objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 24. september 2013 ob 04:30

Bratuškova, Čufer, Jazbec. Pri Medji in Arharju so se vsi trije potuhnili!
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Da bi moral Janko Medja, predsednik uprave Nove ljubljanske banke, po hišnih preiskavah in začasni aretaciji odstopiti, je logično vsakomur. Le tistim, ki naj bi - kar zadeva NLB - odločali, očitno ne.
Vsi so se namreč na svoj način potuhnili: predsednica vlade Alenka Bratušek, minister za finance Uroš Čufer in guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. Čeprav se ima slednji čas v ljubljanskem Opera baru dobivati z mariborsko manekenko Lucijo Gubenšek, minister Čufer pa v istem lokalu z nekdanjim ministrom za promet Patrickom Vlačičem.
 
NEPOJMLJIVO!
Nepojmljivo je, da država (državno tožilstvo in Nacionalni preiskovalni urad) Medjo utemeljeno sumi kaznivega dejanja zlorabe notranjih informacij med prodajo Mercatorja (kar v finančno-bančnem miljeju velja za klasično kaznivo dejanje), toda hkrati taista država (vlada, Banka Slovenije) Janku Medji mirno dopušča, da (še vedno) vodi največjo slovensko banko v državni lasti?!
 
MEDJA NI KAZAL HRBTA, AMPAK ZADNJICO
O Janku Medji ne kaže (preveč) izgubljati besed. O njemu kot "bankirju in menedžerju" čisto dovolj pove "anekdota", ki jo je v ponedeljkovi izdaji časopisa Finance opisal novinarski kolega Borut Hočevar. Gre za opis, kako je Medja "nastopal" na enem od poslovnih srečanj na Brdu, ko je kolegom, bankirjem iz drugih držav ter nekaterim pomembnim strankam NLB, namesto mreženja nevljudno kazal hrbet. To je sicer bolj "mila" verzija dogodka, saj je Medja, naslonjen na pult ter nagnjen naprej, drugim kazal - zadnjico. Podobno infantilno obnašanje Janka Medje sem opazil tudi sam, oktobra lani v ljubljanskem Austria Trend hotelu, na enem od poslovnih zajtrkov AmChama, ameriške trgovinske zbornice v Sloveniji.
Takrat je bil Medja sicer "še svež" predsednik uprave NLB, pa sem to morda - zato - naivno spregledal, danes pa vidim(o), da gre za njegov vedenjski vzorec. Tak pač Janko Medja je.
Škoda je, da prejšnji minister za finance Janez Šušteršič, ki je odločilno pomagal ustoličiti Medjo na vrhu NLB, ni spregledal govoric, ki so se širile o Medji. Od "hazarderstva" do medsebojnega "tožarjenja" s tedanjim šefom Francetom Arharjem na Dunaju, na sedežu banke Creditanstalt, pozneje UniCredita v Sloveniji. Kjer je hotel postati "novi Arhar", pa so ga tako rekoč spodili. Pozneje naj bi si Arhar želel postati prvi nadzornik NLB tudi zato, da bi lahko odstavil Medjo. Večina teh govoric namreč - drži.
Dejstvo je tudi, da so Medjo, preden je postal predsednik uprave NLB, zavrnili v Mercatorju in Zavarovalnici Triglav, kjer se je ponujal za finančnika in člana uprave. No, na koncu je Medjo direktno "okusil" tudi Šušteršič ... novi šef NLB mu je po imenovanju skoraj prenehal odgovarjati na telefonske klice ...
Vse ostalo je bilo pri Janku Medji samo še vprašanje časa. Imenovanje Jurija Giacomellija, propadlega direktorja Financ in Dela za generalnega sekretarja NLB, bogato plačevanje kadrovske agencije Korn Ferry International (ki je, pazite, njega samega, skratka Medjo, predlagala za predsednika uprave NLB), nonšalantni nakup novega audija, za finale pa petkove hišne preiskave ter sumi kaznivih dejanj.
Je potemtakem sploh še čudno, da Medja sam ne odstopi, in se - spet precej infantilno - brani. Češ le zakaj bi sam odstopil, če ga k temu ne prisili nadzorni svet, poleg tega se bo zdaj kobajagi "izločil" iz postopka prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Potem ko je pogodba NLB za prodajo Mercatorja itak že podpisana. Podpisal pa jo je Medja, tako zelo na hitro, da vsebine pogodbe ni utegnil niti predstaviti nadzornemu svetu!
Da cele vrste Medjinih skrajno neumnih verbalnih pojasnil po petkovem posegu tožilstva in policije tukaj niti ne ponavljamo.
Hja, bogsigavedi, kaj vse še pride ... Medja je nekredibilen do konca.
 
