objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 27. december 2013 ob 06:51

Zoran Janković ni Recep Erdogan. Ali kako nas Turčija prehiteva po desni!
Če tokrat pustimo ob strani Alenko Bratušek in Gregorja Golobiča, kdo vse bi moral oditi?! Janša, Janković & sinova, Jakič, Medja, Arhar in Jazbec ... Tudi po turških političnih standardih, piše Bojan Korsika
2013 Pozareport

Odpri galerijo

V Turčiji je policija zaradi velikih korupcijskih afer (mahinacije v gradbeništvu in dovoljenj) v zadnjih dneh priprla množico pomembnežev, med drugim tudi dva sinova ministrov iz Erdoganove vlade. In trije ministri so takoj odstopili, dva, minister za gospodarstvo ter minister za notranje zadeve, katerih sinova sta vpletena v korupcijske škandale, in še minister za okolje, ki je celo samega Recepa Tayyipa Erdogana pozval k odstopu. Menda jih bo vse skupaj moralo oditi deset - ministrov, kakopak. Seveda je avtokrat Erdogan zelo daleč od svetnika, tudi njegovih vzgibov in spletk iz ozadja ne poznamo, ampak dejstvo je, da so v duhu zahodnih demokratičnih političnih standardov (vsaj) trije ministri nemudoma - odstopili.
Primerjava Slovenije in Turčije se ponuja sama od sebe. Erdogan je bil župan Istanbula, kot Zoran Janković Ljubljane. Potem se je županu Erdoganu uspelo zavihteti na premierski položaj, Janković pa se je prav zaradi "bizantinskega pristopa" in kljub zmagi na zadnjih parlamentarnih volitvah ob premierski položaj spotaknil. Spomnimo, v ljubljanski klinični center je šel grozit takrat precej bolnemu Borutu Pahorju, kar je bilo sicer tudi za pregovorno kooperativnega Pahorja - dovolj.
KDO VSE BI MORAL ODSTOPITI?
Pa poglejmo, kdo bi moral celo po "turških političnih standardih" v Sloveniji odstopiti. Pri tem ne bomo omenjali predsednice vlade Alenke Bratušek (zaradi "ponarejanja" diplome bi namreč morala že zdavnaj odstopiti) ali nekdanjega predsednika stranke Zares ter bivšega ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, ki si je protipravno prisvojil luksuzno stanovanje. Omenimo najnovejše in kronične primere.
Milan Kučan, "papež" slovenske levice, je tistega dne, ko je zapuščal ljubljanski Magistrat, kjer so skupno inavgurirali Zorana Jankovića, v Sloveniji postavil "iraške politične standarde", ko je v novinarski mikrofon zamrmral: "Če je lahko Janez Janša na funkciji, čeprav je v postopku, potem je lahko tudi Zoran Janković." Pri tem opozarjamo na to, da je Milan Kučan končal pravno fakulteto v Ljubljani, resda komunistično v šestdesetih letih, pa kljub vsemu. No, prav zdaj sodijo sodniku zelo ostro prav zaradi tega, ker je bil sodnik. Torej, Milan Kučan je kot pravnik in politik pripeljal "kriminalno dejavnost" v samo srž slovenske politike.
JANEZ JANŠA Če smo dosledni, bi moral Janša - ob prvih obtožbah komisije za preprečevanje korupcije - odstopiti takoj, saj bi tako zadržal "visoko politično držo." Kljub temu, da je vrla komisija pod vodstvom Gorana Klemenčiča tedanjemu predsedniku vlade in prvaku SDS pregledovala celo nakupe "rol" toaletnega papirja, od leta 1995 naprej. Dobesedno. Kot rečeno, ob Alenki Bratušek in Gregorju Golobiču pa je famozna Klemenčičeva komisija imela in še ima brune v očesu.
(Opomba ur.: kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so Janšo "pravkar" kazensko ovadili tudi zaradi domnevno sporne prodaje zemljišča v Trenti ter nakupa trisobnega stanovanja v Ljubljani, prek podjetja Imos - leta 2005.)
ZORAN JANKOVIĆ & SINOVA Slovenci moramo z Jankovićem in njegovima sinovoma živeti že dolgo vrsto let, za kar ima bivši predsednik Kučan nedvomno precejšnje zasluge. Spomnimo se samo, kako je bilo treba pred davnimi leti za mlajšega sina Jureta "porihtati" maturo. Če rečemo še nekoliko slikovito, so bili "Janković & sinova" doslej ovadeni za praktično vsa možno sumljiva dejanja, gradbeništvo, finance in še kje. Ali sploh kdo ve, za koliko kaznivih dejanj so že ovadeni Zoran, Damijan in Jure Janković?
Mogoče še niso za nakup soli za posipanje cest, pa še to verjetno zato, ker je letos mila zima in sol ne gre v promet.
