objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 6. januar 2013 ob 07:08

Franc Kangler taktizira. Bo kandidiral sam ali pa naprej porinil Mogeta?
Pred razpisom nadomestnih volitev za mariborskega župana. Kakšne so ambicije podžupana Milana Mikla in politična romanca butikarce Mirjane Stiplošek Gorza ter stranke Zares
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Nadomestne volitve za mariborskega župana bodo predvidoma 17. marca, kar nekaj županskih kandidatov pa je že znanih. To so Folko Puconja, mestni svetnik Jelinčičeve Slovenske nacionalne stranke, Teodor Lorenčič, vodilni uslužbenec mariborske univerze, dolgoletni lokalni politik in tudi že bivši županski kandidat z "ničnim" uspehom, ki je zamenjal že celo vrsti političnih opcij, zdaj pa ga celo mariborski časopis Večer promovira kot predstavnika "civilne družbe", in mariborski filozof Andrej Fištravec.
Vesna Vuk Godina še razmišlja, uradno se tudi še kakor ne more odločiti poslanec Socialnih demokratov in predsednik mariborskega odbora SD Matevž Frangež. Postopek evidentiranja v SD še ni končan (menda je "prijavljenih" več kandidatov), Frangež že čuti "malo" notranjo opozicijo, hkrati pa naj bi se, pravijo, ustrašil posameznih zapisov na facebooku. Po drugi strani je kaj malo verjetno, da poslanec Frangež ne bo kandidiral. V krogih SDS se omenjata dva kandidata ter ena kandidatka. To so sedanji podžupan Tomaž Kancler, bivši rektor Univerze Maribor Ivan Rozman in generalna direktorica Zavoda Maribor 2012 (Evropske prestolnice kulture) Suzana Žilič. Slednja bi lahko kandidirala kot neodvisna kandidatka za županjo, toda s podporo SDS.
Verjetno so precej zanimive tudi ambicije podžupana Milana Mikla, ki vodi mesto po odstopu župana Franca Kanglerja. Mikl trenutno "posluša in dela," kar mu narekuje šef Kangler, je pa vprašanje, do kdaj bo temu še tako, pravijo naši viri.
Največja uganka pa je definitivno še vedno Franc Kangler. Če se bo "Franca", magari tudi iz "inata", odločil za ponovno župansko kandidaturo(?!) je lahko zelo nevaren kandidat, kar priznavajo celo nekateri najbolj izkušeni politiki na mariborski levici, saj naj bi imel odstopljeni župan Kangler še vedno zelo veliko kritično maso svojih volivcev.
Če bo Franc Kangler res slučajno spet kandidiral, bi tako "zgolj" upošteval nasvet njegovega ljubljanskega županskega kolega Zorana Jankovića, ki je ob decembrskih demonstracijah izjavil, kako bi on - v Kanglerjevem primeru - odstopil ter odšel takoj spet na volitve. Bolj ali manj pa je tudi jasno, da Franca Kanglerja nihče od doslej najavljenih županskih kandidatov (Puconja, Fištravec ali Lorenčič) na volitvah skoraj zagotovo ne more premagati ...
Se pa tudi govori, da bi lahko Kangler na tokratnih nadomestnih županskih volitvah naprej taktično "porinil" Rudija Mogeta, nekdanjega poslanca LDS in predsednika sveta Evropske prestolnice kulture, pa tudi predsednika sveta mariborskega gledališča SNG Maribor. Sam Rudi Moge (no, tega pri njemu še nismo preverjali) se je menda pripravljen "spustiti" v bitko za župana, in prav Rudi Moge naj bi bil tisto "močno" ime (Kanglerjeve) Županove liste, ki ga že obljublja Franc Kangler.
Ker se mariborski mestni svet tudi po sprejetju letošnjega proračuna po vsej verjetnosti ne bo (samo)razpustil, se bodo zgodile tudi nadomestne volitve za odstopljene mestne svetnike. Za izpraznjena svetniška mesta bodo seveda kandidirale vse stranke in liste, kar pomeni, da se lahko na čelu Županove liste spet pojavi - Franc Kangler, in postane mestni svetnik.
Da nastala situacija znotraj mariborske politike postaja podobna tudi "soap operi", lepo dokazuje primer bodoče mestne svetnice Mirjane Stiplošek Gorza. Leta 2010 je kandidirala na lokalnih volitvah za mestno svetnico na listi Golobičeve stranke Zares. Ni bila izvoljena, in lani, nekaj mesecev po propadu Zaresa na parlamentarnih volitvah decembra 2011, je izstopila iz stranke. Ker je Janja Vidmar, samooklicana "neodvisna" mestna svetnica, vendar prav tako nekdanja članica stranke Zares, pred kratkim odstopila z mesta svetnice in sprostila mandat, je njen svetniški mandat pripadel naslednji na (vrsti) listi, to je Mirjani Stiplošek Gorza. Ta je mandat mirno in fino sprejela, proti temu pa zdaj "protestira" mariborski odbor Zaresa, vendar ji ne morejo nič!
Zakon je pač tak.
Mirjano Stiplošek Gorza je v stranko Zares pripeljal poslovnež Gregor Jager, prav tako nekdanji član Zaresa ter bivši Zaresov kandidat za mariborskega župana. Ko je (tudi) Jager zapustil potapljajoči Zares, je (p)ostal "neodvisni" mestni svetnik, toda včlanil se je v Jankovićevo Pozitivno Slovenijo. Za razliko od svoje nekdanje strankarske kolegice Janje Vidmar (ki ni postala članica Pozitivne Slovenije) Gregor Jager še vedno vztraja v mestnem svetu.
Na mariborski sceni pa se tudi govori, da naj bi bivša soproga Gregorja Jagra, novopečena direktorica Mercatorjeve Modiane Jernerja Jager, Gregorja Jagra "zapustila" prav zaradi Mirjane Stiplošek Gorza, sicer lastnice verigice mariborskih butikov La Miriam.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Folko Puconja Jelinčičeve Teodor Lorenčič Andrej Fištravec vesna vuk godina Matevž Frangež Tomaž Kancler Ivan Rozman Suzana Žilič Milana Mikla Franca Kanglerja Zorana Jankovića Rudija Mogeta Mirjane Stiplošek Gorza Golobičeve Janja Vidmar Gregor Jager Jernerja Jager

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Franc Kangler taktizira. Bo kandidiral sam ali pa naprej porinil Mogeta?