POTUHNJENCI
Minister za finance Uroš Čufer in guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec sta ob začetku likvidacije Factor banke in Probanke poudarjala pomembnost tako imenovanega "zaupanja v bančni sistem." Ob "aferi Medjagate" pa sta se oba - pa res potuhnjeno - začela sklicevati na odgovornost nadzornega sveta Nove ljubljanske banke, čeprav bi lahko oba nastopila (ali pa vsaj "zagrozila") z ukrepi, za katere sta, nenazadnje, tudi pristojna. Guverner ima možnost postaviti prisilno upravo banke, minister za finance pa lahko skliče skupščino ter zamenja nadzornike, če ti nočejo ukrepati ali odstaviti Medje. Medtem ko se je nadzorni svet banke bizarno skril za neko novo famozno komisijo za ugotavljanje odgovornosti predsednika uprave, čeprav ta komisija še ni niti ustanovljena?!
Mar Čufer in Jazbec pa tudi Bratuškova mislijo, da lahko Medja po vsem tem na čelu NLB ljudem "vzbuja zaupanje" v bančni sistem in morebiti tudi "skomunicira" naslednjo dokapitalizacijo z denarjem davkoplačevalcev?!
Ve pa se tudi, kdo je sestavil ta nadzorni svet, zakaj in kako. Alenka Bratušek in Uroš Čufer, menda kar po telefonu. Ob tem je treba tudi ponovno opozoriti na konflikt interesov, ki ga ima minister za finance Čufer v povezavi z NLB. Tam ga namreč čaka služba, ko ne bo več minister!
"Inside job" v NLB, bi rekel Jože P. Damijan.
 
INCESTNI PREDSEDNIK VSEH BANKIRJEV
Poleg Medje pa je v aferi Medjagate globoko, pravzaprav že pregloboko, tudi France Arhar. Čeprav ga mediji doslej še niso potegnili za jezik, ko je dejal, da v kriminalistični preiskavi nastopa "zgolj kot priča." Kriminalisti in forenziki pa so mu pregledali pisarno, računalnik (z elektronsko pošto vred) in menda tudi mobilni telefon. Hm, zares čudno, eni smo tako prvič slišali, da kriminalisti delajo hišne preiskave pri pričah v kazenskem postopku?!
Potem pa France Arhar že naslednji dan (sobota) prikoraka na sejo nadzornega sveta NLB, kjer je sicer on predsednik, sejo pa skliče podpredsednik Gorazd Podbevšek, in menda pozove Medjo k odstopu. Menda naj bi Arhar tudi sam ponudil svoj odstop, v "dobro banke", vendar, kot pravijo naši viri, ne preveč vneto.
Že, ampak status Franceta Arharja, čislanega "gospoda bankirja", ki je hkrati predsednik Združenja bank Slovenije, je znotraj NLB postal tako grozovito incesten, da bolj ne bi mogel biti. Že dejstvo, da je hkrati predsednik združenja vseh bank in predsednik nadzornega sveta ene od teh bank, je skrajno nenavadno. Da se je kot predsednik "vseh slovenskih bankirjev" znašel v kriminalistični preiskavi, pa sploh. V "nemškem" bančnem sistemu, denimo, bi moral France Arhar nemudoma odstopiti ... In to z obeh funkcij!
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janko Medja Alenka Bratuše k Uroš Čufer boštjan jazbec Lucijo Gubenšek Patrickom Vlačičem NEPOJMLJIVO! Borut Hočevar janez šušteršič Francetom Arharjem Jurija Giacomellija bogsigavedi, kaj vse še pride POTUHNJENCI Tam ga namreč čaka služba Jože P. Damijan INCESTNI PREDSEDNIK VSEH BANKIRJEV Gorazd Podbevšek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bratuškova, Čufer, Jazbec. Pri Medji in Arharju so se vsi trije potuhnili!