objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 4. januar 2013 ob 07:08

Novi varuh? Pahorju najbližji Miro Cerar, Nataša Pirc Musar izgublja živce
Po dosedanjih informacijah je Cerar, če bi se odločil za kandidaturo, čas za razmislek pa naj bi imel do konca tega tedna, že na meji potrebne dvotretjinske večine v državnem zboru
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Ni bilo niti potrebno počakati na konec prvega kroga pogovorov predstavnikov poslanskih skupin s predsednikom republike Borutom Pahorjem na kadrovsko temo izbora novega varuha človekovih pravic, ko je že postalo jasno kar nekaj bistvenih stvari.
Praktično nihče od prijavljenih 26 kandidatk in kandidatov nima zagotovljene dvotretjinske večine v državnem zboru, nekateri pa je tudi ne morejo dobiti - niti slučajno.
Med kategorijo vnaprejšnjih poražencev ali "luzerjev" nedvomno sodi aktualna informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, kar je očitno ugotovila sama, in sodeč po njenem banalnem besednjaku na televiziji, s katerim je pokomentirala začetek Pahorjevega izbora, totalno izgubila živce. Zato tudi besede o "lezenju v (vladno) rit", kar se za informacijsko pooblaščenko niti najmanj ne spodobi.
Seznam posameznih predlagateljev Nataše Pirc Musar za varuhinjo človekovih pravic hkrati dokazuje, da je bila njena kandidatura močno usklajena s krogom bivšega predsednika Danila Türka, prav tako nekatere njene lobistične akcije pred koncem predsedniških volitev, ki zdaj prihajajo na dan. Po drugi strani je bila njena kandidatura za varuhinjo človekovih pravic, upoštevajoč potrebno veliko večino v državnem zboru, itak "misija nemogoče". Janševa SDS in Nova Slovenija Nataše Pirc Musar v državnem zboru ne bi nikoli (več) podprli, kar je v precejšnji meri kriva tudi Pirc Musarjeva sama. Ni dvoma, da je lider SDS Janez Janša njena "priljubljena" politična tarča, še več, Nataša Pirc Musar je prav na tako imenovani "anti-Janša" politiki gradila svojo kandidaturo.
No, Nataša Pirc Musar je tudi edino ime iz spiska prijavljenih, ki bi ga danes za novo varuhinjo človekovih pravic brezpogojno podprla Jankovićeva Pozitivna Slovenija.
SDS "okleva" med dvema kandidatoma, Marjetko Cotman, notarko ter nekdanjo ministrico za delo, družino in socialne zadeve v prvi vladi Janeza Janše, in direktorjem vladnega urada za narodnosti Stanetom Baluhom. "Tiha" favoritinja je menda Cotmanova, ki bi takoj pridobila še glasove Nove Slovenije. Vendar opozicija, SD in Pozitivna Slovenija, kandidature Marjetke Cotman in Staneta Baluha definitivno ne bi izglasovali.
Preostale stranke bolj ali manj "čakajo" na predlog Boruta Pahorja, pri čemer je že zdaj očitno, da Socialni demokrati, Državljanska lista in DeSUS Pahorju pri tem ne bodo povzročali nobenih večjih težav, toda ključ do dvotretjinske parlamentarne večine se tako ali tako skriva pri dveh največjih strankah, SDS in Pozitivni Sloveniji.
Kljub temu, da morebitni volilni poraz "prvega Pahorjevega kandidata" na tajnem glasovanju v državnem zboru za samega Pahorja ne bi pomenil usodne katastrofe, se bo Pahor, vsaj po naših informacijah, temu poskušal na vsak način - izogniti. Ne bo preveč tvegal in kalkuliral, niti "skuril" kakšnega bolj naivnega kandidata, ampak bo šel "na ziher". Kar pomeni, da bo na glasovanje v državni zbor poslal tistega kandidata, ki naj bi tako ali drugače imel zagotovljeno potrebno večino ali pa vsaj užival "dovolj velik" ugled v širši javnosti.
Zato je najbolj verjetno, da bo Pahor predlagal nekoga tretjega.
Kandidatura sodnika evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu Boštjana M. Zupančiča, sicer nekdanjega ustavnega sodnika, ki je vzniknila včeraj, je po naših informacijah blizu Pahorja manj verjetna. Čeprav še vedno bolj realna in manj avaturistična, kot je bila tista Türkova kandidatura bankirja Marka Voljča za predsednika vlade. Morebitna vrnitev Boštjana M. Zupančiča v domovino je namreč povezana s številnimi "praktičnimi" težavami, in precej vprašljiva je tudi njegova potrditev v državnem zboru. Sicer pa Borut Pahor in Boštjan M. Zupančič nimata posebnih stikov, menda sta "sestankovala" samo enkrat, ko je bil Borut Pahor še evropski poslanec in ga je Zupančič povabil na pogovor v sodno palačo v Strasbourgu.
Je pa zato Borut Pahor že v sredo, torej dan pred pogovori s predstavniki političnih strank, predlagal znanemu pravniku Miru Cerarju ml., naj "razmisli" o kandidaturi za varuha človekovih pravic. Kar nam je potrdil tudi Miro Cerar sam. "Rok" za Cerarjevo odločitev je menda do konca tega tedna, saj bi se Pahor rad odločil že v ponedeljek ali torek.
Po naših dosedanjih informacijah Miro Cerar ml. lahko računa na glasove poslank in poslancev tokratnega Pahorjevega tabora (SD, DL in Desus), Pozitivne Slovenije (čeprav se je te dni govorilo, da Jankovićevi "pozitivci" ne bodo podprli nobenega kandidata, ki bi ga predlagal Pahor, razen če to ne bo Nataša Pirc Musar, ampak Mira Cerarja bodo zagotovo podprli z velikim veseljem), Slovenske ljudske stranke ter narodnosti, kar je praktično že na meji potrebne večine.
No, Miro Cerar ml. bi utegnil dobiti tudi nekaj "tihih" glasov politične desnice, tudi iz "čisto posebnih" razlogov. Cerar se namreč že nekaj časa omenja kot eden od morebitnih bodočih "liderjev" levice (spomnimo, že pred časom je zavrnil ponudbo za vodenje stranke LDS po padcu Katarine Kresal), imenovanje za varuha človekovih pravic pa bi ga vsaj za nekaj let "umaknilo" iz aktivne politične scene ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borutom Pahorjem nataša pirc musar Danila Türka Janševa Jankovićeva Marjetko Cotman Stanetom Baluhom Boštjana M. Zupančiča Marka Voljča Miru Cerarju ml. zavrnil ponudbo za vodenje stranke LDS Katarine Kresal

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Novi varuh? Pahorju najbližji Miro Cerar, Nataša Pirc Musar izgublja živce