objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 28. avgust 2013 ob 07:05

Golobič kuri, Kučan umirja, Janković ne popušča, Mišič pa ostaja šef Luke
Alenka Bratušek, zdaj že povsem nemočna predsednica vlade, Tomažu Kuntariču ni upala naročiti, naj skliče izredno skupščino Luke Koper, zamenja nadzornike ter razreši Mišiča
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Tomaž Kuntarič, predsednik uprave Slovenske odškodninske družbe, Matej Runjak in Matej Pirc, dva člana njegove uprave, Samo Lozej, prvi nadzornik odškodninske družbe, in minister za finance Uroš Čufer - to je bila ekipa sodelavcev, ki se je včeraj dopoldne "usedla skupaj" z Alenko Bratušek ter premlevala opcije "povračilnih ukrepov" zaradi imenovanja Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper. Ker je bil zraven tudi Lozej, je ljubljanski župan Zoran Janković imel tako rekoč neposredni prenos sestanka.
Do ključnega ukaza Kuntariču, naj skliče izredno skupščino Luke Koper, postavi nove nadzornike ter razreši Mišiča, ni prišlo. Tudi nič drugega se ni zgodilo, vsi so se povlekli nazaj. Malo zaradi Lozeja, ki bi kot prvi nadzornik lahko "ustavil" Kuntariča, največ pa zaradi že povsem nemočne predsednice vlade, pa tudi nekdanjega predsednik republike Milana Kučana, ki naj bi v ozadju, kot največja avtoriteta levice, začel "umirjati zadeve", da ne bi slučajno res prišlo do padca levosredinske vlade.
Po nekaterih informacijah naj bi bil ta sestanek pri Alenki Bratušek sicer sklican že prej, na temo prodaje državnih podjetij, zdaj pa je noter padlo še razvpito dogajanje v Luki Koper.
Mimogrede, če bo Milan Kučan dosegel umiritev razmer (avtor teh vrstic v to ne dvomi), bo zanimivo opazovati, kako bo afera GG Mišič-Luka Koper počasi izpuhtevala kot top novica osrednjih medijev.
Tomaž Kuntarič bi sicer sklical novo skupščino Luke Koper, tako trdijo moji viri, če bi mu tako eksplicitno naročila Alenka Bratušek ali pa vsaj minister za finance Uroš Čufer.
Pa nista, ne eden ne drugi ... zato so se prognoze nekaterih medijev, ki so sklic izredne skupščine Luke napovedovali že v ponedeljek zvečer, ponovno izkazale za nepoznavalsko napačne oziroma "wishful talking". Alenka Bratušek, ki te dni izgublja zadnje atome svoje avtoritete, se je včeraj očitno odločila za prevalitev odgovornosti na člane nadzornega sveta Luke Koper, in se zavila v molk. Gašpar Gašpar Mišič pa je medtem praktično že začel delati kot šef Luke Koper.
Vladna koalicija pa seveda ostaja. Gregor Virant in Karl Erjavec se bosta v zadevi GG Mišič-Luka Koper zaradi paničnega strahu pred prečasnimi volitvami (poleg tega sta oba politika sama zelo globoko vpletena v politično kadrovanje) počasi "pritajila" in se pred novinarji priložnostno sklicevala na svoje prejšnje izjave, Igor Lukšič pa je itak že nekajkrat dejal, da Socialni demokrati zaradi Mišiča pač ne nameravajo zapustiti koalicije. Poleg tega dušebrižniki levice s Kučanom na čelu pri vidnih Socialnih demokratih, kadar "res zagusti", praviloma uporabijo stari preizkušeni trik za duše: češ, pa je ne boste vi krivi, da bo vlada padla, in bi znova na oblast prišel Janez Janša!
Glavni izvir težav vladne koalicije pa je seveda absolutno shizofreno stanje znotraj Pozitivne Slovenije, kjer menda enostavno ne vedo, kaj bi - radi. Za Bratuškovo sami govorijo, da si je obula prevelike čevlje, Jankovića cenijo bolj, si pa večinsko ne želijo, da bi spet postal predsednik stranke, na noben način pa nočejo izgubiti vlade. Vse to pa več kot očitno ne gre skupaj. Imajo pa eno edino skupno devizo - ostati na oblasti.
