objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 25. oktober 2013 ob 06:55

Erjavec tožil, kako slabo je plačan, da se mu posmehuje celo njegova žena!
Zasebni interesi, zakulisne politične kupčije ter intrige v slovenski zunanji politiki. Dimitrij Rupel je komisiji za preprečevanje korupcije prijavil Danila Türka, Samuela Žbogarja in Karla Erjavca
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Nekdanji dolgoletni minister za zunanje zadeve in bivši slovenski generalni konzul v Trstu Dimitrij Rupel je 31. julija letos na komisijo za preprečevanje korupcije naslovil prijavo o koruptivnem ravnanju in zaradi suma korupcije prijavil bivšega predsednika države Danila Türka ter prejšnjega in zdajšnjega ministra za zunanje zadeve, Samuela Žbogarja in Karla Erjavca. Rupel vsem trem očita koruptivna dejanja in postavljanje zasebnih interesov pred interese države, od komisije pa pričakuje, da bo ukrepala v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije.
Prijava Dimitrija Rupla, spisana na sedmih straneh (posamezne izvlečke prijave objavljamo v nadaljevanju), pa je - ne glede na to, kakšna bo končna presoja in odločitev protikorupcijske komisije, razmeroma srhljivo branje. Rupel namreč kot "insajder" zunanje politike in diplomacije razkriva številne intrige, zakulisne politične kupčije in zasebne interese posameznih glavnih akterjev slovenske zunanje politike v zadnjih nekaj letih.
V delu prijave, kjer Rupel zelo podrobno opiše enega od "najbolj evidentnih primerov kupčevanja" zunanjih ministrov Karla Erjavca in Samuela Žbogarja, je razvidno, da je Žbogar tako imenovano Skico (Slovenski kulturno-informativni center v Avstriji, na Dunaju) ustanovil samo zato, da je lahko službo direktorice Skice na Dunaju dobila "diplomatka, ki je v najožjem sorodstvu z enim od najtesnejših zaupnikov bivšega predsednika Milana Kučana."
Po naših informacijah gre za Ano Novak, sicer tudi uslužbenko na slovenskem veleposlaništvu na Dunaju. Novakova je kandidirala za mesto veleposlanice Ovse na Dunaju, vendar je to preprečila ena od njenih konkurentk, ki je v času trajanja razpisa na ministrstvu za zunanje zadeve vložila kazensko ovadbo zaradi domnevnega mobinga na delovnem mestu (po naših informacijah gre za Blanko Jamnišek), hkrati pa sporočila tedanjemu ministru Žbogarju, da je ovadbo pripravljena umakniti, če bo imenovana za veleposlanico Ovse. To se je potem tudi zgodilo, Novakova je "izvisela", in zato je bilo potrebno ustanoviti Skico, da je Ana Novak lahko postala njena vodja.
Pri famozni Skici pa gre - po mnenju Dimitrija Rupla - za "nesmiselno podvajanje kulturne in znanstvene dejavnosti" na Dunaju, kar plačujemo davkoplačevalci.
Za aktualnega zunanjega ministra in predsednika stranke Desus Dimitrij Rupel piše, da je "kupčkal" z Danilom Türkom, ker je bil prepričan, da mu bo Türk po končanem mandatu pomagal najti dobro plačano službo v tujini. Podobno kot njegovemu predhodniku Samuelu Žbogarju, ki je zdaj veleposlanik Evropske unije na Kosovu. Tako se je Erjavec sam potožil Dimitriju Ruplu, celo večkrat, kako "slabo je plačan v Sloveniji in da se mu zaradi nizkih prihodkov posmehuje celo njegova žena."
Rupel nekdanjemu predsedniku Danilu Türku med drugim očita, da je "... svojo predsedniško funkcijo silovito in v nasprotju s predsedniškimi pooblastili zlorabljal za vpliv na slovensko zunanjo politiko, še posebej na diplomacijo, kjer si je prek ministra Žbogarja pridobil odločilno vlogo. Da bi se izognil kakršnemukoli tveganju na začrtani poti (postati generalni sekretar Združenih narodov!)" je predsednik Türk "celo zavračal potrditve nekorumpiranih ter zanj nekoristnih slovenskih veleposlanikov, na katere ni imel vpliva, in bi ga utegnili ovirati pri njegovih načrtih ..."
Dimitrij Rupel opozarja, da je bil Žbogar pred petnajstimi leti "vdani" Türkov "sodelavec" na slovenski misiji pri Združenih narodih v New Yorku.
Za bivšega zunanjega ministra Samuela Žbogarja pa Dimitrij Rupel v prijavi piše, kako je potem, ko je postal minister za zunanje zadeve, za nazaj "ponaredil" oceno svojega službovanja v Združenih državah Amerike(!), kjer ga je močno zaznamovala razvpita afera z "washingtonsko depešo".
Zunanje ministrstvo je njegovo diplomatsko uspešnost sprva ocenilo z besedico "zadostno". Ko pa je Žbogar postal minister, je hitro dal "prvotne ocenjevalce samega sebe zamenjati, postavil je novo komisijo ... ta pa je prvotno oceno zadostno popravila z - odlično," piše Dimitrij Rupel.
Na komisiji za preprečevanje korupcije so prijavo Dimitrija Rupla uradno potrdili. V določenem delu pisanje bivšega ministra ocenjujejo "kot zražanje mnenja, v določenem delu pa prepoznavajo elemente prijave ..." zato je protikorupcijska komisija tudi uvedla postopek, ki pa še ni zaključen.
In ker postopek še ni končan, prijavitelj Dimitrij Rupel o njem tudi ni mogel biti obveščen, pojasnjujejo na komisiji za preprečevanje korupcije.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
dimitrij rupel Danila Türka Samuela Žbogarja Karla Erjavca Milana Kučana Ano Novak Blanko Jamnišek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Erjavec tožil, kako slabo je plačan, da se mu posmehuje celo njegova žena!