objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 21. oktober 2013 ob 06:50

To so štirje kandidati za urednika Dela, ki bi jih tam radi videli politiki
Najnovejši upor Delovih novinajev ni sprožil samo spopada za funkcijo odgovornega urednika, ampak tudi najnovejši ukrepi vodstva Dela, ki zadevajo pisanje člankov in prihode v službo
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Vodstvo časopisne hiše Delo, s predsednico uprave Irmo Gubanec na čelu, danes začenja drugi krog pogovorov s kandidatkami in kandidati za novega odgovornega urednika Dela. Gubančeva nam je potrdila, da je kandidatov več, da so se z nekaterimi že pogovarjali ... ter da zaenkrat "ni odklonil" nihče, na pogovorih poleg nje sodelujejo tudi članica uprave Nada Jakopec in začasna predsednica nadzornega sveta Marjeta Zevnik, o "imenih" pa Irma Gubanec ne želi govoriti. Časopis Delo naj bi novega odgovornega urednika (ali urednico) sicer dobil že na prvi prihodnji seji nadzornega sveta, predvidoma prvi teden novembra, po tako imenovanih "krompirjevih počitnicah".
Uprava pa bo nadzornikom predlagala eno ime.
No, po naših zanesljivih informacijah so kandidatke in kandidati naslednji: Andrej Miholič, namestnik urednika zunanje politike, Urša Jurak Kuzman, urednica priloge Kult, Ali Žerdin, urednik notranje politike, Mateja Babič, namestnica vršilca dolžnosti odgovornega urednika, Dejan Vodovnik, dopisnik Dela iz Zagreba, Marko Crnkovič, vodilni kolumnist Dela, Bojan Budja, vršilec dolžnosti odgovornega urednika Dela in odgovorni urednik Slovenskih novic, Tanja Starič, znana komentatorka v notranjepolitični redakciji, Špela Šipek, nekdanja urednica informativnega programa Pop TV, Darijan Košir, nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje ter pred leti že odgovorni urednik časopisa Delo, in Miran Lesjak, zdajšnji urednik Dnevnikove priloge Objektiv ter predsednik programskega sveta RTV Slovenija.
Nekateri od naštetih so se enostavno prijavili kar sami ter veljajo za nekakšne samoprijavitelje (prijave je bilo namreč tokrat možno poslati tudi anonimno), posameznike so predlagali drugi, zadnje štiri pa naj bi na čelu Dela "radi videli politiki," čeprav Irma Gubanec zagotavlja, da politični pritiski v takšni obliki do nje niso prišli.
Špelo Šipek so pred kratkim na Pro Plusu (Pop TV) razglasili za tehnološki presežek, na Delo pa naj bi jo forsirale njene povezave znotraj levice (kjer naj bi nekateri imeli "slabo vest", saj je bila tako rekoč nagnana iz Pop TV), no, tudi sama, kot pravijo naši viri na Delu, naj bi si "blazno želela" to funkcijo. Darijan Košir računa predvsem na podporo Socialnih demokratov (prek Ivana Sušnika, lastnika agencije Studio 3S, kjer občasno sodeluje Košir) in Ljuba Jasniča, bivšega sekretarja stranke Desus, čeprav, kot je slišati, ga SD pri vnovičnem poskusu postati urednik Dela ne namerava podpreti. Tudi Miran Lesjak računa na svoje "stare zveze" znotraj LDS in Zares (sicer pa je slišati, da naj bi Lesjaka še bolj zanimalo vodenje Delove Sobotne priloge), Tanjo Starič pa podpira predvsem ožji krog predsednice vlade Alenke Bratušek. Pri tem je tudi pomenljivo, da Staričeva naokoli razglaša, da je "skregana" z Gregorjem Golobičem, čeprav velja za izrazito "njegovo" novinarko.
Če je po eni strani zanimivo, kako (in zakaj) pozicijo odgovornega urednika Dela naskakujejo "luzerji", kot sta Šipkova ali Košir (ki na današnji pogovor prihaja prvič, med njegovim prvim uredniškim mandatom na vrhu Dela pa je naklada časopisa Delo strmo padala), je po drugi strani komaj verjetno, ker vse tokrat počne Staričeva, da bi vendarle postala odgovorna urednica.
Pri tem je namreč potrebno vedeti, da si je Tanja Starič funkcijo odgovorne urednice Dela obetala že pod prejšnjim šefom uprave Jurijem Giacomellijem, ki pa se je raje odločil za Romano Dobnikar Šeruga.
Po navedbah naših virov Tanja Starič "stoji" za najnovejšimi napadi na Bojana Budjo (minuli teden, ko je minevalo eno leto, odkar je Budja prevzel začasno vodenje uredništva Dela) ter pošiljanjem "pisem novinarjev" upravi in javnosti. V notranjepolitični redakciji, ki naj bi se "vizavi" ostalih redakcij v hiši nosila hudo vzvišeno, sta njena "potrčkota" novinarja Zoran Potič in Anže Božič, in zdaj je celo njihov urednik Ali Žerdin primoran pihati v rog frakcije Tanje Starič.
Vzrok za najnovejši "upor" novinarjev zoper Budjo (mimogrede, Budja naj bi imel podporo lastnikov Dela, Pivovarne Laško, da postane odgovorni urednik, ampak Bojan Budja menda ne želi zapustiti Slovenskih novic) ter upravo pa ni samo imenovanje novega odgovornega urednika, ampak predvsem nekateri najnovejši ukrepi, ki jih uvaja vodstvo družbe. Novinarji Dela namreč končno dobivajo "minimalne norme" za pisanje člankov (mesečno je potrebno napisati 750 do 1000 vrstic teksta) ter zjutraj obvezno "priti v službo," čemur se je že, bizarno, uprla notranjepolitična redakcija.
Menda novinarji preprosto ne razumejo, da je Delo gospodarska družba?!
 
