objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sreda, 13. november 2013 ob 06:36

Zanka okoli Alenke Bratušek. Zakaj bo težko naredila rekonstrukcijo vlade?!
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Pred kratkim se je začelo govoriti, da naj bi po izglasovani zaupnici predsednici vlade Alenki Bratušek (ob glasovanju poslancev o proračunu) prišlo do zamenjave posameznih ministrov oziroma tako imenovane "rekonstrukcije vlade". Po sistemu, da naj bi vsaka stranka vladne koalicije "žrtvovala" po enega ministra, Pozitivna Slovenija pa vsekakor ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika, ki bi se ga Bratuškova še najraje znebila.
Zamisel, da vsaka stranka zamenja po enega ministra, so ljudje iz kroga Alenke Bratušek sami lansirali v medije, kot običajno prek novinarke Tanje Starič v časopisu Delo. Toda znotraj strank vladne koalicije silnega navdušenja ni bilo, Bratuškova je tako nemudoma dobila nogo od Desusa in Socialnih demokratov, nekaj možnosti pa je vendarle dopustil prvak Državljanske liste in minister za notranje zadeve Gregor Virant, čeprav je to pred dvema dnevoma sicer "blago" zanikal.
Gremo po vrsti.
SOCIALNI DEMOKRATI
Za Socialne demokrate takšna možnost ne pride v poštev. Koga pa naj bi sploh žrtvovali? Dejana Židana, ministra za kmetijstvo in okolje, ne smejo in morejo, ker je pač podpredsednik stranke. Minister za znanost, izobraževanje in šport Jernej Pikalo bi se (lahko) umaknil iz vlade samo v primeru, če bi namesto njega želel vstopiti Igor Lukšič, ampak, kot pravijo, Lukšič "ni nor", da bi zdaj povlekel takšno potezo, če je doslej, sodeč po anketah javnega mnenja, igral uspešno "dvojno igro". SD sedi v vladi, Igor Lukšič pa na tiskovnih konferencah "špila" opozicijo.
No. Zadnje čase resda precej manj, menda zato, ker naj bi ga "resno opozorili iz Bruslja." Tako vsaj pravijo naši viri iz Pozitivne Slovenije.
Socialni demokrati prav tako ne nameravajo zamenjati ministrice za delo, družino in socialne zadeve Anje Kopač Mrak, ter cinično dodajajo, da je za njih edina rekonstrukcija vlade možna tako, da Židan (p)ostane podpredsednik vlade, Socialni demokrati pa dobijo še eno ministrsko mesto.
DESUS
Tudi stranka Desus, še natančneje, predvsem njen predsednik in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec svojega ministra za zdravje Tomaža Gantarja ne misli zamenjati, tako rekoč niti slučajno. Treba je vedeti, da se Karl Erjavec in Tomaž Gantar tudi osebno zelo dobro "štekata", nenazadnje je Gantar, tako kot Židan, podpredsednik stranke.
DRŽAVLJANSKA LISTA
Kot že rečeno, po naših informacijah Gregor Virant "dopušča" možnost odhoda ministra za pravosodje Senka Pličaniča, medtem ko se o morebitni zamenjavi ministra za infrastrukturo Sama Omerzela ne govori. Iz več razlogov.
Najprej, Virant je "blazno" sugestibilen ter naseda medijskim zapisom (in posameznim novinarjem), da Pličanič, ki je - ja, brez dvoma – postal politično izjemno ambiciozen, ogroža njegov položaj v Državljanski listi. Če Gregor Virant "dopusti" Pličaničevo zamenjavo, vse v imenu nekakšne rekonstrukcije vlade ali stabilnosti koalicije, kot je to danes moderno govoriti, se ga lahko dovolj elegantno znebi.
