objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 1. september 2013 ob 07:25

Da je bil Zoran Jankovič glavni v Bakuju, je menda kriva Monika Jelinčič!
Še vedno ni jasno, kako je lahko ljubljanski župan med obiskom v Azerbajdžanu napredoval v šefa slovenske delegacije. Uradnih pojasnil še ni, mediji molčijo
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Včeraj smo poročali o bizarnem zunanjepolitičnem škandalu Slovenije v Azerbajdžanu, kjer je uradna spletna stran azebajdžanskega predsednika Ilhama Aliyeva razkrila, da je bil ljubljanski župan Zoran Janković formalni "vodja" slovenske delegacije, čeprav sta bila zraven ministra za obrambo ter gospodarski razvoj in tehnologijo Roman Jakič in Stanko Stepišnik. Kar je popolnoma drugače, kot je (bilo) rečeno slovenskim medijem in javnosti.
Spomnimo. Bilo je uradno sporočeno, da v Azerbajdžan ločeno potujejo tri različne delegacije, delegacija mestne občine Ljubljana na posebno povabilo župana Bakuja, delegacija ministrstva za obrambo ter delegacija ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Tako je tudi razvidno iz uradnih spletnih strani vseh treh naštetih institucij, kjer, denimo, v uradnem poročilu ministra za obrambo Romana Jakiča po obisku v Azerbajdžanu župana Jankovića sploh ne - omenjajo(?!), podobno je na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, na spletni strani ljubljanske mestne občine pa tudi ni zapisano, da naj bi župan Jankovič vodil slovensko delegacijo, ampak samo, da je Zoran Janković odpotoval v Baku na čelu predstavnikov ljubljanske občine.
Kdaj, kako in zakaj se je Zoran Janković, ki je v Baku odpotoval minulo sredo, ministra Jakič in Stepišnik pa en dan kasneje (vsi so odleteli z redno letalsko linijo prek Dunaja, nazaj pa se vrnili v petek ponoči), sredi Azerbajdžana nenadoma povzdignil v uradnega vodjo slovenske delegacije, ni znano. Uradnih pojasnil še vedno ni, medijev pa naše diplomatske smešnice na tujem očitno - ne zanimajo. Je pa Zoran Janković s tem prvič posegel v državno politiko tudi na področju diplomacije in zunanje politike.
Po mojih informacijah je obisk Zorana Jankovića v Bakuju na nivoju mestne občine pripravljala Monika Jelinčič, visoka uslužbenka odseka za mednarodno sodelovanje in protokol na mestni občini Ljubljana, sicer pa žena dolgoletnega predsednika Slovenske nacionalne stranke Zmaga Jelinčiča Plemenitega. Obisk se je menda pripravljal, kot pravijo viri, "blazno skrivnostno", in prav Monika Jelinčič naj bi si v pogajanjih z vlado "prizadevala", da bi župan Janković de facto postal vodja slovenskih predstavnikov v Bakuju.
Mimogrede, Jelinčičeva je avgusta nadomeščala vodjo odseka Marka Morela, ko je bil slednji na poletnem dopustu, Janković pa naj bi Moniko Jelinčič tudi pripravljal za šefovsko mesto, namesto Morela, ki počasi odhaja v pokoj - tako se vsaj govori na mestni občini.
No, minister za obrambo Roman Jakič pa dejansko razmeroma dobro pozna azerbajdžanskega predsednika Aliyeva, če iz časov, ko sta skupaj "hodila" na Svet Evrope.
Za Jankovića je sicer znano, da zelo nerad in redko potuje na obiske v tujino. Ko je tokrat odpotoval v Baku, se mu je tudi, že v sredo dopoldne, zgodila seja ožjega vodstva ter poslanske skupine njegove Pozitivne Slovenije, kjer je predsednica vlade Alenka Bratušek v aferi GG Mišič - Luka Koper dobila popolno podporo. Če Zoran Janković ne bi ravno takrat sedel v letalu, in bi lahko prikorakal v prostore poslanske skupine PS, bi se "poslanci razbežali", Jakič in Stepišnik pa sta se mu naslednji dan v Bakuju zanesljivo že opravičevala za sredin sestanek, se zdaj nekateri hihitajo na politični sceni.
Zoran Janković očitno bolj slabo bere in pozna zgodovino, sicer bi vedel, zakaj Stalin med svojo vladavino nikoli ni zapustil teritorija Sovjetske zveze, razen enkrat(!) med drugo svetovno vojno, ko je odletel v Teheran (Potsdam, kasneje, je bil že pod ruskim vplivom) na sestanek z Winstonom Churchillom in Franklinom Delanom Rooseveltom. Bal se je partijskega puča ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
bizarnem zunanjepolitičnem škandalu uradna spletna stran Ilhama Aliyeva zoran janković Roman Jakič Stanko Stepišnik uradnem poročilu ministra za obrambo spletni strani ljubljanske mestne občine Monika Jelinčič Zmaga Jelinčiča Plemenitega Marka Morela Alenka Bratušek GG Mišič stalin Winstonom Churchillom Franklinom Delanom Rooseveltom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Da je bil Zoran Jankovič glavni v Bakuju, je menda kriva Monika Jelinčič!