je dobil prej kot drugi) in takoj zahteval, kot je znano, odstop Janeza Janše in Zorana Jankovića. Pri čemer mu, neverjetno, ni bilo jasno, da Janša in Janković (zaradi "Klemenčičevega" poročila) ne bosta "nikoli" odstopila. Menda naj bi imel Virant pri tem - še nepreverjeno - soglasje Janeza Šušteršiča, ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča ter vodje poslanske skupine DL Riharda Braniselja.
Ker je Gregor Virant z nedvoumno zahtevo po odstopu Janše in Jankovića takoj zaigral glavnega (edinega) jokerja, se je tokrat znašel pred zidom, kjer praktično nima več izhoda. Lahko bi, denimo, izjavil podobno kot odhajajoči predsednik Slovenske ljudske stranke in minister za gospodarstvo Radovan Žerjav, češ jaz sam bi odstopil, če bi bil na Janševem ali Jankovićevem mestu.
Glavni Virantov svetovalec, to pravijo vsi, je njegov tast Miha Brejc, nekdanji podpredsednik SDS, bivši šef Visa, predhodnika Sove, eks evropski poslanec, ki ga je Janša prav zaradi Viranta in konspirativne ustanovitve Državljanske liste "pregnal" iz svoje stranke. Kako zdaj Brejc "svetuje" zetu Virantu, si lahko mislimo. Virant precej "sprašuje" tudi svojo soprogo Nano Virant, predvsem okoli "kadrovskih zadev".
Da bi svet Državljanske liste odločil drugače, kot bo rekel Virant, je torej iluzija. Čeprav je Ivan Vogrin prepričan, da bi stranka morala Viranta "odstaviti", sicer bo zagotovo propadla. Po naših informacijah člani sveta Janeza Šušteršiča spoštujejo in poslušajo, vendar je premalo energičen, da bi povlekel kot lider. Senko Pličanič znotraj stranke nima nobenih funkcij in je praktično brez vpliva. Po nekaterih informacijah se Šušteršič in Pličanič zavzemata, naj Državljanska lista v sedanji vladi ostane vsaj še "do jeseni", zaradi končanja projektov Slovenskega državnega holdinga in slabe banke. Virant ima zdaj tudi "to srečo", da je praktično vse poslance (že kot kandidate) postavil sam, zato so mu zelo zvesti. Danes bi mu sicer utegnila malo oporekati le Rihard Braniselj in Bojan Starman. Medijsko slavni ekonomist Rado Pezdir, ki velja za enega od ključnih "ustanovitvenih" ideologov stranke, pa na seje sveta že davno ne hodi več, in tudi sicer z Virantovo stranko nima ničesar več.
Mimogrede, če bo Državljanska lista zapustila vladno koalicijo in posledično povzročila padec Janševe vlade, je to prejkone konec komaj začete politične kariere Janeza Šušteršiča in Senka Pličaniča. Obema pa je politika, kot je videti, postala blazno vščeč, še posebej Pličaniču.
Čeprav naj bi bile odprte vse možnosti, tudi ta, da vse ostane tako, kot je bilo prej (po tej verziji Gregor Virant obupno "išče formulacijo", kako ostati v Janševi vladi in se častno izvleči iz te godlje), je še najbolj verjetna oziroma realna možnost, da bo Državljanska lista predlagala nadaljevanje enake koalicije, vendar z drugim predsednikom vlade, ki bi ga dala SDS. Virant, kot je tudi slišati, živčno hodi naokoli in govori, da z Janšo pač ne moreta več delati.
Govoric in informacij je sicer ogromno, nekaj pa tudi zagotovo drži. Gregor Virant nima več toliko politične moči (če jo je sploh kdajkoli imel), da bi lahko sestavil tehnično vlado. Iz diplomatskih virov je slišati, da Virant tudi ne sme narediti "ničesar takšnega", kar bi lahko omogočilo "stricem iz ozadja", da "prevzamejo" vlado. Zaradi njegovega predloga tehničnega mandatarja Petra Kraljiča (McKinsey) pa se itak "že vsi" po malem "hihitajo", češ lahko bi predlagal tudi znanega lobista Boža Dimnika ali pa kar Aarona Marka, nekdanjega direktorja slovenske podružnice Microsofta in moža Jankovićeve svetovalke za javno nastopanje Marte Kos Marko.
Predlog za "enako koalicijo" in brez Janeza Janše prihaja še iz Slovenske ljudske stranke (nesrečni Radovan Žerjav deluje že čisto zgrudeno) ter včeraj popoldne presenetljivo tudi (celo) iz ust Ljudmile Novak, predsednice Nove Slovenije, sicer najbolj zveste koalicijske zaveznice Janše in SDS. Tudi predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je včeraj zvečer zaostril retoriko, češ Janša mora odstopiti kot premier, sicer sledi padec vlade in predčasne volitve.
Tako bi "žogico odgovornosti" za vladno krizo manjši koalicijski partnerji vrnili nazaj k Janši in SDS, umiril naj bi se tudi val demonstracij ter "pritisk ulice".
Idejo o nekem drugem mandatarju desnice je bilo včeraj dopoldne slišati tudi pri naših virih blizu vodstva slovenske rimskokatoliške cerkve, eni celo pravijo, da je to "že zmenjeno", Janša pa menda išče (spet!) pravo formulacijo, kako ta "scenarij" predstaviti javnosti. Po drugi strani naši viri iz SDS zatrjujejo, da o tem ni govora in da bodo kar predčasne volitve. Predvsem pa je menda - za Janšo nemogoče, da bi zapustil premierski stolček, Virant pa bi (lahko) ostal predsednik državnega zbora in se razglasil za "velikega zmagovalca".
Je pa v tej zvezi tudi slišati, da naj bi SDS namesto Janše za predsednika vlade "dala" evropskega poslanca in bivšega predsedniškega kandidata Milana Zvera, ki naj bi se do prihodnjih parlamentarnih volitev vživel v vlogo tako imenovanega slovenskega Dimitrija Medvedjeva. Janez Janša pa bi se (začasno) umaknil med poslance, ostal predsednik SDS, kot nekakšen slovenski Vladimir Putin, začel mirno dokazovati svojo nedolžnost pred obtožbami protikorupcijske komisije in tlakovati comeback - leta 2015.
Odločitev za drugega predsednika vlade znotraj SDS pa je seveda izključno v rokah Janeza Janše. Svet stranke ga neomajno podpira, podprl bi ga torej tudi pri tem predlogu.
Kakorkoli, vsaka vlada ima "svojega Gregorja". Borut Pahor je imel Gregorja Golobiča, Janeza Janša pa ima Gregorja Viranta.
Je pa treba Gregorju Virantu ter njegovi Državljanski listi nekaj res absolutno priznati. Današnji kongres Jankovićeve Pozitivne Slovenije, ki se bo dogajal na ljubljanskem gospodarskem razstavišču, je vsaj desetkrat manj pomemben od sestanka sveta Virantove "strančice" ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Virant Ivana Vogrina Janka Jenka Boruta Pahorja Suzana Perman Marinka Kurilić Janeza Šušteršiča zoran janković Igor Lukšič Janeza Janše Zorana Jankovića Klemenčičevega Senka Pličaniča Riharda Braniselja Radovan Žerjav Nano Virant, bojan starman rado pezdir Petra Kraljiča Boža Dimnika Aarona Marka Marte Kos Marko Ljudmile Novak karl erjavec Milana Zvera Dimitrija Medvedjev vladimir putin Gregorja Golobiča Današnji kongres

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vsaka vlada ima svojega Gregorja. Pahor je imel Golobiča, Janša pa Viranta!