objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Sobota, 14. september 2013 ob 06:57

Afera Soršak-Senica. Policija uradno potrdila: pod lupo je Soršakov urad
Primer usmerja specializirano državno tožilstvo, zoper Janija Soršaka pa naj bi potekalo celo več predkazenskih postopkov
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Policijska uprava Ljubljana je včeraj popoldne tudi uradno "posredno" potrdila navedbe v članku o domnevni kriminalistični preiskavi zoper nekdanjega direktorja urada za varstvo konkurence Janija Soršak in razvpitega odvetnika Mira Senico, čeprav na ljubljanski policiji spet opozarjajo, da zaradi "varstva osebnih podatkov ne morejo komentirati zadev, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe."
Uradno sporočajo takole: "Policija je s strani Specializiranega državnega tožilstva prejela zahtevek za preveritev določenih dejstev, ki se nanašajo na sum nepravilnosti pri delovanju urada za varstvo konkurence v določenem časovnem obdobju." Zato ljubljanska policijska uprava "na podlagi zakona o kazenskem postopku zbira obvestila, o vseh ugotovitvah pa bodo kriminalisti obveščali državno tožilstvo, ki delo policije tudi usmerja."
Naši viri blizu policije, Nacionalnega preiskovalnega urada ter državnega tožilstva sicer pravijo, da zoper Janija Soršaka poteka celo več različnih "zbiranj obvestil ter preiskav."
Zato so "grožnje" Janija Soršaka o "povračilnih ukrepih (tudi zoper avtorja teh vrstic)," ki jih je po objavi našega članka izrekel za številne medije, popolnoma deplasirane. Podobno deplasirane so tudi njegove pravniško-odvetniške izjave, da če bi preiskava bila, bi on zanjo vedel?! Ni potrebno biti pravnik ali odvetnik, saj pač že laiki vedo, da so policijske preiskave - vsaj v prvih fazah - tajne in potekajo brez vednosti preiskovanca.
No, tisti, ki Janija Soršaka bolje poznajo, pa cinično pravijo, da gre tovrstne izjave pripisati tudi kakšnemu preveč popitemu - vrčku piva. Je pa res, da je bil avtor teh vrstic nekaj dni pred objavo članka (ko se je očitno razvedelo, da se nekaj pripravlja) deležen številnih klicev znancev ter lobistov, naj se na vsak način "dobi z Janijem Soršakom." Kar je Soršak na koncu predlagal tudi sam, ko smo ga kontaktirali po telefonu.
Tudi politično ozadje, ki ga Jani Soršak, kot vidni član Državljanske liste in celo predsednik odbora stranke za notranjo politiko, vidi v zakulisju našega članka, češ da gre za neki "revanšizem", ker se je "(oziroma - naj bi se) distanciral" od Virantove stranke, pač ne more zdržati resne presoje. Soršak se namreč sploh ni distanciral od Državljanske liste (razen neke izjave za časopis Dnevnik, pred dvema dnevoma, ko je v tej stranki javno izbruhnil vihar), prej obratno, Soršak očitno poslovno rad "zlorablja" svoj položaj znotraj stranke, ki je sestavni del vladne koalicije. Dokaz: zaradi tega je odvetnika Soršaka maja letos aktualni direktor javne agencije za varstvo konkurence Andrej Krašek tudi prijavil komisiji za preprečevanje korupcije.
Spomnimo, po predčasnih parlamentarnih volitvah 2011 je bil Jani Soršak kandidat Državljanske liste za funkcijo ministra za notranje zadeve! In takrat je celo predsednik komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič po telefonu poklical Gregorja Viranta in mu povedal, da je Soršak zaradi sporne preteklosti pri vodenju urada popolnoma neprimeren izbor ...
Po svoje "razumljiva" je bila tudi žolčna reakcija odvetnika Mira Senice, ki so ga kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada v "drugem" medijsko znanem primeru že ovadili državnemu tožilstvu. Njegovo "poslovno kraljestvo" razpada, kot pravijo poznavalci, na celi črti. Njegova partnerka Katarina Kresal ga v intervjujih za Lady ne omenja več, menda si je začel tudi sposojati denar ...
No, ko smo že dan pred objavo članka odvetniku Senici posredovali vprašanja, povezana z domnevno policijsko preiskavo, se je zavil v molk.
Toda včeraj je Senica nasploh imel slab dan. Na ljubljanskem okrožnem sodišču je namreč nastopil kot priča v sojenju samostojnemu novinarju in podjetniku Mitji Lomovšku, ki naj bi Senico poskušal izsiljevati. Med pričanjem odvetnika Senice pa je prišlo do incidenta, ko je Senica, kot nam je po telefonu pozneje povedal Lomovšek, z dvignjenim prstom začel groziti Lomovšku, "pazi se me!"
Okrožna sodnica Vesna Podjed je obravnavo prekinila, Mitja Lomovšek pa je odšel na bližnjo policijsko postajo (Center), kjer je odvetnika Mira Senico prijavil zaradi groženj s smrtjo.
Mimogrede, potem ko je okrožno sodišče zahtevalo psihiatrični pregled Mitje Lomovška, je psihiater za slednjega strokovno ugotovil, da se "povsem zaveda svojih dejanj in je nadpovprečno inteligenten ..."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
v članku o domnevni kriminalistični preiskavi Janija Soršak Mira Senico Virantove Andrej Krašek goran klemenčič Katarina Kresal Mitji Lomovšku Vesna Podjed

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Afera Soršak-Senica. Policija uradno potrdila: pod lupo je Soršakov urad