objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Petek, 13. december 2013 ob 06:26

Stres. Po objavi bančne luknje se je Alenka Bratušek raje kar potuhnila!
2013 Pozareport

Odpri galerijo

"... Danes je dan, ki smo ga čakali osem mesecev. Danes je dan, ko smo vam dokazali in pokazali, da znamo. In danes je dan, ko smo vam dokazali, da bo edina trojka v naši državi domača trojka ..."
To so praktično edine besede, ki jih je predsednica vlade Alenka Bratušek namenila slovenski javnosti, potem ko so bili včeraj dopoldne, malo čez enajsto uro, na posebni tiskovni konferenci vlade in Banke Slovenije, razodeti rezultati tako imenovani stresnih testov večine slovenskih bank.
Na tiskovni konferenci je ni bilo, tja je raje poslala dve tretjini slovenske trojke, ministra za finance Uroša Čuferja in guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca. Zgoraj omenjene besede, strnjene v zgolj še nekaj krajših stavkov, je izustila na izredni seji državnega zbora na neko drugo temo, interpelaciji zoper ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta, ki - mimogrede - uživa vso njeno podporo.
Med sejo je "od nekod" privihrala za govorniški oder, njene besede so zvenele precej arogantno, nastop pa tako rekoč groteskno. Tisti, ki so Alenki Bratušek včeraj dopoldne odsvetovali nastop pred novinarji, so očitno vedeli, kaj delajo. Če je, spomnimo, premierka pred časom že zaradi enega samega navadnega novinarskega vprašanja o Mercatorju zapustila tiskovno konferenco, potem je bila včerajšnja tiskovna konferenca o stresnih testih slovenskih bank zanjo res pretežek zalogaj.
KAKŠNO ZMAGOSLAVJE, SAJ TO JE ŠOK
Res je ... kar pravi Alenka Bratušek ... da smo ta dan mrzlično čakali osem mesecev, res pa je tudi, da smo dočakali dan, ko so nam revizorji iz tujine (domačim tega pač ni bilo več mogoče zaupati) črno na belem povedali, koliko denarja je neznano kam izpuhtelo iz slovenskih državnih bank. In dočakali smo dan, ko so nam v enem samem dnevu sporočili, da nam bodo iz žepov pobrali več milijard evrov, nas generacijsko zadolžili (nekaj več kot 1500 evrov na glavo vsakega prebivalca Slovenije), denar pa dali nazaj - bankirjem.
Tukaj ni prav nobenega zmagoslavja. Pravzaprav je to lahko le - šok! To so bili, kot ugotavlja nekdanji minister ter profesor ekonomije Matej Lahovnik, testi bolj kot za banke "stresni za davkoplačevalce."
In "dokazali ter pokazali smo res to, kar zmoremo," to je luknje v bankah, ki jih spet polnimo z denarjem davkoplačevalcev.
To so tudi razlogi, zakaj se predsednica vlade včeraj ni hotela pokazati kot sestavni del "domače trojke" in zakaj se je Bratuškova raje potuhnila (skrivala) pred javnostjo - novinarji. Sicer pa predsednica vlade rahlo bizarno molči že od uradnega obiska v Moskvi, kjer je - med drugim - ni hotel sprejeti ruski predsednik Vladimir Putin.
Alenka Bratušek se pač boji podvprašanj!
Priprava slovenske javnosti je bila sicer dobro piarovsko pripravljena, sodelovali so tudi izbrani mediji. Premierka in drugi vladni prestavniki so sprva govorili o luknji 700 milijonov evrov, potem 1,2 milijarde. Da gre za cifro 5 milijard evrov, je Alenka Bratušek še pred kratkim ovrgla kot špekulacije brez osnove, čeprav je bila ta številka, kot vidimo danes, zelo blizu resnice. Nekaj dni pred javnim razkritjem stresnih številk je vlada prek časopisa Delo in TV Slovenija neuradno plasirala novico, da gre za 4,2 milijarde evrov. Na Delu in TVS se sicer verjetno ne sekirajo, ker so "svojo napoved" zgrešili za skoraj 600 milijonov evrov, saj so piarovsko nalogo solidno opravili: slovensko javnost so psihološko pripravili na številko 4 milijarde in še nekaj plusa.
