objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 2. januar 2013 ob 06:51

To je pismo poslanca Mateja Tonina, ki je Kučanu rešil pokojninski dodatek
Pisma in telefonski klici, kaj bo na seji izvršilnega odbora?! Glasovanje podpredsednika Nove Slovenije povzročilo razkol znotraj stranke na liberalno in konservativno linijo
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Nova Slovenija se je znašla na pragu mini "notranje krize", za kar je poskrbel poslanec, podpredsednik stranke in vodja poslanske skupine Matej Tonin, ki je na seji državnega zbora z glasovanjem omogočil nekdanjemu predsedniku republike Milanu Kučanu, da še naprej dobiva in uživa poseben privilegij, to je predsedniški dodatek k pokojnini, ki sicer znaša 4300 evrov bruto. Matej Tonin je namreč glasoval izrecno proti sprejetju posebnega zakona, ki bi nekdanjim predsednikom republike ta privilegij odvzel, toda glasovanja se je hkrati vzdržalo kar nekaj poslank in poslancev vladajoče koalicije, čeprav so takrat potrdili prisotnost v dvorani. To so (bili) Sonja Ramšak, poslanka in podpredsednica SDS, pa Gregor Virant (Državljanska lista), Franc Jurša in Marjana Kotnik Poropat iz stranke Desus in štirje poslanci Slovenske ljudske stranke, Jakob Presečnik, Roman Žveglič, Franc Pukšič in Janez Ribič.
Toda "greh" Mateja Tonina naj bi bil "največji". Ker je nepričakovano edini glasoval enako kot opozicija, ker prihaja iz "najbolj konservativne" politične stranke in ker znotraj NSi velja za mladega ambicioznega prestolonaslednika predsednice stranke Ljudmile Novak.
Za dodatne komplikacije po glasovanju pa je poskrbel še Matej Tonin sam.
Sprva je namreč dal vedeti (le zakaj?!), da naj bi se pri glasovanju kakor zmotil, ko pa so se v Novi Sloveniji začele kopičiti kritike na njegov račun (na sedež stranke so prihajala pisma ter deževali telefonski klici), je članom ožjega vodstva poslal posebno pismo, kjer je priznal, da je šlo za njegovo zavestno odločitev, ter pojasnil, zakaj se je tako odločil.
Matej Tonin v svojem daljšem pismu, ki ga v celoti objavljamo v nadaljevanju, zatrjuje, da je "želel narediti konec" tako imenovani "maščevalni politiki", pismo pa končuje precej dramatično, češ, "Bog mi pomagaj!"
Da so po Toninovem glasovanju za Kučanov pokojninski dodatek kritike na njegov račun razmeroma resne, je očitno hitro ugotovil tudi Matej Tonin sam, sicer pisma ne bi napisal med potovanjem po Afganistanu, kjer se je mudil kot član parlamentarnega odbora za obrambo v delegaciji obrabnega ministra Aleša Hojsa. In tudi sam predlagal, naj o njegovem "spornem" glasovanju razpravlja izvršilni odbor stranke.
Mimogrede, izvršilni odbor NSi po decembrskem kongresu stranke še ni v celoti popolnjen, saj v njem še ne sedijo tisti (novi) člani, ki jih - na podlagi statuta - osebno predlaga predsednica Ljudmila Novak. Dokončno sestavo izvršilnega odbora mora namreč predhodno potrditi svet stranke, vendar se ta po kongresu še ni sestal.
Kakorkoli, Matej Tonin je z glasovanjem ter pismom povzročil "razkol" na (med) liberalno in konservativno linijo znotraj stranke.
Po naših dosedanjih informacijah naj bi Mateja Tonina na izvršilnem odboru "napadla" predvsem ljubljanska mestna svetnica ter nekdanja kandidatka Nove Slovenije za županjo Ljubljane Mojca Kucler Dolinar (medklic: med svetnico Kucler Dolinarjevo in poslancem Toninom traja hudo rivalstvo že dlje časa, naši viri blizu Milana Kučana pa za Mojco Kucler Dolinar pravijo, da je ona tipična predstavnica novega vala slovenskega klerikalizma) in bivši poslanec Alojz Sok, Matej Tonin pa menda trenutno še uživa podporo ministra Aleša Hojsa in dveh mlajših, vendar zelo vplivnih politikov NSi, generalnega tajnika Roberta Ilca ter svetovalca za odnose z javnostmi Jerneja Vrtovca.
Predsednica Ljudmila Novak je, sodeč po njenih prvih javnih izjavah, razumljivo še zelo previdna. Po eni strani pravi, da je podpredsednik Tonin "odličen vodja poslanske skupine" in "ni izgubil njenega zaupanja", saj je šlo za glasovanje,"ki za Slovenijo ni odločilno," po drugi strani pa je Novakova dala jasno vedeti, da bi ona glasovala drugače.
Kdaj se bo sestal izvršilni odbor stranke, do včeraj še ni bilo znano.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
matej tonin Milanu Kučanu sonja ramšak Gregor Virant Franc Jurša Marjana Kotnik Poropat Jakob Presečnik Roman Žveglič Franc Pukšič Janez Ribič Ljudmile Novak Aleša Hojsa izvršilni odbor NSi mojca kucler dolinar Alojz Sok Roberta Ilca Jerneja Vrtovca

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

To je pismo poslanca Mateja Tonina, ki je Kučanu rešil pokojninski dodatek