objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 10. januar 2013 ob 07:31

Korupcijsko poročilo. Janković rešuje tudi Janšo, Virant deluje pokvarjeno
Lider Državljanske liste, ki je poročilo Gorana Klemenčiča prej dobil zato, ker je predsednik državnega zbora, je to zlorabil za svoje najnovejše politične interese
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Drugi dan razkritja poročila komisije za preprečevanje korupcije, ki bremeni Janeza Janšo ter Zorana Jankovića, se je vnela huda bitka za (prvič) interpretacijo poročila, (drugič) utrjevanje lastnih pozicij in svojih strankarskih vrst, razkriva pa se tudi (tretjič) zadnja vloga Gregorja Viranta.
Toda pojdimo po vrsti.
Komisija za preprečevanje korupcije, predvsem predsednik ter podpredsednik komisije, Goran Klemenčič in Rok Praprotnik, sta se znašla na močnem prepihu. Logično, saj gre, kot pravi Klemenič, za resnično hude obtožbe, ki tudi njega delajo "žalostnega". Objektivna težava Klemenčiča in Praprotnika je pač njuna "nedavna preteklost", pri Goranu Klemenčiču politična, pri Roku Praprotniku novinarska, kar odločitvam komisije v tovrstnih zadevah dodatno daje "pridih" umazane politike.
Če je "del levice" po nedavni odločitvi ustavnega sodišča, ki je prepovedalo referenduma o slabi banki in slovenskem državnem holdingu, tako množično, agresivno, brezkompromisno in disciplinirano napadel predsednika ustavnega sodišča Ernesta Petriča (novinar Dnevnika J.P., denimo, ki ima srednjo šolo, je doktorja prava Petriča čisto resno podučeval o ustavnem pravu), se pač ne smemo (ali moremo) čuditi Janezu Janši in svetovalcem Zorana Jankovića, da silovito oporekajo poročilu Klemenčičeve komisije. Novinarski članki Roka Praprotnika izpred nekaj let (spet o Janezu Janši) ponujajo Janši dovolj dobro izhodišče za "resen dvom" o današnji "protikorupcijski super-objektivnosti" Roka Praprotnika. Vidimo, celo Jankovićeva poslanka Maša Kociper, ki so jo posamezni mediji (Dnevnik, Delo ...) pred časom tako rekoč kovali med pravniško-politične zvezde, zdaj tem istim medijem pripoveduje o "sporni ustavnosti" poročila komisije za preprečevanje korupcije. Seveda zato, ker je komisija tokrat "šla" nad njenega Jankovića.
Mimogrede, Maša Kociper bo na prihajajočem sobotnem kongresu Pozitivne Slovenije nastopila z referatom o pravni državi in boju proti korupciji!?
Vojna za interpretacijo poročila tako še zdaleč ni končana, hud udarec pa je Klemenčičeva komisija nepričakovano fasala z mnenjem ustavnega pravnika Mira Cerarja ml., ki pravi, da je bilo Klemenčičevo "vnaprejšnje seznanjanje" predsednika republike Boruta Pahorja ter predsednika državnega zbora Gregorja Viranta s korupcijskim poročilom - vsaj neetično in nesprejemljivo. Sam Virant pa je to Klemenčičevo napako, kot se je izkazalo včeraj, zlorabil celo za svoje najnovejše politične intrige.
Tako Janezu Janši kot Zoranu Jankoviću je uspelo strniti lastne vrste, predvsem svoji stranki. Janša je to izpeljal sicer nekoliko "bolj" demokratično, ker je takoj napovedal tajno glasovanje o svojem ponujenem odstopu na svetu stranke, medtem ko se je Janković glasovanju tako ali drugače izognil.
Spomnimo, Janša je včeraj pozno zvečer v ljubljanskem Smeltu dobil gladko in pričakovano podporo članov sveta stranke. Za njegov odstop so glasovali samo štirje člani sveta, 281 jih je bilo proti odstopu prvaka SDS in predsednika vlade, glasovalo pa jih je 285. Janša tako ostaja šef stranke in - vlade.
