objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 16. december 2013 ob 07:00

Stranka Solidarnost ima vgrajeno napako. Vse kaže, da je to že četrta LDS!
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Med dvema zadnjima ustanovnima kongresoma "levih" strank, Pozitivne Slovenije novembra 2011 in stranke Solidarnost minulo soboto, 14. decembra 2013, je nekaj velikih razlik, pa tudi izrazitih podobnosti.
Ko je ljubljanski župan Zoran Janković ustanavljal Pozitivno Slovenijo, so parkirišče pred Centrom urbane kulture v Šiški napolnili BMW-ji, mercedesi in audiji, predvsem terenci, ustanovni člani Solidarnosti pa so v stavbo občine Bežigrad na Linhartovi ulici prihajali večino peš. Če so Pozitivno Slovenijo sestavljali predvsem člani umirajoče stranke Zares in karierni prebežniki iz vrst Socialnih demokratov, je stranka Solidarnost prestreljena z nekdanjimi člani LDS. Programsko pa ni (bilo) videti prevelikih razhajanj. Solidarnost se - enako kot Pozitivna Slovenija iz novembra 2011 - zavzema za demokracijo, so proti Janezu Janši, za enakopravnost spolov, seveda nočejo prodati državnega premoženja, kaj šele bank, zahtevajo javno šolstvo in zdravstvo ter velike infrastrukturne projekte. No, večino omenjenih programskih točk je Pozitivna Slovenija pod premierko Alenko Bratušek že poteptala, zato "peesovcem" nekateri delegati Solidarnosti v nevezanih pogovorih rečejo kar - lopovi. In se hahljajo trem odstotkom, ki jih javnomnenjske ankete po novem kažejo Pozitivni Sloveniji.
Še to, Božidar Novak, ustanovitelj mariborske agencije Spem ter poznavalec političnega marketinga, se na twitterju že hudo razburja, da so mu zapisovalci programa stranke Solidarnost "pokradli vse ideje" iz njegove redne kolumne za revijo MM (Marketing magazin), ki jo je objavil januarja letos.
Sam kongres Solidarnosti je zvenel simpatično in dokaj asketsko. Slovensko himno je zapel operni pevec Žiga Kasagič, igralka Maja Martina Merljak je prebrala odlomek iz Platonove Države, kongres pa je začela mična temnolasa delegatka Ana Marija Jenko, v mini krilu ter poudarjenim talentom za javno moderiranje. Predsedujoča kongresa Marjutka Hafner je vmes poskrbela še za asketsko dolžino kongresnih razprav in volitev, vse skupaj so namreč zaključili ekonomično v dobrih dveh urah. Dvorano in preostale stroške kongresa naj bi plačali ustanovni člani, s prostovoljnimi prispevki.
MANDELC KOT SLOVENSKI CIPRAS
Vodenje nove stranke, ki Slovencem ne ponuja "stranko enega obraza, ampak stranko večih obrazov," je prevzelo "troglavo" predsedstvo - oziroma ena predsednica ter dva predsednika: Marina Tavčar Krajnc, Uroš Lubej in Damjan Mandelc. Ko je avtor teh vrstic off the record spraševal ustanovne člane, le kdo izmed naštete trojice je osebnostno ter politično "najmočnejši", odgovora nismo dobili. So pa bili prisotni - vsaj videti - zadovoljni z izbranim vodstvom; mimogrede, celotna predlagana kandidatna lista je bila izvoljena soglasno, z enim samim dvigom rok, takole brez kartončkov. Tavčar Krajnčeva, Lubej ter Mandelc pa naj bi bili "dobra kombinacija" teoretičarke (Marina Tavčar Krajnc), terenskega organizatorja vstaj (Uroš Lubej) in sociologa ter političnega aktivista (Damjan Mandelc).
Moj osebni vtis: Damjan Mandelc bo na zemljevidu slovenske levice (Igorju Lukšiču in drugim) izjemno nevaren nasprotnik. Je dober retorik, zagret aktivist, všečen bo tudi mamicam na levici, ker ga bodo vse "hotele za zeta," nasploh daje vtis liderja "slovenske" skrajno leve Sirize - Aleksisa Ciprasa, grškega politika, ki ga je na površje naplavila finančna kriza, Evropska levica pa ga je pravkar kandidirala kot kandidata za predsednika evropske komisije. Nekdanji politik zelenih Leo Šešerko je na kongresu Solidarnosti sicer dejal, da lahko Solidarnost bolj primerjamo z nemško levico "Die Linke", ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah v Nemčiji postala tretja najmočnejša politična stranka.
Prek Uroša Lubeja pa naj bi velik vpliv na Solidarnost imel nekdanji predsednik stranke Zares Gregor Golobič.
KOT KONGRES LDS?!
Toda stranka Solidarnost ima vgrajeno eno veliko sistemsko napako - številne člane predvsem drugega ešalona nekdanje LDS. Še več, posamezni znani člani LDS stranko Solidarnost celo kadrovsko obvladujejo. Božidar Flajšman, bivši podpredsednik LDS, je prevzel funkcijo generalnega sekretarja Solidarnosti. Dušan Keber, nekdanji minister za zdravje v vladi Janeza Drnovška in Toneta Ropa ter podpredsednik LDS, vodi programski odbor Solidarnosti. Med člani izvršilnega odbora ali sveta stranke najdemo enega od dolgoletnih vplivnih ideologov LDS-a ter predsednika Liberalne akademije Darka Štrajna. Nenazadnje, tudi tržaški zgodovinar Jože Pirjevec je na zadnjih parlamentarnih volitvah kandidiral za poslanca na listi LDS.
