objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 14. november 2013 ob 06:29

Zastaranje avgusta 2015?! Zelo verjeten scenarij za Janšo in zadevo Patria
Prvak SDS dočakal močno podporo Evropske ljudske stranke in njeno resolucijo o Sloveniji. Potem pa dramatičen odziv, saj naj bi šlo celo za ponižanje suverene države
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Janez Janša je včeraj dočakal veliko podporo dela evropske politike. 73 članic Evropske ljudske stranke (EPP), desnosredinske politične grupacije, ki ima večino v evropskem parlamentu, je podprlo predlog predsedstva EPP za tako imenovano "Resolucijo o Sloveniji." Kjer med drugim "izražajo zaskrbljenost" zaradi obsodbe Janeza Janše v zadevi Patria na prvi stopnji, pričakujejo fer in pošteno sojenje ter odločitev sodišča na drugi stopnji v roku treh mesecev. Resolucija o Sloveniji nadalje govori tudi o nujnem reševanju gospodarske krize ter ponuja pomoč Evropske ljudske stranke.
Pri tem ni nezanemarljivo, da sta člana predsedstva Evropske ljudske stranke, ki je resolucijo pripravilo, tudi predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso.
Resolucija je med strankami vladne koalicije prilčakovano naletela na hud odziv. Ostro sta se odzvala zlasti prvak Socialnih demokratov Igor Lukšič in poslanka Pozitivne Slovenija Janja Klasinc, ki namerava prihodnje leto tudi kandidirati za evropsko poslanko. No, oglasila se je celo ... stranka Zares, Lojze Peterle, evropski poslanec na listi Krščanskih demokratov - Nove Slovenije, pa pravi, da sta Evropska ljudska stranka in evropski parlament "podobno stališče" sprejela tudi v odmevnem primeru zloglasnega sojenja nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko.
Nekateri slovenski mediji so resolucijo objavili v celoti, slovenščini in angleščini, drugi so jo komajda omenili, tretji nasploh zamočali, komentator časopisa Delo Janez Markeš pa je med drugim zapisal, da "česa tako šokantnega že dolgo nismo imeli priložnost videti," saj naj bi šlo celo za "ponižanje suverene" države - Slovenije.
Resolucijo so naši viri znotraj SDS pričakovali že dlje časa, ni pa še jasno, zakaj jo je predsedstvo Evropske ljudske stranke sprejelo ravno zdaj.
Medtem pa že nekaj časa med insajderji na politično-pravosodni sceni krožijo trije možni scenariji "rešitve" razvpite zadeve Patria.
SCENARIJ št. 1
Po prvem scenariju bo višje sodišče potrdilo obsodbo Janeza Janše (& Co.), Janša pa bi potem v najkrajšem možnem času prejel tudi poziv za služenje zaporne kazni. Vsekakor še pred prihodnjimi parlamentarnimi volitvami. In spomnimo, obosojen je bil na dve leti zapora. Eden od argumentov v prid tega scenarija: na slovenskih sodiščih menda kar 80 odstotkov sodb prve stopnje pritožbene inštance oziroma sodišča druge stopnje "avtomatično" potrdijo!
SCENARIJ št. 2
Po drugem scenariju bo višje sodišče Janeza Janšo oprostilo, v smislu principa "in dubio pro re (when in doubt, for the accused)," enega od temeljnih načel kazenskega procesnega prava, kjer sodišče oprosti obtoženca, če obstaja tudi najmanjši dvom, da mu je očitano kaznivo dejanje res dokazano oziroma, da je obtoženi nedolžen. Skratka to, kar je sodbi okrajne sodnice Barbare Klajnšek očital tudi nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic.
SCENARIJ št. 3
In tretji, menda "najverjetnejši" scenarij: višje sodišče bo sodbo okrajnega sodišča razveljavilo ter vrnilo sodišču prve stopnje v ponovno sojenje. Novo sojenje bi se realno lahko začelo šele jeseni 2014, toda že 22. avgusta 2015 zadeva Patria absolutno zastara. Do takrat pa "novega" sojenja na prvi in drugi stopnji praktično ne bi bilo mogoče končati.
Tretji scenarij naj bi bil najbolj verjeten tudi zato, ker bi "levi del" slovenskega pravosodja "ohranil obraz", češ saj "mi" smo Janšo "obsodili", žal pa je primer potem zastaral. Hkrati pa bi se tako slovensko pravosodje "rešilo" morebitne poznejše blamaže na evropskem sodišču, če bi evropski sodni sistem na koncu Janeza Janšo vendarle razglasil za – nedolžnega.
Mimogrede, po naših informacijah, ki prihajajo iz državnega tožilstva, je po vložitvi pritožbe Janševega odvetnika Francija Matoza zoper sodbo okrajnega sodišča "prišlo do prepira" med generalnim državnim tožilcem Zvonkom Fišerjem in vrhovnim državnim tožilcem Andrejem Ferlincem, ki je tožilstvo zastopal v zadevi Patria. Fišer naj bi Ferlincu očital, zakaj se zoper sodbo ni pritožilo tudi državno tožilstvo, Matozova pritožba, spisana na 45 straneh, pa se sklicuje tudi na nekatera "predavanja" Zvonka Fišerja ter "strokovne članke" Andreja Ferlinca …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Herman Van Rompuy José Manuel Barroso Igor Lukšič Janja Klasinc evropsko poslanko lojze peterle Juliji Timošenko Janez Markeš SCENARIJ št. 1 SCENARIJ št. 2 Barbare Klajnšek matevž krivic SCENARIJ št. 3 Francija Matoza Zvonkom Fišerjem Andrejem Ferlincem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zastaranje avgusta 2015?! Zelo verjeten scenarij za Janšo in zadevo Patria