objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 9. september 2013 ob 06:51

Vsaj en član izredne uprave Probanke je prijatelj guvernerja Jazbeca
Imenovanje Iga Grudna, nekdanjega uslužbenca Nove ljubljanske banke, ki se je med vodilne kadre državnih AUKN in Soda prebil prek politike, zbuja pozornost in presenečenje
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Probanko in Factor banko, slovenski banki, ki gresta v likvidacijo, bosta od danes naprej vodili tako imenovani izredni upravi. Obe izredni upravi vodita tujca, upravo Probanke Madžar Imre Balogh, upravo Factorbanke pa Avstrijec Klaus Schuster (mimogrede, slednji je avtor pomenljivih strokovnih tekstov, denimo "11 menedžerskih grehov, ki bi se jim morali izogniti" ... ali "Upaj si postati supermenedžer!"), toda v izredni upravi mariborske Probanke je vsaj eno "sporno" ime, ki že zbuja pozornost ter presenečenje.
Gre za Iga Grudna, nekdanjega vršilca dolžnosti predsednika uprave zdaj že ukinjene Agencije za upravljanje kapitalskih naložb, nekdanjega člana uprave Slovenske odškodninske družbe in člana nadzornega sveta Petrola.
Igo Gruden je bivši uslužbenec Nove ljubljanske banke(!) in finančne družbe Perspektive, na AUKN pa se je zavihtel prek stranke Nova Slovenija. Ko je aprila letos hotel postati prvi človek Soda, je hitro (ali pa začasno) zamenjal stran ter se "priklonil" Zoranu Jankoviću ter Pozitivni Sloveniji, zanj sta lobirala celo poslanca PS Jani Möderndorfer in Maša Kociper. Na prvi seji novega nadzornega sveta Petrola je za predsednika sveta predlagal Matijo Blažiča, ki velja za človeka blizu Jankovića, vendar je prvi nadzornik Petrola kljub temu postal Tomaž Kuntarič. Za Grudna se je takrat govorilo, da "išče službo" in da "nikakor ne bi smel imeti pomembnejše vloge" v korporativnem upravljanju.
Da je Igo Gruden v petek pozno popoldne na seji vlade postal član izredne uprave Probanke (takrat ko je bil sprejet sklep o likvidaciji obeh bank), so člani ožjega vodstva Nove Slovenije menda izvedeli iz medijev. Sta pa, kot pravijo viri iz Nove Slovenije, Igo Gruden ter novi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki je pri sprejetju vladnih sklepov o likvidaciji obeh bank odigral eno od ključnih vlog, poleg odločevalcev iz Bruslja, seveda - osebna prijatelja.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Probanko Factor banko imre balogh Klaus Schuster Iga Grudna Zoranu Jankoviću Jani Möderndorfer Maša Kociper Matijo Blažiča Tomaž Kuntarič boštjan jazbec

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vsaj en član izredne uprave Probanke je prijatelj guvernerja Jazbeca