Na svetu Pozitivne Slovenije do glasovanja o zaupnici Zoranu Jankoviću ni prišlo, ker je svet med razpravo ocenil, da to ni potrebno. Jankoviću so zaupali z večkratnim ploskanjem, čeprav je predsednik stranke in ljubljanski župan menda "ponudil" glasovanje, vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer pa je pred odhodom na sejo sveta medijem zaupal, da bo glasoval za razrešitev, če bo Janković to predlagal. No, Janković je to predlagal, pa kljub temu niso glasovali ...
Toda Janković je najhujše ure reševanja svoje politične kože preživljal v torek zvečer, le nekaj ur po javnem razkritju korupcijskega poročila. Po naših informacijah so se na Zorana Jankovića vrstili "močni pritiski" nekaterih vplivnih ljudi levice, naj odstopi, predvsem kot predsednik stranke.
Pritiske na Jankovića naj bi "koordiniral" Lojze Ude, sicer velik podpornik in medijski odvetnik Zorana Jankovića, Pozitivno Slovenijo pa naj bi bil "pripravljen prevzeti" Igor Šoltes, predsednik računskega sodišča, ki mu kmalu, letos junija, poteče mandat, pred nekaj dnevi pa je v časopisu Dnevnik posredno že napovedal svoj vstop v aktivno politiko. "Energetski tajkun" in podpredsednik Pozitivne Slovenije Robert Golob menda ni več v igri za vodenje Jankovićeve stranke, saj prevladuje mnenje, da je neobvladljiv in ne bo nikogar - poslušal. Precej proti Golobu je po novem tudi sam Janković
Toda Zoran Janković ni hotel odstopiti, svojih stricev iz ozadja očitno "ne posluša" več. Kar je pravzaprav dovolj razumljivo. Janković namreč rešuje družinsko ekonomijo (ljubljanska mestna občina je celo v tej situaciji razpisala očitno prirejen javni razpis za nekaj milijonov evrov vredno obnovo dvorane Tivoli, ki naj bi ga, jasno, kasiral - Jankovićev prijatelj Uroš Ogrin ter njegovo podjetje Gradis Skupina G), poleg tega se umika iz politike Janković krčevito brani tudi zato, ker se (upravičeno) boji, da bi v tem primeru lahko kmalu pristal v zaporu.
Verjetno je tudi vsem jasno, da je del levice umik Zorana Jankovića skušal izsiliti tudi zato, da bi potem lažje in bolj kredibilno rušili Janeza Janšo. Tako Janković zdaj objektivno rešuje tudi Janšo. Sicer pa danes ni več politika ali mnenjskega voditelja na levici, ki za Jankovića ne bi več trdil, da je absolutno politični mrlič.
Zoran Janković pa doživlja še en hud udarec. Tik pred sobotnim kongresom Pozitivne Slovenije je po naših informacijah že napovedan prihod na ljubljanski kongres odpovedal Hannes Swoboda, eden od liderjev avstrijskih socialistov, ki je trenutno predsednik Napredne zveze evropskih socialistov in socialnih demokratov. Swoboda naj bi se tako odločil po torkovem sestanku z Borutom Pahorjem ter predsednikom evropskega parlamenta in vplivnim nemškim socialdemokratom Martinom Schulzem v Bruslju.
Najnovejša odločitev Hannesa Swobode napoveduje embargo na sprejem Pozitivne Slovenije v evropske in svetovne asociacije socialnodemokratskih strank ter nekakšno "mednarodno izolacijo" Jankovićeve stranke.
Prav tako skoraj ni več politika, na levici in desnici, ki zdaj za Gregorja Viranta v slengu ne bi dejal, da je nabolj "pokvarjen" slovenski politik. Ne samo, da kljub njegovi razvpiti aferi prejemanja denarnega nadomestila v času, ko je bil kot nekdanji minister "uradno brezposeln", v resnici pa je - tudi v Makedoniji - služil na deset tisoče evrov, ne samo, da je računsko sodišče Državljanski listi kot edini politični stranki izdalo negativno mnenje za finančno plat predvolilne kampanje pred parlamentarnimi volitvami 2011 (zdaj pa Virant vsem drugim politikom deli moralne nauke), izkazalo se je tudi, da je poročilo Gorana Klemenčiča, ki mu ga je - po lastnih besedah - pokazal zato, ker ima Virant kot predsednik državnega zbora poseben ustavnopravni položaj, nesramno izkoristil za svoje politične interese.
