objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 22. november 2013 ob 06:33

Stepišnikov odstop na sceno vrnil Jankovića. Luzerja: Virant in Bratuškova!
Z vrnitvijo Stanka Stepišnika med poslanske klopi Zoran Janković spet razpolaga z dovolj poslanskimi glasovi Pozitivne Slovenije, da zrušijo osovraženi nepremičninski zakon ter izglasujejo Virantov padec
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Čeprav se sliši rahlo nenavadno, sta največja "zmagovalca" odstopa ministra za gospodarstvo in tehnološki razvoj Stanka Stepišnika prav taisti Stepišnik in ljubljanski župan Zoran Janković, največja poraženca, luzerja, pa predsednica vlade Alenka Bratušek in prvak Državljanske liste ter minister za notranje zadeve Gregor Virant. Zakaj?
Stanko Stepišnik je zase potegnil tako rekoč "optimalno potezo". Še ostaja v dobro plačani državni službi (poslanec v državnem zboru!), njegovo podjetje Emo orodjarna bo lahko še naprej dobivalo državne subvencije, sam pa bo - kot poslanec in vidni politik največje vladne stranke Pozitivne Slovenije - zadržal svoj vpliv na dodeljevanje subvencij in drugih ugodnosti za svojo firmo.
Poleg tega, ker pač ni več minister, se je Stepišnik elegantno znebil "tečne odgovornosti" za gospodarsko politiko države.
Če se je minuli petek zjutraj, ko je državni zbor izglasoval proračuna za prihodnji dve leti in razvpiti nepremičninski zakon, za hip zazdelo, kako je Alenka Bratušek "okrepila" svoj vpliv (kar sta bralcem Dela in Dnevnika nemudoma poskušali "prodati" predvsem novinarki Tanja Starič in Meta Roglič), je razkrivanje ozadja najnovejše vladne zadolžitve na evropskem finančnem trgu povzročilo, da so delnice premierke padle še nižje kot prej. Recimo na nivo iz tistega časa, ko sta se z Jankovićem prerivala, kdo bo kandidat za šefa stranke pred pozneje nasilno prestavljenim kongresom Pozitivne Slovenije.
Po fantastično gladko izglasovanem vetu državnega sveta na nepremičninski zakon (mimogrede, koprski župan Boris Popovič je prepričan, da omenjeni zakon za Alenko Bratušek pomeni to, kar so bili famozni radarji za padlega mariborskega župana Franca Kanglerja) ter vrnitvijo Stanka Stepišnika med poslanske klopi se dramatično spreminja razmerje sil znotraj poslanske skupine Pozitivne Slovenije, tokrat ponovno v korist Zorana Jankovića. Ljubljanski župan namreč tako spet razpolaga z najmanj pet poslanskimi glasovi, "vsaj dva" naj bi imel tudi nekdanji poslanec, zdaj šef uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič, kar Jankoviću omogoča, da pri drugem glasovanju v državnem zboru tudi zruši osovraženi nepremičninski zakon in tako postane, kot pravijo nekateri - "rešitelj Slovenije".
Po naših informacijah Janković o tem res razmišlja, imel pa naj bi "moralne pomisleke", saj bi tako verjetno padla tudi vlada Alenke Bratušek, kar pa Zoran Janković, vsaj še menda do konca tega leta, ni pripravljen narediti. Je pa zdaj tudi iz krogov blizu Zorana Jankovića slišati, da so predčasne volitve ponovno zelo realne, in sicer maja prihodnje leto, ko bodo itak na sporedu volitve v evropski parlament.
Odstop ministra Stepišnika in hud padec nepremičninskega zakona v državnem svetu na državno politično prizorišče tako "vrača" ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Sicer pa Janković in Alenka Bratušek že nekaj časa menda sploh ne komunicirata.
No, hlače pa se tresejo predvsem Gregorju Virantu, ki se mu hitro približuje glasovanje o interpelaciji. Odstopljeni Stepišnik je namreč logično "besen" na Viranta, ker je Virant najglasneje zahteval njegov odstop in se postavljal pred mediji.
Če torej imajo Janković, Stepišnik & Co. dovolj poslanskih glasov za zrušenje nepremičninskega zakona, potem, verjemite, lahko še hitreje zberejo tudi več kot dovolj glasov, da se - skupaj z opozicijo - znebijo še politika, ki ga, vemo, komajda prenašajo - Gregorja Viranta.
Ja, to je dokaj verjeten scenarij, saj znotraj Pozitivne Slovenije, pa tudi med Socialnimi demokrati, prevladuje ocena, da padec Viranta kot notranjega ministra niti slučajno ne bi povzročil padca vlade Alenke Bratušek. Morda ravno obratno, brez Viranta, ocenjujejo nekateri naši sogovorniki iz vrst teh dveh strank, bi vlada Alenke Bratušek celo nekoliko pridobila na kredibilnosti. Slišati je tudi, da naj bi v tem primeru (ob takšnem dogovoru) med interpelacijo proti Virantu glasovali tudi dve poslanki Državljanske liste ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Stanka Stepišnika zoran janković Alenka Bratušek Gregor Virant Tanja Starič Meta Roglič Boris Popovič Franca Kanglerja Gašpar Gašpar Mišič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Stepišnikov odstop na sceno vrnil Jankovića. Luzerja: Virant in Bratuškova!