objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 30. september 2013 ob 06:33

Kaj bo Zoran Janković ta teden? Luzer, ponižan ali pa - na poti do zmage?!
Bojan Petan v neki ožji družbi: za slovensko demokracijo je od Janeza Janše nevarnejši samo še - Zoran Janković
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Petkova "tajna" nočna seja izvršilnega odbora Pozitivne Slovenije se ni zgodila na "neznani lokaciji," kot je poročalo Delo, ampak v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, na priljubljeni "skriti" lokaciji ljubljanskega župana Zorana Jankovića.
Spomnimo, Janković se je novembra lani pri Jezeršku kakor "nepričakovano" dobil tudi na večerji z Ivico Dačićem, predsednikom srbske vlade in notranjim ministrom, med sicer uradnim obiskom Dačića v Sloveniji.
Pogovore v petek je sklical Janković, ki se je naprej sestal z nekaterimi svojimi najožjimi sodelavci, potem so se pridružili še člani izvršilnega odbora stranke, in prišla je tudi predsednica vlade Alenka Bratušek. Člani vodstva o poteku ter rezultatih sestanka (ali sestankov) previdno molčijo, menda tudi zato, ker naj bi se bali Jankovića, ki naj bi v zadnjih dneh postal ne samo pretirano živčen ter "neprijeten", ampak tudi močno občutljiv na uhajanje informacij.
Frakcijski spopad med Jankovićem in Bratuškovo se tako očitno še stopnjuje, in za zdaj naj bi bilo jasno, kot je slišati, zgolj "eno". Da Janković na oktobrskem kongresu Alenke Bratušek "ne bo podprl (gre sicer za informacije, ki prihajajo iz kroga predsednice vlade)," kar naj bi Janković dal vedeti v minulih dneh. To naj bi namreč sam govoril naokoli.
Poleg tega bo Zoran Janković najverjetneje, kot pravijo, le podal soglasje h kandidaturi za predsednika stranke (rok je sreda, 2. oktober), kar posledično pomeni, da bo dokončno odločitev o svoji kandidaturi dramatično predstavil na dan kongresa stranke, to je 19. oktobra. Navsezadnje, na kongresu lahko enostavno odstopi od kandidature, do takrat pa fino "kuri" naprej, dviguje politično temperaturo ter izbojšuje svoje pogajalske pozicije.
Po nekaterih informacijah naj bi Janković odločitev glede kandidature svojemu najožjemu krogu zaupal že danes.
 
NJEJ FUNKCIJE, NJEMU PA DENAR?!
Pred nekaj dnevi je sicer že delovalo, da je na relaciji Janković - Bratušek prišlo do nekakšnega sporazuma oziroma razdelitve "interesnih sfer". Alenka Bratušek postane "dvojna" predsednica, Janković pa "dobi denar". Tako je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik na seji vlade (predprejšnji četrtek) predlagal, naj vlada projektu Emonika nameni 30 milijonov evrov. Denar bi šel iz proračunske postavke za pomoč podjetjem, kjer ima Stepišnik na voljo 120 milijonov evrov; kar pomeni, da bi prva faza priprave na gradnjo nove ljubljanske železniške postaje odnesla kar četrtino(?!) tega denarja. Stepišnikov predlog so na vladi "blokirali" ministri iz vrst Socialnih demokratov, konkretno Dejan Židan, minister za kmetijstvo in prostor, ki je tudi predsednik gospodarskega odbora vlade, Alenka Bratušek pa ni imela nič proti - blokadi. Stanko Stepišnik sicer sodi med tiste člane vodstva Pozitivne Slovenije, ki naj bi podpirali Jankovićevo kandidaturo.
 
MEDIJI NAD JANKOVIĆA
Nekateri mediji, predvsem časopisi Delo, Dnevnik, Večer in tednik Mladina, so se medtem izrazito postavili na stran Alenke Bratušek.
Grega Repovž (Mladina) ljubljanskemu županu odkrito grozi z zaporom (to kaže, kako zelo brutalni znajo biti frakcijski boji na slovenski politični levici), izbrana četica novinarjev časnika Dnevnik mu za prihodnje tedne napoveduje kazenske ovadbe in vlaganje obtožnic (za priložnostni obračun z Jankovićem so izkoristili tudi polovico sobotnega intervjuja z vodjo specializiranega državnega tožilstva Harijem Furlanom, ki je - tako je razvidno iz zrežiranega intervjuja, objavljenega v Dnevnikovem objektivu - neverjetno lahkotno pristal na takšno medijsko-politično manipulacijo), Delo (Tanja Starič) pa Zoranu Jankoviću "očita", kako je skupaj z Goranom Dragićem ter drugimi našimi reprezentanti ob zaključku evropskega prvenstva v košarki vsiljeno poskakoval na odru sredi Kongresnega trga. Očitek je že v redu, toda Janković to neokusno počne že vsaj devet let - odkar je postal župan Ljubljane, le da je Staričeva to "opazila" šele zdaj, danes, ko to politično koristi - Alenki Bratušek.
Prej pa so ona ter njej podobni novinarji oportunistično gledali stran ali pa Jankoviću pri tem celo ploskali ...
Medklic. Bojan Petan, ki večinsko obvladuje družbo DZS (in je prvi človek Dnevnika), je že pred časom v neki ožji družbi dejal, kako je "za slovensko demokracijo od Janeza Janše nevarnejši samo še Zoran Janković."
Toda ravno Petan, v medijih imenovan tudi "denarnica Gregorja Golobiča," v poslovni stolpnici na Dalmatinovi 2 oddaja poslovne prostore za sedež Pozitivne Slovenije. Zdaj zanika tudi prej zapisano izjavo o Janši in Jankoviću.
No, ampak tudi zato se je Zoran Jankovič znašel v situaciji, ko preprosto nekaj "mora narediti". Če ne bo storil ničesar, bo luzer ter ponižan, z nevarno majavo usodo, ki mu jo napoveduje Grega Repovž. Če Janković ne bo ukrepal, če se bo slučajno "potuhnil", bo ostal brez svoje politične moči, torej tistih vzvodov, s pomočjo katerih danes še nekako vzdržuje napol bankrotirano družinsko ekonomijo ter svojo kazensko in davčno "imuniteto".
 
