objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 25. november 2013 ob 06:58

Stresni testi: petek, 13.! To je navodilo: ker so banke nato dva dni zaprte
Govorice: skrivnostni kupec zadnjih slovenskih državnih obveznic je Deutsche bank, Alenka Bratušek pa naj bi Nemcem objubila Telekom, HSE in Luko Koper
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Ker vlada Alenke Bratušek oziroma ministrstvo za finance "noče in noče" javno povedati, kdo je skrivnostni kupec slovenskih državnih obveznic ob zadnji zadolžitvi na evropskem finančnem trgu, težki 1,5 milijarde evrov - po skoraj 5-odstotni obrestni meri, seveda krožijo različna ugibanja in govorice.
Najpogostejša govorica, ki je minuli teden krožila med politiki, menedžerji in novinarji, pa je ta, da je kupec obveznic Deutsche bank (no, pri omembi Deutsche bank se nekateri viri sklicujejo tudi na insajderske informacije iz Banke Slovenije), pri čemer naj bi Alenka Bratušek "zagotovila", da bodo v postopku privatizacije ter prodaje podjetij v "nemške roke" prišli Telekom, Holding slovenskih elektrarn ter Luka Koper. Bilo je tudi slišati, da naj bi bil Telekom celo že "zastavljen".
Prav tako ni naključje, pravijo poznavalci, da bodo težko pričakovani rezultati stresnih testov slovenskih bank javno znani v petek, 13. decembra, kot je pred nekaj dnevi napovedal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. Šlo naj bi namreč za poseben protokol (navodilo), natančneje, posebej določeno strategijo evropskih uradnih finančnih krogov na podlagi izkušenj, ki so se "jih naučili" iz bančne krize na Cipru.
KAKO PREPREČITI PANIKO
Točno v petek bodo rezultati stresnih testov slovenskih bank "objavljeni" zato, ker so potem banke čez vikend - soboto in nedeljo - vsaj dva dni zaprte, kar "navadnim državljanom" ali varčevalcem onemogoča takojšnje panično in množično dvigovanje depozitov. Kot narekuje omenjeni protokol, je potrebno paziti, da vodilni slovenski (pa tudi evropski) finančni uradniki ne bi dajali "nasprotujočih izjav", kar se utegne zgoditi. In zato iz Evrope že prihajajo pomirjujoči toni, in tudi guverner Jazbec ni pozabil povedati, da po rezultatih stresnih testov nobena slovenska banka "ne bo šla v likvidacijo ali stečaj."
Mimogrede. Ministrstvo za finance je po informacijah novinarke Financ Petre Sovdat evropsko komisijo že zaprosilo za odobritev državne pomoči Abanki. Kar posledično pomeni tudi podržavljenje Abanke. Kolikšna je finančna luknja v Abanki, pa bo, seveda, znano 13. decembra.
SE ŽE IŠČE NOVI KUNTARIČ
Vodilni politiki vladne koalicije pa bodo ta teden začeli iskati novega predsednika uprave Slovenske odškodninske družbe. Sedanji prvi človek Soda Tomaž Kuntarič namreč odhaja v Gorenje, kjer bo predvidoma delal kot svetovalec uprave. Dejansko se Kuntarič "vrača" v Gorenje, kjer je že delal kot svetovalec uprave, poleg tega je prek "menedžerske" družbe Ingor tudi solastnik Gorenja.
Odhod Tomaža Kuntariča je neposredno povezan z ustanovitvijo Slovenskega državnega holdinga, kjer Kuntarič, prav zaradi svojega lastniškega deleža v Ingorju (Gorenju) ne bi mogel postati predsednik uprave, zakaj odhaja že pred formiranjem holdinga, pa ni točno znano. Menda se je okoli statusa Kapitalske družbe (Kad) znotraj bodočega holdinga sporekel tudi z Borutom Jamnikom, predsednikom uprave Modre zavarovalnice.
NAPAD NA JAMNIKA - NJIHOV AFGANISTAN?!
Kakorkoli, za funkcijo, ki jo pravkar zapušča Tomaž Kuntarič, se bo kadrovski spopad odvijal predvsem med posameznimi frakcijami Pozitivne Slovenije, Socialnimi demokrati ter nekaterimi nabolj vplivnimi lobiji, pri čemer se omenjata predvsem Borut Jamnik in Janez Zemljarič - seveda ne v navezi. Desus tukaj "ni faktor", Državljanska lista pa naj bi ob tem igrala vlogo jezička na tehtnici, čeprav je po sporu med Gregorjem Virantom in bivšim vidnim članom stranke Jankom Jenkom na področju kadrovske politike precej ohromljena.
Slišati je tudi, da naj bi se "nekateri iz vlade" želeli "lotiti" Boruta Jamnika, češ, potrebno mu je "malo pristriči peruti", drugi pa ob tem slikovito napovedujejo, da bo napad na Jamnika zanesljivo "njihov Afganistan".
Še to, aktualni predsednik uprave Kapitalske družbe Bachtiar Djalil ne prihaja v službo na Zavarovalnico Triglav, ampak, kot pravi, za zdaj ostaja na čelu Kada.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenke Bratušek deutsche bank boštjan jazbec KAKO PREPREČITI PANIKO Petre Sovdat SE ŽE IŠČE NOVI KUNTARIČ Tomaž Kuntarič Borutom Jamnikom ?! janez zemljarič Gregorjem Virantom Jankom Jenkom bachtiar djalil

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Stresni testi: petek, 13.! To je navodilo: ker so banke nato dva dni zaprte