Sestavni del piarovske mašinerije, ki naj bi rezultate bančnih stresnih testov javnosti prodala kot "zgodbo o uspehu" Alenke Bratušek v boju s hudičem - kakor grozečo evropsko trojko, je bila tudi zelo prefinjena množična "medijska konzumacija" novega guvernerja Boštjana Jazbeca, ker medijski strategi in spin doktorji zelo dobro vedo, da ga slovenska javnost bistveno bolj ceni kot Alenko Bratušek ali Uroša Čuferja. Politika se zdaj lahko predvsem Jazbecu zahvali, da včeraj pred bančnimi okenci ter bankomati ni bilo gneče.
OPOZICIJA GUVERNERJU JAZBECU
V tem kontekstu bomo spremljali, kako bo taista politika Jazbecu stala ob strani (ali pa ga ovirala), ko bo moral nadzirati "novo etapo" vodenja predvsem treh slovenskih državnih bank, ki jih bomo zdaj nafilali z denarjem. Slišati je namreč, da ima guverner Jazbec znotraj sveta banke Slovenije močno opozicijo stare garde, z viceguvernerjem Janezom Fabjanom na čelu, ki je sam hotel postati guverner.
Kar se tiče Evrope, tamkajšnji politiki so hitro pogruntali, da se Alenki Bratušek gre predvsem zato, da sem ne pride kakšna trojka, tudi za ceno najdražjih zadolžitev na mednarodnih finančnih trgih. Ekipa Alenke Bratušek je (bila) namreč prepričana - kar sem sicer že pisal - da bi drastične reforme trojke lahko zrušile njeno vlado. Kar je včeraj spet sebično ušlo ministru za zunanje zadeve Karlu Erjavcu ter prvaku stranke Desus, ki je dejal, da bi prihod trojke znižal pokojnine ter sprožil odpuščanja v javnem sektorju. To pa sta pretežno volilni bazi sedanje vladne koalicije. Pri tem je Erjavec seveda pozabil priznati, da je slovenski pokojninski sistem drugi najmanj "vzdržen" v evropskem prostoru in da se bo slej ko prej zrušil, Slovenija pa tudi niso samo javni uslužbenci - daleč od tega. V zasebnem sektorju je delo izgubilo že 70 tisoč ljudi.
In če se za ceno takšnega "političnega preživetja" namerava Alenka Bratušek zadolževati tudi po najdražjih obrestnih merah (kar je sicer že dokazala), se Evropa pač ne bo sekirala. Nasprotno, (evropski) finančni trgi in bodoči kupci poceni slovenskih podjetij nas prihodnje leto že željno pričakujejo.
No, pravzaprav so si celo oddahnili. Ta hip nam "ne rabijo pomagati (za cenejšo pomoč ESM je itak potrebno uradno zaprositi)," denar pa nam bodo kasneje še dražje zaračunali. Potrebovali pa ga bomo, verjemite, še ogromno!
BANKE NAFILANE, AMPAK SAMO DO VOLITEV
No, dobro si zapomnite tudi eno od včerajšnjih pomembnejših izjav guvernerja Boštjana Jazbeca. Češ, banke bodo z našimi milijardami nafilane zgolj do konca leta 2015. Torej točno toliko časa ... da vlada Alenke Bratušek nekako preživi naslednje parlamentarne volitve ...
Ali drugače, že ponarodelo: "viđastnidmortajm".
Pa še rahlo "zgodovinske" besede medijsko znanega državnega tožilca Jožeta Kozine, izrečene sinoči, med pogovorno oddajo Tarča na TV Slovenija ...
... Ta denar iz bank, vse te milijarde, niso kar izpuhtele, nekdo jih namreč ima, doma ali v tujini. Dobil pa jih je na račun revščine drugih državljanov Slovenije.
P.S. Se pa Alenka Bratušek za včerajšnje skrivalnice pred novinarji vsekakor ne more pritoževati nad pomanjkanjem časa. Pozno popoldne si je vzela približno dve uri za kosilo v bistroju Zvezda sredi Ljubljane, v družbi vodje poslanske skupine Janija Möderndorferja in šefa svojega kabineta Jerneja Pavliča. Medtem ko je uživala ob juhi in solati ter rdečem vinu, je njen minister za obrambo Roman Jakič na tiskovni konferenci na sedežu Pozitivne Slovenije odstopal na zalogo ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenka Bratušek Uroša Čuferja Boštjana Jazbeca Gregorja Viranta KAKŠNO ZMAGOSLAVJE, SAJ TO JE ŠOK matej lahovnik uradnega obiska v Moskvi vladimir putin OPOZICIJA GUVERNERJU JAZBECU Janezom Fabjanom Karlu Erjavcu BANKE NAFILANE, AMPAK SAMO DO VOLITEV Jožeta Kozine

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Stres. Po objavi bančne luknje se je Alenka Bratušek raje kar potuhnila!