objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 4. januar 2013 ob 13:42

Dražgoše. Namesto Stanovnika govornik Božo Repe. Kaj pa Pahor ali Lukšič?
Naši viri: izbor zgodovinarja Repeta ni golo naključje. Je član odbora za pravično in solidarno družbo, ki med demonstracijami zahteva odstop Janeza Janše ter postavitev tehnične vlade
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Letošnji slavnostni govornik na tradicionalni partizanski proslavi na Dražgošah (prihodnjo nedeljo, 13. januarja) bo znani zgodovinar Božo Repe. Odločitev za Repeta je morda nekoliko presenetljiva, saj proslava v Dražgožah velja za vsakoleten eminentni politični dogodek slovenske levice, Božo Repe pa vendarle ni politik. Sam pravi, da so ga povabili ravno zato, ker si letos na Dražgošah za govornika ne želijo politika.
Spomnimo, januarja lani je na Dražgošah imel razvpiti govor predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilne borbe Janez Stanovnik.
Toda naši viri iz levice pravijo nekoliko drugače. Dražgoše so politično "preveč pomembne", da bi o slavnostnem govorniku lahko odločal "sam" organizacijski komite pod vodstvom Zdravka Krvine. Zadnjo besedo naj bi imel Milan Kučan, Repe pa je dokaj "logična" izbira. Je član tako imenovanega Odbora za pravično in solidarno družbo, ki postaja "dejavnik" med aktualnimi demonstracijami (Repetov odbor med drugim zahteva odstop Janeza Janše in postavitev tehnične vlade), bil pa je tudi med najbolj aktivnimi podporniki ponovne izvolitve nekdanjega predsednika republike Danila Türka.
Izbor Boža Repeta za govornika na Dražgošah pa ima še eno politično dimenzijo. Kučanov krog se je tako elegantno znebil dveh potencialnih, vendar za ta krog nezaželenih kandidatov za govornika, predsednika republike Boruta Pahorja in prvaka Socialnih demokratov Igorja Lukšiča.
Mimogrede, kljub temu, da Borut Pahor vsako leto pride v Dražgože in je tja prihajal tudi takrat, ko so bile Dražgoše precej manj popularne in pomembne, ga Kučanov krog pač nikoli ni pustil za govorniški oder. Enkrat je "namesto Pahorja" govorila celo Katarina Kresal?!
Bo pa zato Borut Pahor slavnostni govornik na jutrišnji tradicionalni proslavi na Osankarici, kjer je padel legendarni Pohorski bataljon.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
božo repe janez stanovnik Zdravka Krvine Milan Kučan Janeza Janše Danila Türka Boruta Pahorja Igorja Lukšiča Katarina Kresal

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dražgoše. Namesto Stanovnika govornik Božo Repe. Kaj pa Pahor ali Lukšič?