Ko je Virant izvedel za korupcijsko poročilo (dan pred objavo), je po vsem sodeč ocenil, da je poročilo dovolj obremenilno, da bo takoj "odneslo" Janšo in Jankovića. Zato je hitro sklical posebno tiskovno konferenco in pred mediji zahteval njun odstop. Hkrati je začel "delati" na neki tehnični vladi. Kot eno od njegovih imen za tehničnega mandatarja se je pojavil Peter Kraljič, nekdanji vodilni menedžer uveljavljene svetovalne družbe McKinsey, ki bi bil, vsaj po naših informacijah, pripravljen sprejeti vlogo "slovenskega Montija". Na levici je predlagani tehnični vladi Gregorja Viranta nasprotoval predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič, saj njegova SD menda ni pripravljena "posojati" svojih poslanskih glasov Virantovi vladi, ki bi jo vodil "desni" tehnični mandatar. Da je v zakulisju "štrikal" svojo tehnično vlado, ki bi jo po Virantovem scenariju podpirala tudi Pozitivna Slovenija, je koalicijskim partnerjem priznal celo Gregor Virant sam?!
Potem ko sta Janša in Janković odločno zavrnila vsak svoj odstop, se je Virant znašel v dokaj paranoidni situaciji, ki jo je skuhal sam. Ideja o tehnični vladi je praktično mrtva (kako bi Virant lahko javnosti pojasnil sodelovanje s Pozitivno Slovenijo, če javno zahteva odstop Jankovića, ki ga Pozitivna Slovenija s ploskanjem podpira?!), Janša pa je koalicijskim partnerjem dal vedeti, da padec njegove vlade pomeni samo predčasne volitve, saj SDS tehnične vlade ne bo podprla. Teh si pa danes, razen eksplicitno Zorana Jankovića, ne želi nihče. Niti Igor Lukšič, čeprav njegova stranka vodi na vseh anketah javnega mnenja, proti predčasnim volitvam so tudi številni poslanci Pozitivne Slovenije, ki se bojijo, da bodo na koncu oni ostali brez poslanskih stolčkov. Predvsem pa Virantova Državljanska lista nima prav nobenih garancij, da se bo spet prebila v državni zbor. Ocene poznavalcev: prej ne, kot ja.
Gregor Virant se je zato iz nekajurnega "vojnega dobičkarja" po razkritju korupcijskega poročila (politik, ki kobajagi pogumno in načelno zahteva odstop Janše ter Jankovića) prelevil v "razkrinkanega luzerja". On igra podobno vlogo kot nekoč v Pahorjevi vladi Gregor Golobič. Njegova (Golobičeva) stranka Zares je bila v vladni koaliciji in hkrati rušila vlado. Ko je prišlo do neke točke, je Zares glasoval proti zaupnici tedanjemu predsedniku vlade Borutu Pahorju, Pahorjeva vlada je padla, ampak na koncu je politično bankrotiral Zares. Golobič je danes v politični ilegali, Pahor pa predsednik republike.
Gregor Virant zdaj napol v obupu pripoveduje, da se bo konec tega tedna Državljanska lista odločila (svet stranke se bo sestal predvidoma v soboto) o morebitnem odhodu iz Janševe koalicije (čeprav je torek zvečer izjavil, da koalicija normalno dela naprej, hkrati pa zahteval odstop predsednika te koalicijske vlade?!). Ministra za finance ter pravosodje in javno upravo, Janez Šušteršič in Senko Pličanić, sta menda proti. Virantu se zato lahko zgodi, da se mu "sesuje" stranka, vsekakor pa mu je "enkrat res treba povedati," pravi eden izmed politikov SD, da Virant s petimi poslanci ne more sestavljati vlade, niti biti mandatar ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janšo Zorana Jankovića Gregorja Viranta goran klemenčič Rok Praprotnik Ernesta Petriča J.P. Maša Kociper Mira Cerarja ml. Boruta Pahorja Jani Möderndorfer lojze ude Igor Šoltes Robert Golob Uroš Ogrin Hannes Swoboda Martinom Schulzem Peter Kraljič Montija Igor Lukšič Gregor Golobič janez šušteršič Senko Pličanič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Korupcijsko poročilo. Janković rešuje tudi Janšo, Virant deluje pokvarjeno