objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 22. december 2013 ob 06:50

Zaupna anketa. Minister Jakič preveč škodi vladi in stranki Alenke Bratušek
Roman Jakič pri obrambi svojega položaja in ministrske funkcije igra tudi na karto spora med Alenko Bratušek in Zoranom Jankovićem
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Kako veliko (beri: preveliko) breme predstavlja minister za obrambo Roman Jakič za vlado Alenke Bratušek in stranko Pozitivna Slovenija, dokazuje tudi strogo zaupna javnomnenjska anketa, ki jo je za potrebe predsednice vlade opravila agencija Ninamedia. Po naših informacijah z rezultati omenjene ankete razpolaga izjemno ozek krog sodelavcev okoli premierke, gre pa za meritve, povezane s prihajajočimi volitvami v evropski parlament, ki bodo maja prihodnje leto.
Rezultati ankete so za Romana Jakiča, ki si že dlje časa prizadeva postati nosilec kandidatne liste Pozitivne Slovenije za evropski parlament - naravnost porazne. Anketa namreč kaže, da če bi kandidatno listo PS vodil aktualni "slovenski" evropski komisar Janez Potočnik, bi PS lahko dobila 30 odstotkov glasov, če pa bi listo kandidatov PS za bodoče evropske poslance slučajno vodil minister za obrambo Roman Jakič, bi stranka ujela komaj 4 odstotke glasov..
V tem primeru bi Pozitivna Slovenija seveda ostala pred vrati evroparlamenta. Povedano drugače, s postavitvijo Romana Jakiča na čelo kandidatne liste za volitve v evropski parlament bi Pozitivna Slovenija tako rekoč storila samomor.
Ja, ampak ta zadeva je za Romana Jakiča še bolj uničujoča, kajti anketa je bila narejena, še preden je javnost izvedela, da je minister Jakič tarča kriminalistične preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada, povezane z gradnjo Stožic ter domnevno prevaro med pridobivanjem stomilijonskega kredita za zasebno družbo Grep pri Novi ljubljanski banki, ki ni bil nikoli vrnjen ... Potem je namreč javnomnenjski "rejting" Romana Jakiča (in posledično Pozitivne Slovenije) še zdrsnil navzdol. Spomnimo, točno na dan kriminalistične preiskave pri ministru Jakiču je agencija Mediana Pozitivni Sloveniji izmerila celo "nično" podporo!
IGRA NA KARTO SPORA MED AB IN ZJ
No, po drugi strani je tudi zelo visok odstotek podpore Janezu Potočniku dokaj relativna številka. Rezultati omenjene ankete namreč kažejo, da bi se podpora Potočniku kar drastično znižala, če bi kandidatno listo Socialnih demokratov na evropskih volitvah vodil trenutno daleč najpopularnejši politik SD ter minister za okolje in prostor Dejan Židan.
Roman Jakič, ki je s figo v žepu odstop z mesta ministra ponudil na zalogo (če in ko bo zoper njega vložena pravnomočna obtožnica), se sicer še vedno hvali, kako je zunanja politika področje, kjer naj bi on v "svoji politični karieri naredil največ," in kjer se "počuti suverenega." No ja, dopušča pa možnost, da znotraj stranke "morda najdejo boljšega kandidata."
Glede kandidature Janeza Potočnika - zanj "navijajo" številni vplivni člani Pozitivne Slovenije, ker računajo, da jim Potočnik dejansko še edini lahko "reši" evropske volitve, medtem ko si je minister Jakić s predkazenskim postopkom skoraj zanesljivo že zapravil vse možnosti, da bi sploh lahko prišel na kandidatno listo PS za evropski parlament.
Po naših informacijah je Roman Jakič sicer že dan ali dva po hišni preiskavi dobil razmeroma jasen namig (oziroma nasvet) Alenke Bratušek, naj raje odstopi, saj pod takšnim pritiskom kot minister pač ne bo mogel več "normalno delati". Toda Jakič, sodeč po njegovih najnovejših izjavah nekaterim medijem, za ohranitev svojega ministrskega položaja očitno igra tudi na karto "vidnega spora" med Alenko Bratušek in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Tako se je Roman Jakič zdaj opredelil proti sklicu kongresa PS pred evropskimi volitvami, kar pomeni nov "odlog razjasnitve", kdo dejansko vodi Pozitivno Slovenijo, Bratuškova ali Janković, čeprav je razvidno, da odlašanje kongresne odločitve dejansko "bolj škoduje" Alenki Bratušek, saj kot predsednica vlade prevzema največjo odgovornost za vse težji položaj v državi. To pa - obratno - koristi Zoranu Jankoviću.
PRIDOBITI IN SE HKRATI ZNEBITI POTOČNIKA?!
Glede Janeza Potočnika - ta naj bi po naših informacijah "zelo previdno okleval," ali naj se poda na kandidatno listo PS, stranke, ki ji ankete javnega mnenja že dlje časa kažejo precej slabo, nazadnje so se znašli celo pod pragom za vstop v - slovenski parlament. Potočnik namreč doslej še nikoli "ni šel" na "kakšne volitve", čeprav se na anketah javnega mnenja že leta in leta uvršča med najbolj popularne slovenske politike. Predvolilna kampanja pa bi lahko ta Potočnikov imidž tudi usodno razblinila, saj ni znano, kako se Janez Potočnik sploh obnese sredi politične arene - kot kandidat na volitvah.
Po drugi strani na Janeza Potočnika pritiska Alenka Bratušek, ker bi si z njegovo kandidaturo, kot rečeno, morda še lahko rešila evropske volitve.
Ključni prepričevalni argument Alenke Bratušek naj bi bil neformalni dogovor znotraj uradnega vrha evropske politike, da naj bi nove evropske komisarje iskali med izvoljenimi evropskimi poslanci. Ker Janez Potočnik želi na vsak način še naprej ostati evropski komisar, bi torej "moral biti" uvodoma izvoljen za evropskega poslanca. In če bi Potočnik ponovno zasedel funkcijo evropskega komisarja (kar bi bil njegov že tretji mandat!), bi se Alenka Bratušek tudi elegantno "znebila" večnega potencialnega konkurenta za prevzem funkcije predsednika slovenske vlade ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
roman jakič Vlado Alenke Bratušek Janez Potočnik celo "nično" podporo IGRA NA KARTO SPORA MED AB IN ZJ Dejan Židan Zoranom Jankovićem PRIDOBITI IN SE HKRATI ZNEBITI POTOČNIKA?!

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zaupna anketa. Minister Jakič preveč škodi vladi in stranki Alenke Bratušek