objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 11. januar 2013 ob 07:08

Persona non grata. Evropska levica je stranki Zorana Jankovića dahnila Ne
Hannes Swoboda jih je storniral. Pozitivna Slovenija na jutrišnjem kongresu ne bo predlagala priključitve stranke evropski levici
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Že včeraj smo poročali, da je predsednik Naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D) Hannes Swoboda, sicer eden vodilnih avstrijskih sociademokratov, tik pred zdajci odpovedal prihod na jutrišnji kongres Pozitivne Slovenije v Ljubljani. Po naših informacijah je Swoboda to storil takoj po srečanju z Borutom Pahorjem in predsednikom evropskega parlamenta Martinom Schulzem, nemškim socialdemokratom in prejšnjim predsednikom S&D, svet Pozitivne Slovenije, ki se je sestal v sredo popoldne, pa je z dnevnega reda umaknil točko dnevnega reda (predlog sklepa), da se Pozitivna Slovenija "priključi" naprednemu zavezništvu evropske levice.
Odpoved prihoda Hannesa Swobode in umik napovedanega sklepa dokazuje naše (včerajšnje) ugotovitve, da je Pozitivna Slovenija, vsaj dokler jo vodi ljubljanski župan Zoran Janković, znotraj evropske levice tako rekoč - mednarodno odpisana, izolirana, Janković pa "persona non grata".
Po naših informacijah je Jankovićeva stranka med vodstvom Naprednega zavezništva že od vsega začetka vzbujala "precejšnje sume". Morebitno članstvo Pozitivne Slovenije med evropsko levico je podpiral samo Hannes Swoboda, pa še ta menda bolj zato, ker naj bi za Jankovića lobiral avstrijski predsednik Heinz Fischer (strankarski kolega Hannesa Swobode), ki vzdržuje dobre zveze z Milanom Kučanom. Kučanu pa je, za razliko od Jankoviča, jasno, da tudi v Sloveniji politično "nimaš kaj iskati" brez evropskih zaveznikov po strankarski liniji.
Zelo veliko škodo pri poskusu polnopravnega vstopa Pozitivne Slovenije v Napredno zavezništvo socialistov ter demokratov je povzročil tudi poslanec Pozitivne Slovenije Roman Jakič, ki sicer velja za prvega zunanjepolitičnega "eksperta" Jankovićeve stranke. Roman Jakič je namreč kot (nekdanji) član stranke Zares še vedno blagajnik skupine Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE).
No, ne samo blagajnik, novembra lani je postal tudi član ožjega vodstva evropskih liberalcev in demokratov, ampak spet na predlog stranke Zares!
In kaj je storil Jakič? Pred nekaj dnevi (4. januarja) je za časopis Delo priznal, da je njegov položaj "nekoliko nenavaden", nato pa dokaj neposrečeno dejal (izdal), kako mu je Zoran Janković celo zagotovil, da se bo ob morebitni kandidaturi in izvolitvi za evropskega poslanca Jakič lahko povezal z liberalci?! Bralci Dela s(m)o tako sicer "izvedeli", kakšne so intimne ambicije poslanca Jakiča, vodilnim politikom "evropske levice" pa so ob takšnih izjavah Romana Jakiča in Zorana Jankoviča zanesljivo šli lasje pokonci.
Naši viri namreč poročajo, da so prevodi izjav poslanca Jakiča, ki jih objavljamo v nadaljevanju, kar romali v Bruselj.
No, v Bruslju si je posmehe že pred časom pridelal Janković sam, ko je v neki bruseljski družbi v svojem značilnem slogu vehementno razlagal, kako bi se morali obe "zavezništvi", socialisti in liberalci, kar združiti?!
Znotraj Pozitivne Slovenije so bili sicer razdeljeni, komu naj se v Evropi pridružijo, socialistom in socialdemokratom ali liberalcem? Prevladala je odločitev, da so "bolj leva" stranka in zato gredo k socialistom. Zdaj je to padlo v vodo in menda so spet "odprte vse možnosti". Morebitno mednarodno članstvo v S&D je umaknjeno tudi iz posebnega Manifesta za Slovenijo 2020, ki ga bo sprejel jutrišnji kongres Pozitivne Slovenije
Tako je v vodo padla tudi ideja, da bi Pozitivna Slovenija postala polnopravna članica Socialistične internacionale, katere predsednik je grški politik George Papandreu, generalni tajnik pa Luis Ayala. Socialni demokrati pod vodstvom Igorja Lukšiča sicer nimajo pravice do veta na zahtevo po članstvu Pozitivne Slovenije v Napredno zavezništvo socialistov in demokratov, niti za vstop v Socialistično internacionalo, sta pa, vsaj po naših informacijah, Pahor in Lukšič "močno lobirala" pri svojih evropskih kolegih na levici, da so Jankovića in Pozitivno Slovenijo - ustavili.
Sicer pa, si predstavljate, da bi, denimo, poslanec in podjetnik Gašpar Gašpar Mišič postal "član" Socialistične internacionale ...?!
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Včeraj smo poročali Hannes Swoboda Borutom Pahorjem Martinom Schulzem zoran janković Heinz Fischer Milanom Kučanom roman jakič Socialistične internacionale George Papandreu Luis Ayala Igorja Lukšiča Gašpar Gašpar Mišič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Persona non grata. Evropska levica je stranki Zorana Jankovića dahnila Ne