Hja, pogled na te obraze je ponujal vtis, da gre pravzaprav za kongres LDS, tokrat že "četrte po vrsti", za Zaresom in Pozitivno Slovenijo.
Celotno izvoljeno kandidatno listo ter programski odbor objavljamo spodaj.
Mimo tega pač ni mogoče, čeprav je večina medijev v prvih reportažah iz sobotnega kongresa to pomembno dejstvo gladko zamolčala ali pa so ga poskušali zminimalizirati. Tudi pojasnila Marine Tavčar Krajnc in Uroša Lubeja, da pač ne izključujejo nikogar, ki si ni "umazal rok" s korupcijo, žal ne pijejo vode. Darko Štrajn, denimo, je vsa ta leta oportunistično gledal stran, ko so vidni člani LDS, zadeti od oblasti, zganjali korupcijo ter nezakonito bogateli na račun drugih državljanov, in je do zadnjega goreče podpiral bivšo predsednico LDS Katarino Kresal, ki je bila s funkcije ministrice za notranje zadeve prisiljena odstopiti zaradi očitkov korupcije.
Po mojih informacijah je pred sobotnim kongresom debata o tem tekla tudi med člani Solidarnosti, bilo je veliko pomislekov, toda eldeesovci so na koncu - ostali in dodobra prevladali.
Posebej zanimivo je še eno ime - mariborski profesor filozofije Boris Vezjak, ki sodi v trdo jedro orbite stranke Zares. Velja za enega od najbolj militantnih "medijskih ideologov" trde levice, zdaj pa je očitno zakorakal tudi v aktivno politiko. Postal je član izvršilnega odbora ter programsko zadolžen za medije in komunikacije. Kot se "spodobi" za ideologa Zaresa, je Vezjak postal predsednik tako imenovane "etične komisije" stranke, ki ima pristojnost določati, kdo je lahko in kdo ne more biti (več) član stranke Solidarnost.
Med poročanjem s kongresa Solidarnosti so mediji prav tako spregledali še eno, iz bližnje preteklosti dokaj intrigantno ime. Gre za Vincencija Beznika, no, precej bolj znanega kot Vinka Beznika, nekdanjega šefa policijskih specialcev iz osamosvojitvene vojne. Beznik je bil eden glavnih organizatorjev sobotnega kongresa, ves čas se je gibal med delegati, gosti in novinarji, zato ni jasno, kako ga slednji niso - opazili. Poleg tega je Vinko Beznik postal predsednik nadzornega odbora stranke, programsko pa skupaj z nekdanjim poveljnikom ljubljanske teritorialne obrambe Mihom Butaro obvladuje področje varnosti ter notranjih zadev. Poleg Beznika in Butare se na listi članov sveta Solidarnosti pojavlja še nekaj bivših vojaških starešin, na primer Janez Butara in Remzo Skenderović, znanih po podpisovanju političnih peticij.
Za edini "škandalček" na sobotnem kongresu je poskrbela ena od pobudnic ustanovitve nove stranke, širši javnosti sicer neznana Ida Čuden Rebula, ki si je vzela besedo ter zbranim v dvorani na glas zabrusila, zakaj se ona že ne bo včlanila v novo stranko, potem pa demonstrativno zapustila kongresni prostor (video desno spodaj).
ZDAJ PA NA VOLITVE ZA EVROPSKI PARLAMENT
Prve volitve, katerih se bo zanesljivo udeležila stranka Solidarnost, bodo volitve v evropski parlament, konec maja prihodnje leto. Niko Toš, vodja projekta Politbarometer, je stranki Solidarnost nekaj dni pred ustanovnim kongresom posredno napovedal - 44 odstotkov glasov?! Sami ne izključujejo sodelovanja s skupinama okoli Igorja Šoltesa in Mira Cerarja, lahko bi se celo povezali v "super stranko". Dušan Plut, predsednik Gibanja Trs, se je na kongresu, kjer je še posebej pozdravil svojega dogoletnega prijatelja Božidarja Flajšmana, zavzel za sodelovanje Solidarnosti s stranko Trs.
Mimogrede, prvaka stranke Trs Matjaža Hanžka na kongresu ni bilo (je pa poleg Dušana Pluta prišla še vsepovsod prisotna Manca Košir), ker je skupaj z Anejem Korsiko iz Iniciative za demokratični socializem potoval na kongres Evropske levice v Madridu.
P.S. Vmes pa je spet hudo "počilo" znotraj Pozitivne Slovenije, med Bratuškovo in Jankovićem. Pristaši slednjega namreč zdaj zahtevajo kongres stranke že pred evropskimi volitvami. Ja, na levici se kar dogaja ...

Kongres stranke Solidarnost - protest ustanovne članice - YouTube

slovenskenovice.si Na ustanovnem kongresu stranke Solidarnost je Ida Čuden Rebula, ena izmed pobudnic ustanovitve stranke povedala, da se ne bo včlanila v st...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Janezu Janši Alenko Bratušek Božidar Nova k Žiga Kasagič Maja Martina Merljak Ana Marija Jenko Marjutka Hafner MANDELC KOT SLOVENSKI CIPRAS Marina Tavčar Krajnc Uroš Lubej Damjan Mandelc Igorju Lukšiču Aleksisa Ciprasa Leo Šešerko Gregor Golobič KOT KONGRES LDS?! Božidar Flajšman dušan keber Janeza Drnovška Toneta Ropa Darka Štrajna jože pirjevec Katarino Kresal Boris Vezjak Vincencija Beznika Vinka Mihom Butaro Janez Butara Remzo Skenderović Ida Čuden Rebula ZDAJ PA NA VOLITVE ZA EVROPSKI PARLAMENT niko toš Igorja Šoltesa Mira Cerarja dušan plut Matjaža Hanžka manca košir Anejem Korsiko

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Stranka Solidarnost ima vgrajeno napako. Vse kaže, da je to že četrta LDS!