SLOVENSKE NOVICE TUJCEM, DELO PA V STEČAJ?
Medtem so poslovni podatki časopisne hiše Delo izjemno slabi. Prodana naklada Dela je samo v zadnjih treh letih upadla za več kot 14 tisoč izvodov (kar znaša okoli 30 odstotkov! - tukaj gre za uradne podatke Slovenske oglaševalske zbornice) in trenutno, z naročniki vred, prodajo le še okoli 35 do 38 tisoč izvodov dnevno. Kolportažne prodaje je strahovito malo, nekje med 4 do 5 tisoč izvodov na dan, med naročninami pa je še vedno precej tako imenovane fiktivne ali umetne naklade. Prihodki Dela so po javno dostopnih podatkih lani upadli za 9 odstotkov in družba je na koncu leta zabeležila nekaj več kot dva milijona in 150 tisoč evrov izgube.
Po naših informacijah namerava Pivovarna Laško časopisno hišo Delo na vsak način prodati že do konca tega leta. Če ne bo "zavezujočih ponudb", doslej resnih kupcev za Delo namreč ni (bilo), pa naj bi Delovo hišo začeli prodajati po "delih". Tako bodo najverjetneje uspeli prodati Slovenske novice (kakšni tuji založniški hiši), Delo (časopis) pa bi bil v tem primeru celo na poti v - stečaj.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Irmo Gubanec Nada Jakopec Marjeta Zevnik Andrej Miholič Urša Jurak Kuzman ali žerdin Mateja Babič Dejan Vodovnik marko crnkovič Bojan Budja Tanja Starič Špela Šipek pop tv Darijan Košir Miran Lesjak Ivana Sušnika Ljuba Jasniča Alenke Bratušek Gregorjem Golobičem Jurijem Giacomellijem Romano Dobnikar Šeruga Zoran Potić Anže Božič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

To so štirje kandidati za urednika Dela, ki bi jih tam radi videli politiki