objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 9. oktober 2013 ob 06:47

Mercator. Ultra posel z Golobičem naj bi Žigo Debeljaka peljal pred sodišče
Nadzornki Mercatorja zahtevali tudi poročilo o plačilih odvetniku Miru Senici, povezanih s postopki nekdanjega direktorja urada za varstvo konkurence Janija Soršaka, kar preiskujejo tudi kriminalisti
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Po včerajšnji seji nadzornega sveta Mercatarja je konec skrivnostnih ugibanj o rezultatih izredne revizije poslovanja prejšnje uprave Mercatorja pod vodstvom Žige Debeljaka. Člani nadzornega sveta - vodi jih Matej Lahovnik - so se namreč soglasno odločili, da bodo zoper Debeljaka vložili najmanj eno odškodninsko tožbo zaradi domnevnega oškodovanja družbe v povezavi z nakupom podjetja En Plus v višini 12 milijonov evrov.
Spomnimo. Mercator je podjetje En Plus kupil avgusta 2011. Podjetje je bilo prej v lasti Ultre, katere solastnik je bil tudi nekdanji predsednik stranke Zares Gregor Golobič, prokurist En Plusa pa Janez Kopač, prav tako vplivni član Zaresa, dolgoletni Golobičev tesni sodelavec, po odhodu iz En Plusa pa direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo v času vlade Boruta Pahorja. Za podjetje En Plus, ki je takrat imelo štiri milijone evrov negativnega kapitala, je Mercator odštel dva milijona evrov, in ga nato še dokapitaliziral za pet milijonov evrov. Podjetje En Plus so preimenovali v družbo M-Energija (oziroma blagovno znamko Maxen), svoj piskrček pa je hitro zraven pristavil še odvetnik Miro Senica, ki je Mercatorju, za sedež M-Energije, prodal stavbo na Dunajski 115 - za en milijon evrov. Mercator je s podjetjem En Plus prišel do 18 samopostrežnih bencinskih servisov, toda po mnenju revizorjev je nakup En Plusa temeljil na "popolnoma nerealnih" predpostavkah.
Na poslovno-politični sceni se je ob sklenitvi tega "ultra" posla govorilo, da naj bi Mercator "zapiral poslovne luknje" Gregorja Golobiča.
No, bivša uprava Mercatorja je po seji nadzornega sveta s posebno javno izjavo že zanikala kakršno koli oškodovanje Mercatorja. In sporočajo, da je "celotna uprava je ves čas delovala v dobro družbe in kot dober gospodar, z namenom uresničevanja začrtanih poslovnih ciljev."
Omenjeno sporočilo je podpisala članica nekdanje uprave Mateja Jesenek, ki je upravo sicer predčasno zapustila, menda zaradi sporov z Žigo Debeljakom. Slednji je po odhodu iz Mercatorja prevzel vodenje Gorenjevega holdinškega podjetja na Dunaju Gorenje Beteiligungsgesellschaft.
Tožbo zoper Debeljaka (ali bivšo upravo Mercatorja) - po naših informacijah - sestavlja ljubljanska odvetniška pisarna Nine Zidar Klemenčič, ki je na podlagi poročila revizorske hiše Pricewaterhousecoopers pripravila še posebno "pravno poročilo" poslovanja prejšnje uprave.
Toda člani nadzornega sveta so upravi Mercatorja po navedbah naših virov naložili tudi pripravo "ločene informacije" o famoznih Mercatorjevih honorarjih odvetniški pisarni Mira Senice, povezanih z znanimi postopki urada za varstvo konkurence oziroma nekdanjega direktorja urada Janija Soršaka - zoper Mercator, kar pa je hkrati tudi predmet preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada. O tem smo ekskluzivno poročali že 13. septembra.
Odvetnik Senica naj bi takrat zaslužil okoli tri milijone evrov, kar naj bi bilo, spet po naših zanesljivih informacijah, okoli 60-krat več, kot naj bi neka druga odvetniška pisarna zaslužila v podobnih postopkih zoper nekega drugega slovenskega veletrgovca!
Poznavalci pravijo, da bo zdaj, po včerajšnji usodni odločitvi nadzornega sveta Mercatorja, potrebno "opazovati" posamezne medije, kako se bodo "opredelili" do napovedanih odškodninskih tožb zoper Žigo Debeljaka. Predvsem na časopis Dnevnik, ki že nekaj dni "izrazito selektivno" objavlja posamezne tajne kriminalistične prisluhe že dlje časa priprtemu Tomažu Lovšetu, nekdanjemu lastniku Diners cluba Slovenije, predvsem tiste, ki so povezani z "dogovorjeno prodajo" Mercatorja hrvaškemu trgovcu Agrokorju ...
 
ODMEV
Jani Soršak ni seznanjen s tem, da naj bi nadzornike Mercatorja zanimalo, ali je za 3,5 milijona evrov nakazil s strani uprave Mercatorja pod vodstvom Žige Debeljaka domnevno pristalo pri njem. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) gospoda Soršaka ni kontaktiral in ga ne preiskuje. Namigovanja o prejemanju denarja ne držijo, kot tudi gospod Soršak ni seznanjen z nakazili odvetniški pisarni Senica s strani Mercatorja v času uprave gospoda Debeljaka. Postopki so se na predlog vseh trgovcev v postopku (Mercator, Spar, Tuš) zaključili z zavezami. Potekali so pravilno in zakonito.
Jani Soršak
Ljubljana

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mercatarja Žige Debeljaka matej lahovnik Gregor Golobič Janez Kopač Boruta Pahorja miro senica Mateja Jesenek Nine Zidar Klemenčič Janija Soršaka poročali že 13. septembra Tomažu Lovšetu Jani Soršak
Ljubljana

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mercator. Ultra posel z Golobičem naj bi Žigo Debeljaka peljal pred sodišče