objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 1. oktober 2013 ob 13:32

Večerja. Janković odločen kandidirati, si je pa vzel še en dan za premislek
Ključna težava Alenke Bratušek je v tem, da na tajnem glasovanju na kongresu Zorana Jankovića ne more premagati. Zato vršijo medijski pritisk, naj ne gre v spopad za predsednika stranke
2013 Pozareport

Odpri galerijo

"Okoli" dvajset poslank in poslancev Pozitivne Slovenije (po zadnjih informacijah kar 23 od skupno 27 poslancev PS) je sinoči prišlo na tako imenovano neformalno večerjo z ljubljanskim županom ter ustanoviteljem Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem. Med njimi tudi vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer, vabila ter "sedežni red" na strani poslancev pa je usklajeval poslanec Jože Kavtičnik. Prišla sta tudi celo dva ministra, Roman Jakič in Stanko Stepišnik.
Poslanke in poslanci, ki so bili na "večerji v zaprtem krogu," praviloma molčijo ali pa dajejo diplomatske izjave v slogu, da "so se pogovarjali." Še največ je za medije pravzaprav povedal organizator večerje Kavtičnik, češ na kongresu 19. oktobra bo, "kot kaže, verjetno več kandidatov" za predsednika stranke.
Toda ključne informacije kakor nihče ne upa povedati na glas! Zoran Janković je namreč sinoči dal vedeti, da je "odločen kandidirati" za predsednika, toda nekaj prisotnih poslancev ga je prosilo, naj si vzame "še en dan" za premislek, zato je Janković danes zjutraj tudi prestavil napovedano tiskovno konferenco na jutrišnji dan.
Ključna težava tabora predsednice vlade Alenke Bratušek je namreč v tem, pravijo naši viri, ki dovolj dobro poznajo razmere znotraj Pozitivne Slovenije, da Bratuškova na kongresu stranke tajnih volitev z Jankovićem ne more dobiti, saj bi Janković med članstvom na tajnem glasovanju zanesljivo zmagal. In to ne glede način glasovanja.
Izvolitev Alenke Bratušek seveda niti slučajno ne more zagotoviti njena krhka "večinska" podpora med poslanci, ker jih je - numerično gledano - v primerjavi z drugimi "delegati" kongresa, absolutno premalo. Poleg tega bo del poslank in poslancev, ki trenutno navzven kakor podpirajo Bratuškovo, tik pred koncem na kongresu prestopil med podpornike Zorana Jankovića, ker se "bo vedelo", da bo Janković, če bo le vztrajal pri predsedniški kandidaturi, na koncu tudi zmagal.
Janković med drugim Alenki Bratušek očita, da je zapravila podporo stranki po celi Sloveniji, razen v Ljubljani, ker pa naj bi Pozitivno Slovenijo - po besedah Zorana Jankovića, ki jih je povedal že v petek zvečer, na seji vodstva stranke - podpirali zaradi njega, Jankovića, ne pa Alenke Bratušek.
Zato svetovalci Alenke Bratušek prek "izbranih" novinarjev Dela, Dnevnika, Večera in Mladine živčno sporočajo, da je z Jankovićem de facto - konec, kako ga čakajo "številni" davčni ter kazenski postopki, ali pa, da sta se Janković in Alenka Bratušek "že sporazumela", da bo Janković odstopil od kandidature. Tako ustvarjajo močan medijski pritisk na Zorana Jankovića, da bi na vsak način odstopil od kandidature ter Alenki Bratušek (mimogrede, na včerajšnjo večerjo je niso povabili) zagotovil prosto pot do predsednice stranke.
Ta zadnji, povsem očiten medijsko-politični "spin", je javnosti včeraj "prodajala" novinarka Dela Tanja Starič ...
Alenka Bratušek pa se je tik pred odhodom na uradni obisk v Srbijo na vladi sestala z ožjim vodstvom Pozitivne Slovenije, pri čemer naj bi na krizni sestanek prišli Jani Möderndorfer, Maša Kociper, Robert Golob, vsepovsod prisotni Roman Jakič in ministrica Tina Komel. Čeprav naj bi uradno šlo za "redni kolegij" vodstva stranke s predsednico vlade, pa zraven ni bilo generalnega sekretarja stranke Vasje Butine, ki sodi v ožji krog Zorana Jankovića.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
neformalno večerjo Zoranom Jankovićem Jani Möderndorfer Jože Kavtičnik roman jakič Stanko Stepišnik Alenke Bratušek Tanja Starič Maša Kociper Robert Golob Tina Komel Vasje Butine

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Večerja. Janković odločen kandidirati, si je pa vzel še en dan za premislek