objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 3. november 2013 ob 07:37

Janković ima adut - socialnost?! Ta Vesna Vuk Godina je pa res ena kokoška
Sramota. Vesna Vuk Godina s pomočjo časopisa Večer izmišljene mite ter resnične laži o socialnem Zoranu Jankoviću prodaja sredi tragično obubožanega Maribora ...
2013 Pozareport

Odpri galerijo

DK To je Jankovićeva zgodba. Ko je odhajal iz Mercatorja, so delavke, ki jih je držal na minimalnih plačah, jokale.
VVG Točno, to je Janković, to je tisto, kar Janković ima. Janković ima en adut, ki ga drugi nimajo: socialnost.
DK Človek je, so rekle trgovke.
VVG Točno tako. To je ta dimenzija, ki je drugi voditelji v Sloveniji nimajo.
 
... To je le ščepec intervjuja v sobotni prilogi časnika Večer, kjer je razvpita mariborska intelektualka in občasna lokalna političarka Vesna Vuk Godina (VVG) - ob popolnoma nekritični asistenci znane Večerove novinarke Dragice Korade (DK) - modro razmišljala o strahovitem "socialnem čutu" ljubljanskega župana Zorana Jankovića ...
Iz teksta (intervjuja) sicer ni mogoče izluščiti, ali je Vesna Vuk Godina to misel izustila kot svoj intelektualni domet ali gre za čisto navadno politikanstvo (recimo, da se VVG, tudi povsem žensko razočarana nad "svojim" mariborskim županom Andrejem Fištravcem, vrača nazaj h koreninam, v oktober 2011, ko je razvneta navijala za Jankovića) ali pa se VVG preprosto dela neumno, teza o Jankovićevi sociali namreč res ne zdrži resne presoje.
Da je Zoran Janković socialen tip, je namreč zgolj nadaljevanje prvega lažnega mita (ali "fame") o Zoranu Jankoviću - kako je super uspešen poslovnež.
Kar pa spet ne drži.
Zakaj? Dajmo, vprašajmo se zelo racionalno, brez pridiha politike.
Je Zoran Janković res lahko uspešen poslovnež, če so vsa njegova zasebna podjetja blokirana, životarijo v dolgovih in se utapljajo pod blokiranimi bančnimi računi, na svojem zasebnem računu v Banki Koper pa ima minus, ki ga rešuje s kreditom, obresti pa - po svojih besedah - menda plačuje tako, da mu starejši sin vrača denar?
Svoje družinsko podjetje Electo je prvič reševal (natančneje: rešil) tako, da je delalo za Mercator, sicer bi ga moral pod pritiskom neplačanih upnikov že pred leti zapreti, zdaj pa svojo ter celotno družinsko poslovno eksistenco "drži nad vodo" z župansko funkcijo in politično močjo..
Po drugi strani imajo družina Janković še vedno zelo veliko nepremičnin (resda večino pod hipoteko), so zelo verjetno skriti lastniki ljubljanskega hotela Cubo, in premorejo "nekaj" gotovine, varno spravljene na bančnih računih v Švici.
Rekli boste, da je uspešno vodil Mercator? Pa ga je res?
Zoran Janković je Mercator vodil tako, da je z močno podporo politike (Milana Kučana) prevzemal (beri: ugonabljal) vso slovensko konkurenco, Mercator pa širil z obilno pomočjo bančnih in državnih kreditov. Kam je ta poslovna politika pripeljala Mercator, je razvidno danes. Pa ja ne boste rekli ... da je Mercator "zafural" Jankovićev naslednik Žiga Debeljak ...?!
Še manj vreden je njegov domnevni socialni čut. Vesna Vuk Godina in Dragica Korade govorita o socialnosti kot njegovem adutu, da je, kot so rekle trgovke - človek. Ob tem pa Dragica Korade sama priznava, kako je Zoran Janković Mercatorjeve delavke "držal na minimalnih plačah ..."
No, zgodovina in sedanjost nam potrjujeta ravno nasprotno. Zoran Janković je socialen absolutno zase in za svojo družino ter krog prijateljev, predvsem tistih iz časov Mercatorja.
Spomnimo. Ko je Zoran Janković postal prvi človek Mercatorja, menda na povabilo legendarnega direktorja Mercatorja Mirana Goslarja (no, Tone Rop, nekdanji predsednik vlade in prvak LDS, na tistem znamenitem televizijskem posnetku zatrjuje, da ga je nastavila politika, da ga je nastavil on), je od nadzornega sveta izsilil blagoslov, da njegova Electa dela za Mercator.
Mimogrede, Electa je bila takrat manjše ljubljansko zasebno "inženiring" podjetje, Zoran Janković pa v tistih časih nikoli ni spregovoril o politiki, kaj šele, da bi hodil na partizanske proslave.
Zgolj reševanje Electe, ko je prevzel Mercator, pa Jankoviću ni bilo dovolj. Za mlajšega sina Jureta Jankovića je ustanovil podjetje Volos, ki je za Mercator uvažalo sladkarije iz Srbije, družina Janković pa je bogatela. Podobno so za svoje biznise poskrbeli tudi vsi tedanji člani Jankovićeve uprave, ki sami sebi pravijo kar "najboljše moštvo." Eden od njih, Aleš Čerin, danes podžupan Ljubljane, je o tem napisal celo osladno knjigo, ki se po knjigarnah trenutno prodaja za samo en evro. Aleš Čerin & Co. so Mercator "prestrelili" s svojim zasebnimi podjetji in bogateli so tudi oni. Ko je ljubljansko sodišče pred nekaj tedni - na predlog državnega tožilstva ter Nacionalnega preiskovalnega urada - začasno blokiralo "osebno premoženje" Jadranke Dakić, še ene nekdanje članice uprave Mercatorja, bivše ljubljanske podžupanje in aktivne poslovne partnerice Zorana Jankovića, so na njenem bančnem računu našli 800 tisoč evrov! Pa ja ne mislite, da jih je zaslužila s svojo plačo?
Ko so trgovke na minimalcih jokale, so Zoran Janković in njegovi kompanjoni Mercator zapuščali kot bogataši, težji več deset milijonov evrov!
In to je vsa resnica. Da o tako rekoč "suženjski" gradnji Jankovićevega glavnega spomenika - famoznih Stožicah, sploh ne govorimo. Če Vesna Vuk Godina tega ne ve ali pa si pred tem zatiska oči, je pa res ena kokoška.
Dodatna sramota pa je dejstvo, da Vesna Vuk Godina - hm, tudi s pomočjo časopisa Večer - izmišljene mite in resnične laži o socialnem Zoranu Jankoviću prodaja sredi tragično obubožanega Maribora ...
P.S. Zgodovina nam tudi pove, za kakšnimi tipi vse ... so nekateri ljudje že jokali. Celo za Hitlerjem, ko je novembra 1923 po neuspešnem državnem puču na Bavarskem moral malo v zapor ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Človek je, so rekle trgovke. vesna vuk godina Dragice Korade Zorana Jankovića Andrejem Fištravcem Milana Kučana Žiga Debeljak Mirana Goslarja Tone Rop Jureta Jankovića aleš čerin Jadranke Dakić

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janković ima adut - socialnost?! Ta Vesna Vuk Godina je pa res ena kokoška