Zoran Janković ob vsakem pogovoru s policijo, med aretacijo ali zaslišanjem, tudi pove, kako so bili kriminalisti "korektni". Ne duha ne sluha pa o tem, da bo odstopil, zaradi sebe ali svojih dveh sinov.
ROMAN JAKIČ Je tisti minister za obrambo, ki si prvi "drzne" leteti z našim vladnim falconom. Razen seveda tistega večera, ko je bil z Alenko Bratušek v Moskvi, ko so falconu omahnila krila oziroma se mu je nenadoma "pokvaril" motor. In presenečeno slovensko občestvo izve, da so zjutraj (ko bi Jakič bil doma v Ljubljani, če se falconu ne bi "pokvaril" motor) kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada potrkali na "prazna" vrata oziroma se pogovarjali z Jakičevo ženo.
Minister Jakič bi moral odstopiti tudi po turških, kaj šele zahodnih standardih, pa seveda ni, in izostrena novinarska peresa levice so bila tiho. Še več, Jakič se priduša, naj se ga pregleda na - poligrafu. Pa čeprav vsak študent prvega letnika prava zelo dobro ve, da poligraf na sodišču ni pač nikakršen dokaz, ta ministrova izjava ni izzvala splošnega posmeha. Jakič naj raje pokaže zapisnik o pregledu letalskega motorja oziroma izpis vseh telefonskih klicev, ki jih je tistega večera slovenska delegacija - s premierko Alenko Bratušek na čelu - opravila s Slovenijo. Potem se bo hitro pokazalo, kaj, kdaj in kako je kdo koga opozoril ... Res čudno, da opozicija tega še ni zahtevala.
JANKO MEDJA. Predsednika uprave največje banke v državni lasti aretirajo. Kar bi vsekakor moralo imeti posledice. Naj se uvede preiskava zaradi "politične motiviranosti" kriminalistov ali naj - zaradi suma kaznivih dejanj v preteklosti - Janka Medja odstavijo. Nič od tega se ne zgodi.
FRANCE ARHAR Tudi nekdanji šef Janka Medje v banki Unicredit (Slovenija), zdaj predsednik nadzornega sveta Nove ljubljanske banke, katero vodi taisti Janko Medja, ne stori ničesar. In pripelje korupcijo na sam vrh NLB.
V slogu Milana Kučana lahko rečemo s Francetom Arharjem: Pa kaj potem, če je bil aretiran, saj so jih že veliko ...
BOŠTJAN JAZBEC Guverner Banke Slovenije je ob svoji izvolitvi dajal vtis, da je "neodvisen" tehnolog, "american style". Toda ob aretaciji Medje se je pokazalo, da je daleč od tega. Šefa NLB je Medjo branil z vsemi štirimi in sprevračal odgovornost na druge, čeprav ima kot guverner vse zakonske možnosti, da Janku Medji odvzame licenco. Ampak tega ni storil.
V zahodnih parlamentarnih demokracijah, kjer vladajo "neki" standardi, odstop politika, uradnika ali kakšnega drugega funkcionarja, praviloma vedno povzroči "razelektritev" ter poskus "izboljšanja stanja". Politične elite "same" poskušajo odstopljenega (zamenjanega) nadomestiti s posameznikom, ki mu je težko kaj očitati. Osebno in politično.
TODA NE V SLOVENIJI ...
... kjer vplivni Milan Kučan namigne političnim akterjem, da kazenska preiskava pač ni ovira za politično kariero. Za glavnega bankirja največje državne banke politična elita postavi človeka, ki ga policija kmalu aretira. Pravkar nameščeni guverner Banke Slovenije Jazbec pa ni sposoben niti minimalnih kadrovskih ukrepov in Janka Medjo odstraniti z enega najpomembnejših bančnih položajev v državi.
Franceta Arharja, dolgoletnega guvernerja banke Slovenije in "solastnika" finančnega razsula slovenskih financ, je slovenska "politična elita" postavila za poklicnega predsednika združenja slovenskih bank, in še, pozor, za predsednika nadzornega sveta NLB. Kjer ob aretaciji Medje ni storil ničesar.
Tudi to, da je možno biti hkrati predstavnik vseh bank (Arhar) in nadzornik največje banke v Sloveniji (spet Arhar), je možno samo v Butalah in Sloveniji. Ampak kot smo že ugotovili v naslovu ... Turčija nas prehiteva po desni ...
 
Bojan Korsika je poslovnež in publicist
Komentarji izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Recepa Tayyipa Erdogana zoran janković Borutu Pahorju KDO VSE BI MORAL ODSTOPITI? Alenke Bratušek Gregorja Golobiča Milan Kučan Janez Janša Janez Janša Gorana Klemenčiča ZORAN JANKOVIĆ & SINOVA Jureta Damijan roman jakič Janko Medja france arhar boštjan jazbec TODA NE V SLOVENIJI ...

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zoran Janković ni Recep Erdogan. Ali kako nas Turčija prehiteva po desni!