MODUS OPERANDI BIZNISA
Mimogrede. Glede ekonomije družine Janković je treba vedeti, da je Zoran Janković v zadnjih dveh letih, zlasti po številnih preiskavah davčne uprave, spremenil modus operandi poslovanja. Če je prej delal predvsem prek družinske skupine Electa in zasebne družbe KLM, po novem deluje "prek tretjih oseb," ki formalno niso povezane z družino Janković. To potrjuje že razkrita afera Kofetek d.o.o..
Tisti hip, ko se bo Zoran Janković jasno in glasno odrekel svoji kandidaturi za predsednika Pozitivne Slovenije, se bo začel njegov "tretji" politični padec in tudi konec njegove kariere. Prvi je bila januarja 2012, ko mu po zmagi na predčasnih parlamentarnih volitvah ni uspelo sestaviti vlade, drugi padec pa januarja letos, ko je bil prisiljen začasno "zamrzniti" status prvaka svoje stranke. Ne glede na to, kako bi (ali bo) Janković pojasnjeval takšno svojo odločitev, zanj tako imenovana politična stabilnost v državi pač ni resen argument, kaj šele izgovor, da se odlično počuti v vlogi ljubljanskega župana ...
Prekleto dobro se bo namreč vedelo, da se je ponižno umaknil, da se je luzersko ustrašil, da so mu pred nosom odvzeli "njegovo stranko (in to taisti ljudje, ki jim je "rihtal" službe, reševal eksistence ter omogočal politične kariere, o katerih so prej lahko samo sanjali)," in da se je kvečjemu kaj "malega zdilal".
Potem pa bo trpel ... ampak ne samo njegov ogromen ego ...
 
VODENJE TE VLADE GA NE ZANIMA
Toda Zorana Jankovića po vsej verjetnosti vodenje aktualne vlade pravzaprav sploh ne zanima. Ravno obratno, s ponovnim prevzetjem stranke najverjetneje želi povzročiti padec vlade in predčasne volitve! To je namreč edina možnost, da postane predsednik vlade, kar je njegova (še) edina ambicija. Menda je nagonsko prepričan, da je premierski stolček tista funkcija, ki ga še lahko reši iz sedanjih težav - poslovnih, finančnih, davčnih in pravosodnih. Zato se Zorana Jankovića, čeprav se vede na videz politično iracionalno, ne sme podcenjevati!
Nekateri ocenjujejo, da Jankoviću voda že tako teče v grlo, da mora iti na vse ali nič, in tvegati spopad s komerkoli, morebiti celo z Milanom Kučanom. Saj naj bi mu davčno ter pravosodno imuniteto "obljubili" že januarja, v zameno za njegov takratni umik na kongresu Pozitivne Slovenije.
Po drugi strani pa je slišati, naj bi bil tudi Kučan mnenja, da lahko Janković na volitvah - seveda na čelu Pozitivne Slovenije - še vedno "pobere" več glasov kot Alenka Bratušek.
ZVEZA JANKOVIČ-POPOVIČ
Koprski župan Boris Popovič pa Zorana Jankovića intenzivno prepričuje, da bi skupaj ustanovila novo politično stranko. Popovič mu "zagotavlja", da bi na volitvah na Obali onadva dobila 80 odstotkov glasov(!), Popovičev svetovalec Sebastjan Jeretič, ki nam je pogovore med Jankovićem in Popovičem tudi potrdil, pa je prepričan, da lahko izključno samo Zoran Janković na prihodnjih parlamentarnih volitvah dovolj "zmotivira" ter na volišča pripelje razočarane volivce - levice. Tega ne morejo storiti, tako Jeretič, niti Alenka Bratušek niti Igor Lukšič niti nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.
Je pa veliko vprašanje, ali se je Janković pripravljen tudi formalno povezati z Borisom Popovičem. Eni, ki Jankovića pa tudi Popoviča "bolje" poznajo, v takšno politično zvezo tudi resno dvomijo.
Mimogrede, nihče ne ve, zakaj je Igor Šoltes ravno na Obali, v Kopru, ustanovil svoje politično društvo Verjamem, in zakaj je pri tem angažiral - resda precej privlačno - lokalno notarko Pelko Boškovič, sicer nekdanjo spremljevalko znanega odvetnika Francija Matoza ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Jankovića Ivico Dačićem Alenka Bratušek NJEJ FUNKCIJE, NJEMU PA DENAR?! Stanko Stepišnik Dejan Židan MEDIJI NAD JANKOVIĆA Grega Repovž Harijem Furlanom Tanja Starič Goranom Dragićem Bojan Petan Janeza Janše Gregorja Golobiča MODUS OPERANDI BIZNISA Milanom Kučanom ZVEZA JANKOVIČ-POPOVIČ Boris Popovič Sebastjan Jeretič Igor Lukšič Igor Šoltes Pelko Boškovič Francija Matoza

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kaj bo Zoran Janković ta teden? Luzer, ponižan ali pa - na poti do zmage?!