objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 28. oktober 2013 ob 06:41

Na Delu spopad za novega urednika med Babičevo, Staričevo in Crnkovičem!
Od zunanjih kandidatov za odgovornega urednika menda v igri le še Miran Lesjak, ki pa bi na Delo rad potegnil tudi politično novinarko Dnevnika Meto Roglič
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Minuli ponedeljek smo podrobno poročali o kandidatih in kandidatkah za novega odgovornega urednika časopisa Delo. Ta je medtem, po opravljenih številnih pogovorih, že izbran(a), kot nam je povedala predsednica uprave Irma Gubanec, člani nadzornega sveta Dela pa bodo novega odgovornega urednika imenovali na prvi prihodnji seji, 5. novembra. Gubančeva imena noče izdati, po vsej verjetnosti pa ga je izbrala znotraj prijavljenih novinarjev iz Delove hiše, česar pa nam Irma Gubanec ni hotela niti potrditi niti zanikati.
Po naših informacijah je vršilec dolžnosti odgovornega urednika Dela Bojan Budja, sicer odgovorni urednik Slovenskih novic, zavrnil možnost imenovanja, menda predvsem zato, ker se kakor ne ve, kaj bi se potem zgodilo z Novicami. V primeru odhoda Bojana Budje bi namreč vodenje uredništva menda na vsak način nameraval prevzeti Rok Šinkovc, eden od urednikov Slovenskih novic.
Če drži informacija, da naj bi se Irma Gubanec res odločila za "nekoga iz Dela," potem so favoriti, kot pravijo, trije: Mateja Babič (po novem sicer Babič - Stermecki), Tanja Starič in Marko Crnkovič. Pri čemer naj bi slednji imel še najmanj možnosti, saj bi njegovo imenovanje lahko pomenilo prehud prelom z dosedanjim načinom dela v Delu, kar pa vodstvo Dela oziroma lastniki Dela, Pivovarna Laško, pred ponovnim poskusom prodaje časopisne hiše Delo tujim lastnikom "ne želijo tvegati". Je pa Marko Crnkovič, kot poročajo naši viri, minuli teden po Delovi hiši za vsak slučaj hodil v elegantni obleki. Tanja Starič, ki se za odgovorno urednico poteguje tudi z lobistično pomočjo kabineta predsednice vlade Alenke Bratušek, si je "nekaj točk" v finišu kandidature poskušala pridobiti še s pisanjem o kandidaturi nekdanjega predsednika države Danilo Türka za prihodnjega generalnega sekretarja Združenih narodov. Njene članke v tej zvezi lahko sicer mirno uvrstimo med tako imenovani "talibanski žurnalizem", saj so en sam novinarski-politični piar - več o tem pa v prihodnjih dneh. Menda naj bi še največ možnosti imela prav Mateja Babič, dosedanja namestnica Bojana Budje, ker naj bi znotraj uredništva Dela predstavljala "kontinuiteto", karkoli pač to že pomeni.
Zato pa sta od "notranjih kandidatov" skoraj zanesljivo že "odpadla" urednik notranjepolitične redakcije Ali Žerdin, ki mu, kot pripovedujejo viri, "očitajo" premajhne "organizacijske sposobnosti", in Dejan Vodovnik, dopisnik Dela iz Zagreba, čeprav Delo, kot je slišati, svoje dopisništvo na Hrvaškem zaradi klestenja stroškov počasi ukinja. Prejšnji zagrebški dopisnik in zdaj novinar Dela Rok Kajzer, ki živi v Mariboru, pa si menda želi prestopiti na Večer. Njegova življenjska sopotnica Branka Bezjak, novinarka in urednica Večera, je namreč že drugič noseča.
 
UREDNIKA NA DNEVNIKU, GOLOBIČ IN JAMNIK
Od "zunanjih" kandidatov za novega urednika Dela menda nista več v igri Darijan Košir in Špela Šipek, medtem ko naj bi nekaj možnosti še imel Miran Lesjak, urednik Dnevnikove sobotne priloge Objektiv. Lesjak se je na Dnevniku dokončno sprl z vodilno uredniško dvojico, odgovorno urednico Suzano Rankov ter njeno najtesnejšo sodelavko Vesno Vukovič, če bi mu uspelo priti na Delo, pa bi zraven "potegnil" še Dnevnikovo dolgoletno politično novinarko Meto Roglič. Boljši poznavalci razmer na Dnevniku dobro vedo, da Suzana Rankov in Vesna Vukovič na Dnevniku ne bi pogrešali niti Lesjaka niti Rogličeve, je pa situacija na Dnevniku tako rekoč pred izbruhom. Potem ko je Bojan Petan, predsednik uprave Dnevnikove hiše in prvi človek družbe DZS, lastnice Dnevnika, zaposlenim odpovedal kolektivne pogodbe, so novinarji v hudem strahu pred novimi pogodbami. Tatjana Tanackovič, pravkar odpuščena dopisnica Dnevnika iz Kopra, je javno že povedala, da je Dnevnikova uredniška politika odvisna predvsem od interesov posameznih lobijev (tudi na politično-medijski sceni že dolgo govorijo, da "notranjo politiko" na Dnevniku urejuje nekdanji predsednik stranke Zares Gregor Golobič, "gospodarski del" pa Borut Jamnik, šef uprave Modre zavarovalnice), kmalu pa naj bi v javnost prišli dokumenti, ki dokazujejo, kako novinarji Dnevnika - zelo verjetno po navodilih svoje uprave - evidentno pritiskajo na nekatera državna podjetja, da morajo - oglaševati v Dnevniku. Se pa urednica Suzana Rankov v ožjih družbah hvali, da imajo novinarji Dnevnika "poseben status", saj lahko "v nekaj urah pridejo" do predsednika države ali predsednice vlade ...?!
Miran Lesjak naj bi sicer delal tudi na "rezervni varianti", to je, da prevzame vodenje uredništva Delove Sobotne priloge. Sicer pa Lesjak računa predvsem na politično podporo miljeja stranke Zares. Kako močno in globoko je Miran Lesjak vpet v politiko, dokazuje tudi njegov položaj predsednika programskega sveta RTV Slovenija. Za ponovni mandat na čelu sveta ga bodo namreč v državnem zboru predlagale kar vodilne stranke vladne koalicije ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Irma Gubanec Bojan Budja Rok Šinkovc Mateja Babič Babič - Stermecki Tanja Starič marko crnkovič Alenke Bratušek Danilo Türka ali žerdin Dejan Vodovnik Rok Kajzer Branka Bezjak Darijan Košir Špela Šipek Miran Lesjak Suzano Rankov Vesno Vukovič Meto Roglič Bojan Petan Tatjana Tanackovič Gregor Golobič borut jamnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Na Delu spopad za novega urednika med Babičevo, Staričevo in Crnkovičem!