objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 1. december 2013 ob 07:19

Klemenčič že mrlič. Kdo pa zdaj prevzema KPK, Šoltes ali Pirc-Musarjeva?!
Postavljajo pa se tudi vprašanja, kje bodo po prvem marcu kariere nadaljevali Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Lilijana Selinšek ...
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Bolj kot se odmika tisti "prvi šok" ob odstopu celotnega senata komisije za preprečevanje korupcije, bolj se zdi, da nepričakovani odhod (ali celo pobeg?) Gorana Klemenčiča, Roka Praprotnika in Lilijane Selinšek (p)ostaja vse bolj nerazumljiv, nelogičen, ne najbolj resen, pa tudi netransparenten.
Vrh slovenske politike ga je tako rekoč "že preživel", za politike je Klemenčič praktično že "mrtev", zato politično zakulisje že kar pospešeno išče "novega šefa" protikorupcijske komisije. Po prvih informacijah, ki krožijo, sta v igri predvsem nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes ter aktualna informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.
Po vsej verjetnosti se bosta oba kasneje pojavila tudi "uradna kandidata", kjučno vlogo pri imenovanju prihodnjega vodstva komisije pa ima predsednik republike Borut Pahor.
Obe imeni ponovno dokazujeta, kako želi politika kadrovsko obvladovati vrh komisije za preprečevanje korupcije. Oba, Igor Šoltes in Nataša Pirc Musar, sta namreč tesno povezana z določeno politično opcijo ter imata - oba! - dokazano izjemne politične ambicije. Igor Šoltes je pred časom ustanovil politično društvo Verjamem, že dlje časa se ga omenja tudi kot šefa nove politične stranke (levosredinske, kakopak), ali pa kar Pozitivne Slovenije. Nataša Pirc Musar se je premierki Alenki Bratušek ob formiranju njene vlade (po)nudila za notranjo ministrico, in tudi ona je v igri za vodenje nove levosredinske politične stranke. Sicer se Natara Pirc Musar ponuja tudi za generalno direktorico RTV Slovenija, sedanjemu direktorju Marku Filliju namreč mandat poteče že spomladi prihodnje leto.
Igor Šoltes sicer velja za človeka zelo blizu nekdanjega predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča in bivšega predsednika države Milana Kučana.
Mimogrede, po najnovejših informacijah iz Pozitivne Slovenije "ni prevelikega navdušenja" nad tem, da bi Nataša Pirc Musar prevzela vodenje nacionalne televizije, saj je, kot pravijo naši viri, preveč nagnjena k izkoriščanju funkcije za lastno promocijo, oziroma svoje interese. Opozarjajo tudi na njenega partnerja, finančnega tajkuna Aleša Musarja, ki mu mediji očitajo celo vrsto spornih finančnih poslov, kar posledično pomeni, da bi Nataša Pirc Musar na komisijo za preprečevanje korupcije (ali pa v politiko) zraven prinesla vso prtljago svojega zasebnega partnerja. "En tak primer" smo že imeli pri hitro propadli političarki Katarini Kresal in razvpitemu odvetniku Miru Senici, opozarjajo naši viri iz Pozitivne Slovenije.
Je pa treba tudi povedati, da Nataša Pirc Musar, ki se ji mandat na uradu informacijske pooblaščenke prav tako izteče prihodnje leto, obupno išče "novo državno službo." In še dobro da predsednik Borut Pahor, kot je znano, Nataši Pirc Musar "ni pretirano naklonjen," kar se je izkazalo tudi ob njeni neuspešni kandidaturi za varuhinjo človekovih pravic.
1. MAREC, KAM POTEM?
Zanimivo pa bo tudi opazovati, kje bodo po 1. marcu svoje kariere nadaljevali odstopljeni Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Lilijana Selinšek.
Goran Klemenčič očitno ni kader za "tršo" javno službo, tokrat je namreč sredi mandata odstopil že tretjič zapored. Pred leti z mesta člana upravnega odbora delovne skupine OECD za korupcijo v mednarodnem poslovanju (tudi tam menda zato, ker ni mogel več delati), potem je odstopil kot državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve - pod ministrico Katarino Kresal, in zdaj kot predsednik protikorupcijske komisije. Goran Klemenčič bo verjetno šel nazaj v "profesuro (Visoko policijsko-varnostno šolo)," ampak kljub temu - spomnimo: njegov "sloviti" predhodnik Drago Kos je po koncu mandata predsednika komisije ustanovil zasebno svetovalno podjetje ter že v drugem letu poslovanja zaslužil skoraj milijon evrov!
Rok Paprotnik se bo, verjamemo, poskušal vrniti v novinarske (ali uredniške) vode, tokrat oborožen s podatki ter mapami protikorupcijske komisije.
No, boljšim poznavalcem je znano, kateri razvpiti ljubljanski odvetnik je Roku Praprotniku "odločilno pomagal", da je iz časopisa Dnevnik karierno preskočil na funkcijo namestnika predsednika komisije. Takrat se je govorilo, da Klemenčič "ni bil za" Praprotnika, vendar je bil "prisiljen popustiti", sicer tedanji predsednik republike Danilo Türk za šefa komisije ne bi izbral - Gorana Klemenčiča.
Avtor teh vrstic Roku Praprotniku sicer prijazno-naivno svetuje, naj vendarle zbere dovolj poguma, uporabi svoj dar za pisanje ter napiše knjigo o slovenski korupciji!
Kje pa bo kariero nadaljevala medijsko in tudi drugače še najmanj izpostavljena tretja članica senata komisije za preprečavanje korupcije Lilijana Selinšek, lahko samo ugibamo ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gorana Klemenčiča Roka Praprotnika Lilijane Selinšek netransparenten Igor Šoltes nataša pirc musar Borut Pahor Alenki Bratušek sedanjemu direktorju Marku Filliju Gregorja Golobiča Milana Kučana Aleša Musarja Katarini Kresal Miru Senici 1. MAREC, KAM POTEM? Drago Kos Danilo Türk

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Klemenčič že mrlič. Kdo pa zdaj prevzema KPK, Šoltes ali Pirc-Musarjeva?!