objavi na
pozareport.si

forum

Ponedeljek, 30. december 2013 ob 06:39

Drama para Maze&Massi! Ko se naši smučarki ponavlja libidalna naveličanost
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Po slalomu v Lienzu je Tina Maze dokaj neposredno dala vedeti, da je med njo in Massijem - konec.
Ženski smučarski vikend v avstrijskem Lienzu je pokazal in dokazal, da "letošnje težave" naše smučarske prvakinje Tine Maze, po lanskoletni super šampionski sezoni, (žal) niso samo dnevna muha. Nasprotno, gre za "nekaj več". Kriza Tine Maze in celotne njene ekipe Team to aMaze je resna in več kot očitna, čeprav slovenski športni novinarji tega nočejo in nočejo prav videti, kaj šele, da bi njeno smučanje in stanje poskušali - objektivno analizirati. Ampak to je itak že utečena slovenska novinarska štorija.
Kakor koli, zdaj si pa res ni več mogoče zatiskati oči, tiščati glave v pesek in držati pesti, ker bo mogoče po novem letu - bolje?!
Novinarsko poročanje o Tini Maze, razen redkih svetlih izjem, denimo zelo dobrih reportaž novinarja Dnevnika Uroša Šemrova iz Val d'Isèra (čeprav še ne na nivoju znamenitih člankov hrvaškega reporterja Nevena Bertičevića za Sportske novosti - o tenisu), se je zreduciralo na nivo kvazi patriotskega žurnalizma, češ, "držimo pesti", Tina, saj ni tako hudo, saj bo ... žurnalizma, ki se prodaja za vip akreditacije, dnevnice, sendviče, pir ter kuhano vino, in ki na straneh britanskih, francoskih ali italijanskih športnih časopisov niti slučajno nima domovinske pravice.
ZGREŠENI TRENINGI IN LIBIDALNA NAVELIČANOST
Znotraj takšne sheme sta edino Tone Vogrinec, nekdanji legendarni direktor alpskih smučarskih reprezentanc, in psihoanalitik Roman Vodeb sposobna reševati čast slovenskih medijev ter povedati bobu bob. Vsak po svoje, vsak s svojega poklicnega zornega kota.
Tone Vogrinec po eni strani ugotavlja, da Tina Maze (vedno) išče razloge za neuspeh drugod, ne pa pri sebi, po drugi strani pa dokaj upravičeno opozarja na vprašljivi koncept treningov "stratega" Andree Massija, ker Tina Maze smuča/trenira sama. Če bi smučala/trenirala z drugimi, bi namreč sproti vedela, kje je. Logično!
Oziroma, kot pravi moj prijatelj Igor Omerza, nič ne pomaga, če se Tina Maze in Andrea Massi hvalita, kolikšne uteži dviguje Tina, če pa ob tem času, nekje drugje, neka Lara Gut "enake" uteži - kot naša Tina Maze z dvema rokama - dviguje že samo z eno roko.
Ob tem dodajmo, da je Andrea Massi povsem nestrokovno "pozabil" na možnost navala novega vala mladih ter zmag še bolj "lačnih" smučark, na čelu z Avstrijkami ter že omenjeno Švicarko Laro Gut. Poleg tega, kot kaže, je Massi prehitro odpustil ključnega trenerja prejšnje sezone Livia Magonija, Tini Maze pa čez letošnje poletje "nabil" osem dodatnih kilogramov mišične mase.
Tudi Roman Vodeb je "freudovsko" zadel bistvo. Če sta "zaljubljenost in medsebojno pozitivno čustvovanje" med Tino Maze in njenim ključnim moškim Massijem lani ter predlani "dosegla rezultatski fenomen," je letos med njima nastopil "negativni transfer". Zdaj se Tini Maze, pravi Roman Vodeb, skorajda "ne da pomagati, ker je v pat poziciji". Tina Maze in Andrea Massi sta se, tako je vsaj prepričan psihoanalitik Vodeb, po "evforičnem pozitivnem transferju čustveno, oziroma libidalno naveličala drug drugega."
Da je med Tino Maze in Andreo Massijem dobesedno počilo na osebni ravni, si je prvi in edini (doslej) upal javno izpovedati njen švicarski menedžer Ralph Krieger (medtem ko je Andrea Massi bluzil o gradnji skakalnic ter jamral, da Tina kakšen dan v Sloveniji nima kje trenirati), novinar Šemrov je to vestno zapisal, ostali slovenski novinarji pa so še vedno (bili) bogaboječe tiho.
Ob koncu včerajšnjega slaloma v Lienzu pa je Tina Maze dala sama - cinično, ja, po njeno, koroško - vedeti, da je med njo in Massijem tako rekoč - konec. "Reši" ju lahko samo še - čudež. Ampak holivudskih čudežev v današnjem brutalnem vrhunskem športu skoraj ni več. Tisti "navijači", ki so lani iz foteljev brezmejno navijali za Tino Maze, danes raje hodijo v kino gledat napol slečeno Katarino Čas. That's Life!
VSI NJENI MOŠKI
Ampak Tina Maze je vedno imela "velike težave" z moškimi, in oni z njo, večina njih pa je bila tudi tesno povezana z njeno smučarijo.
