objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 17. december 2013 ob 06:49

Bančna luknja in dokumenti NKBM. Kako globoko je notri tudi Bratuškova?!
Faksimile. Alenka Bratušek je kot članica nadzornega sveta Nove kreditne banke Maribor molče požegnala tudi nekatere najbolj sporne bančne posle, ki jih danes že preiskujejo kriminalisti
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Da bo iskanje krivcev ter kaznovanje odgovornih za enormno bančno luknjo slovenskih bank, globoko približno osem milijard evrov, izjemno težko, oziroma skoraj nemogoče brez tako imenovane "javne preiskave" ter celo aranžmaja tujih preiskovalcev, pač zaradi sprege vrhov tožilstva, policije in politike (kar nas - nenazadnje - opozarjajo tudi številni tuji strokovnjaki in diplomati - po vzoru Islandije), dokazuje pričujoči primer Nove kreditne banke Maribor, kjer je bila članica nadzornega sveta sedanja predsednica vlade Alenka Bratušek.
Mimogrede, Bratuškova je edina šefinja slovenske vlade doslej, ki je sedela v nadzornem svetu državne banke(!), v konkretnem primeru NKBM, od leta 2009 do 2011, kot visoko uradnico ministrstva za finance pa jo je tja postavil tedanji finančni minister France Križanič.
ZAPISNIK VERJETNO NE LAŽE
Eden od zapisnikov sej nadzornega sveta mariborske banke, sicer označen kot "poslovna skrivnost (objavljamo pa ga v nadaljevanju)," dokaj nazorno prikazuje tudi njeno sporno "nadzorno vlogo" pri sprotnem odpisovanju "slabih" kreditov posameznim komintentom banke ter odobritvi potrošniškega kredita enemu od članov nadzornega sveta, torej "bančnemu kolegu" Alenke Bratušek - v višini 150 tisoč evrov!
Iz zapisnika je razvidno (28. redna seja NS je bila 22. decembra 2010), kako Alenka Bratušek, ki se ji takrat seveda še ni "niti sanjalo", da bo čez dobri dve leti (že) postala premierka ter razočaranim državljanom med drugim obljubljala "kaznovanje odgovornih" za nastalo bančno luknjo, totalno molče "požegnala" vse predloge tedanje uprave banke, predvsem šefa uprave Matjaža Kovačiča in članice uprave Manje Skernišak. Povedano drugače, Bratuškova je bila - zraven! Brez najmanjših opomb, pripomb ali pomislekov.
Pri tem je treba vedeti, da je bil Ivan Vizjak, tedanji član nadzornega sveta mariborske banke, ki so mu drugi nadzorniki, med njimi tudi Bratuškova, odobrili potrošniški kredit, hkrati solastnik dveh - zdaj že razvpitih gospodarskih družb - Pomholdinga in Pom-Investa, in drugih povezanih podjetij, ki so kasneje končali v stečaju, Novi kreditni banki Maribor pa dolgujejo nekaj več kot dvajset milijonov evrov. Večina teh kreditov je bila Vizjakovm podjetjem "malomarno" podeljena takrat, ko sta v nadzornem svetu sedela Vizjak in tudi Bratuškova.
In spomnimo, prav zaradi spornih poslov mariborske banke z Vizjakovimi podjetji so kriminalisti Nacionalnega preskovanega urada avgusta lani opravili več hišnih preiskav, med drugim tudi pri nekdanjemu predsedniku uprave mariborske banke Matjažu Kovačiču. Nova, sedanja uprava NKBM, na čelu s šefom uprave Alešem Haucem, ki - ja, za razliko od njegovega kolega v Ljubljani, Janka Medje, predsednika uprave Nove ljubljanske banke - kadrovsko pospešeno "čisti" banko, je zoper Matjaža Kovačiča in Manjo Skernišak že vložila prvi paket odškodninskih tožb v skupnem znesku več deset milijonov evrov, drugi paket odškodninskih tožb proti nekdanji upravi pa naj bi "šel ven" konec januarja prihodnje leto.
KJE SO DANES TI AKTERJI?
In kje so ostali glavni akterji seje nadzornega sveta z dne 22. decembra 2010? Kovačič je bil prisiljen odstopiti decembra 2011, Skernišakova je morala banko zapustiti konec letošnjega septembra, Danilo Toplek, takrat precej razvpiti predsednik nadzornega sveta NKBM, se je aprila 2011 "umaknil" kot direktor Taluma, Alenka Bratušek pa je postala poslanka Pozitivne Slovenije in kasneje tudi predsednica vlade.
Na spisku prisotnih članov tedanjega nadzornega sveta opazimo tudi Antona Guzeja, nekdanjega generalnega direktorja RTV Slovenija, zdaj pa izvršnega direktorja NKBM, ki ga je med "potencialnimim krivci" za bančno luknjo včeraj v državem zboru, zanimivo in kakor "slučajno" omenila Bratuškova.
No, iz zapisnika seje je razvidno, da je Guzej - za razliko od sedanje premierke - med sejo nadzornega sveta vsaj "tu pa tam" Kovačiča in Skernišakovo "nekaj spraševal", medtem ko je Alenka Bratušek samo molče prikimavala ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenka Bratušek france križanič ZAPISNIK VERJETNO NE LAŽE Matjaža Kovačiča Manje Skernišak Ivan Vizjak Alešem Haucem Janka Medje KJE SO DANES TI AKTERJI? Danilo Toplek Antona Guzeja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bančna luknja in dokumenti NKBM. Kako globoko je notri tudi Bratuškova?!