Po drugi strani je Virant trenutno razmeroma ogrožen. Zoper njega je vložena interpelacija, ki lahko ob tajnem glasovanju v državnem zboru postane vsaj - zoprna. Pred časom, ko je znotraj Pozitivne Slovenije potekal najhujši spopad med Zoranom Jankovićem in Alenko Bratušek, se je Virant – po navedbah naših virov iz Pozitivne Slovenije – javno pretirano vmešaval v notranje zadeve PS. Takrat so ga nekateri iz Pozitivne Slovenije imeli že tako poln kufer, da so obljubljali zakulisno medijsko-politično ofenzivo zoper Viranta, češ, bomo tudi mi začeli govoriti, kako bi bil Senko Pličanič "boljši predsednik" Državljanske liste od Gregorja Viranta.
Še slabše mnenje imata o Virantu njegova kolega Karl Erjavec in Igor Lukšič.
Potem se je Virant vendarle nekoliko umiril, med nedavnimi "krompirjevimi počitnicami" pa tudi opazno "umaknil" iz javnosti, kjer je medtem že zakrožila naslednja šala:
... ko je bil Gregor Virant še predsednik državnega zbora, so morali iz stavbe parlamenta umakniti varnostne kamere, ker je Virant vsakič, ko je videl kakšno (varnostno) kamero, začel dajati izjave …
No, zamenjavo Senka Pličaniča prek "stricev iz ozadja" na skrivaj forsirata tudi predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša in pa generalni državni tožilec Zvonko Fišer.
Obstaja pa tudi možnost, da bi Virant pravosodnega ministra Pličaniča maja prihodnje leto poslal na evropske volitve, čeprav naj bi Virant nekaterim svojim znancem namignil, da tudi sam razmišlja o kandidaturi za evropskega poslanca, in tom pozor, pod slikovitim izgovorom, da mora Državljanska lista na evropske volitve "poslati svoje najboljše kadre" ...
POZITIVNA SLOVENIJA
Ni nobenega dvoma, Alenka Bratušek se želi znebiti neposrečenega ministra Stepišnika, edinega ministra v Evropski uniji, ki ne zna angleško.
Zakaj pa že doslej kot premierka(!) ni predlagala njegove zamenjave, je boljšim poznavalcem tudi bolj ali manj jasno. Ne upa si oziroma ne more, saj nima dovolj realne politične moči, ker Stanko Stepišnik sodi v vladno kvoto Zorana Jankovića.
Pri tem je tudi nenavadno, zakaj mediji Stepišnika ter "finančne donacije" njegovega ministrstva celjskemu podjetju Emo Orodjarna, katerega lastniško obvladuje prav minister Stepišnik, sumljivo nežno obravnavajo - prejkone v rokavicah?!
Pravzaprav nihče resno in eksplicitno ne zahteva njegovega odstopa, raje se mu prizanesljivo posmehujejo.
Mimogrede. Si predstavljate, kaj bi taisti mediji vse živo počeli, če bi se slučajno razkrilo, da je (nekdanji) minister za gospodarstvo Andrej Vizjak iz vladne kvote Janševe SDS denar davkoplačevalcev prek gospodarskega ministrstva kanaliziral na neko svoje podjetje iz Brežic …?!
In za konec. Če minister za gospodarstvo Stanko Stepišnik ne bo sam odstopil, recimo iz objektivnih razlogov, in se Virant ne bo "znebil" Senka Pličaniča, bo vlada v tej sestavi preživela do konca …
... mandata ali pa vsaj do predčasnih volitev.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenki Bratušek Stanka Stepišnika Tanje Starič Gregor Virant SOCIALNI DEMOKRATI Dejana Židana Jernej Pikalo Igor Lukšič Anje Kopač Mrak desus karl erjavec Tomaža Gantarja DRŽAVLJANSKA LISTA Senka Pličaniča Sama Omerzela Zoranom Jankovićem branko masleša Zvonko Fišer POZITIVNA SLOVENIJA finančne donacije Andrej Vizjak Janševe

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zanka okoli Alenke Bratušek. Zakaj bo težko naredila rekonstrukcijo vlade?!