Najprej, športni novinar in komentator ženskega smučanja na TV Slovenija Jure Tepina. Zaradi intimne afere s tekmovalko Tino (razkrili smo jo na tem spletnem portalu, Tina Maze in Jure Tepina pa je tudi nikoli nista zanikala) mu je urednik športnega programa Mile Jovanovič odrekel komentiranje. Užaljeni Tepina je nato odšel na Info TV, pozneje pa je pristal na Kanalu A.
Sledil je ... Michael Tosch, računalničar, motivator in v avstrijskem Gradcu živeči brat dosti bolj znanega ptujskega igralca ter nesojenega televizijskega zvezdnika Tadeja Toša. sicer pa član vplivne ljubljanske diplomatsko-politične in pravniške družine Toš. Zaradi romance s "posebnežem" Toschem, ki smo jo prav tako obelodanili na našem portalu, naj bi Tina Maze "izgubila" najmanj dve sezoni.
KO ME POKLIČE FERDO MAZE
Spomnim se, kako me je "neki dan" leta 2006 (takrat sem bil še odgovorni urednik časopisa Direkt) na moj mobilni telefon poklical Ferdo Maze, oče Tine Maze, in me kot novinarja prosil, naj "nekaj uredimo", da bi Tina nehala hoditi s Toschem. Tina Maze in Michael Tosch sta se burno razšla poleti 2007, nekaj tednov pozneje pa smo ekskluzivno objavili njeno novo zvezo - to je bil Andrea Massi.
Michael Tosch se sicer ni "kar tako vdal". Junija 2011 je na svojem facebook profilu zapisal, da se Tini gre samo za denar, zdaj pa se mu, kot je videti - spet na facebooku, sladko smeji ...
Andrea Massi je sredi lanske sezone ob neki priložnosti dejal, da je Tina najboljša takrat, ko smuča iz jeze, kljubovanja. No, tudi ta njegova teza se ruši. Tina Maze je trenutno sicer videti jezna bolj kot kdajkoli prej (besno odkoraka celo mimo kamer njej najbolj naklonjenih televizij), vendar tudi smuča slabše - skoraj bolj kot kdajkoli prej. Hja, zdi se tudi, da Massi počne napako za napako. No, saj, ne pozabimo: Massi je bil sprva "samo" kondicijski trener, nato je postal intimni spremljevalec, ljubimec, potem pa vodja ekipe.
Toda najhuje - bognedaj - verjetno šele prihaja. Tako mi narekuje "novinarski občutek". Ko se bosta Tina Maze in Andrea Massi soočila še zaradi denarja ... Nenazadnje, tudi iztekajoče se leto 2013 je bilo polno takšnih športnih zgodb, od najbolj srečnih in zabavnih, do tistih najbolj tragičnih.
Glede na "specifično naravo" zveze Maze-Massi, ki zanesljivo presega njuno zasebnost, se verjetno tudi ne bosta mogla izgovarjati, kako je smučarija njuna "intimna stvar". Bilo bi namreč spet naravnost tragikomično, če bi o Tini Maze ter Andrei Massiju (iz)vedeli manj, hm, seveda spet po zaslugi našega vrlega športnega "novinarskega bergantizma", kot vemo o Lindsey Vonn in golfistu Tigerju Woodsu.
Mimogrede, ste morda (tudi vi) opazili, kako se Andrea Massi pred televizijskimi kamerami nikoli ne nasmehne?
TINA MAZE ZA ZGODOVINO
Je pa tu vendarle še "nekaj več". Tina Maze šteje trideset let, njena športna kariera se počasi končuje, tako ali drugače. Seveda, želi si vrhunec na bližajočih se olimpijskih igrah v Sočiju, Vemo, čeprav je že ogromno dosegla.
Spomnimo, že pred časom sem zapisal, da bo Tina Maze po Sočiju (mišljeno po koncu te sezone) nehala tekmovati.
Toda v športu (njeni smučarski kolegici Lindsey Vonn se pravzaprav dogaja "še večja krivica;" in če gre pri Tini maze za stotisoče evrov, je pri Vonnovi v igri na milijone dolarjev) je največja umetnost oditi, ko si na vrhuncu. To zmorejo samo redki, tisti, ki so veliki športni šampioni tudi izven arene. Posamezni rezultati, celo rekordi ... hitro bledijo v pozabo, ljudje si športnike običajno zapomnijo po tem, kako odidejo. In prav od nje, Tine Maze, je najbolj odvisno, kako si jo bomo zapomnili ...
PS. Razkritje interesov: kot nekdanji mariborski "branikovec" in bivši član pionirsko-mladinske slovenske smučarske reprezentance si domišljam, da tudi o smučanju nekaj vem.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tine Maze Uroša Šemrova Nevena Bertičevića ZGREŠENI TRENINGI IN LIBIDALNA NAVELIČANOST Tone Vogrinec Roman Vodeb Andree Massija igor omerza Lara Gut Livia Magonija Ralph Krieger Katarino Čas VSI NJENI MOŠKI Jure Tepina Mile Jovanovič Michael Tosch Tadeja Toša KO ME POKLIČE FERDO MAZE Ferdo Maze Lindsey Vonn Tigerju Woodsu TINA MAZE ZA ZGODOVINO PS. Razkritje interesov: kot nekdanji mariborski "branikovec" in bivši član pionirsko-mladinske slovenske smučarske reprezentance si domišlj da tudi o smučanju nekaj vem.

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Drama para Maze&Massi! Ko se naši smučarki ponavlja libidalna naveličanost