Dober odraz tega kliničnega stanja so njihove izjave ter ravnanja. Jani Möderndorfer, vodja poslanske skupine PS, ki je v ponedeljek javno napadel postavitev GG Mišiča na čelo Luke Koper (treba je sicer vedeti, da sta Möderndorfer in Gašpar Gašpar Mišič že dlje časa močno sprta, ker se je Mišič pred nekaj meseci v intervjuju za tednik Reporter verbalno lotil tudi Gregorja Golobiča), no, včeraj se je že potuhnil. Minister za obrambo Roman Jakič pa je že začel spreminjati izjave, in tudi on, podobno kot Bratuškova, po novem za vse krivi nadzornike Luke.
Zakaj ... kaj se je vmes zgodilo?! Hja, Zoran Janković je na včerajšnji tiskovni konferenci dal prekleto jasno vedeti, da se pri Gašparju Gašparju Mišiču ne bo umaknil in Luke Koper ne namerava izpustiti iz rok.
Prav minister Roman Jakič je model in lakmusov papir za spremljanje kliničnega stanja znotraj Pozitivne Slovenije. Je namreč "naravno nadarjen" za to, da se vselej pravočasno postavi na stran zmagujoče frakcije znotraj levice. Zato je na levici tudi že zamenjal kopico političnih strank. Le opazujete ga!
Medtem pa nekdanji predsednik stranke Zares Gregor Golobič uspešno "kuri svoje" novinarje, ki so tokrat komentatorsko ponovno "planili" po Zoranu Jankoviću, in prvič proti - Alenki Bratušek. Meta Roglič (Dnevnik) in Tanja Starič (Delo) kot običajno ter pričakovano "bolj nežno", najhuje pa Matija Stepišnik v mariborskem Večeru. Stepišnik od premierke Alenke Bratušek zahteva "takojšnji obračun" z Jankovićem, kateremu očita "ekonomijo in logiko Stožic," sicer grozi Bratuškovi, da bo morala kot predsednica vlade oditi. Da Golobič stoji za nekaterimi obračuni znotraj Pozitivne Slovenije, predvsem v napadih na Zorana Jankovića, je očitno prepričan tudi koprski župan Boris Popovič.
Zdaj se vidi, na "primeru Stepišnik", ki je celo predsednik Društva novinarjev Slovenije, kako lahko novinarska profesionalnost in morala pristaneta povsem - na dnu. Stepišnik se je, dokumentirano, novembra 2011, po Jankovićevi zmagi na parlamentarnih volitvah, skoraj sluzavo vrgel v objem ljubljanskemu županu, čeprav sta bili ekonomija in logika Stožic takrat že dobro znani. Vsaj avtor teh vrstic in nekateri drugi novinarji smo o tem poročali. Še pred nekaj meseci ali celo tedni je taisti Matija Stepišnik tudi vzhičeno pisal, kako je predsednica vlade Alenka Bratušek naša edina prava izbira in priložnost, za nagrado pa naj bi mu Jernej Pavlič, vodja kabineta Alenke Bratušek, dostavljal kakor ekskluzivne vestičke iz vladnih soban na Gregorčičevi ulici ...
Sicer pa se je to poletje na Večeru in Dnevniku dogajala tiha "rehabilitacija" na prejšnjih volitvah totalno poražene stranke Zares. Kot po tekočem traku so se zvrstili veliki intervjuji z Gregorjem Golobičem in aktualnim predsednikom Zaresa Pavletom Gantarjem, kmalu po Golobičevem intervjuju pa sta "Večerova kolumnista" postala tudi nekdanja poslanca Zaresa, Majda Širca (mimogrede, Majda Širca si menda prizadeva postati ravnateljica ljubljanske Opere in baleta) in celo Franci Kek.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Tomaž Kuntarič Matej Runjak Matej Pirc Samo Lozej, Uroš Čufer Alenko Bratušek Gašparja Gašparja Mišiča zoran janković Milana Kučana top novica osrednjih medijev Gregor Virant karl erjavec Igor Lukšič Janez Janša Jani Möderndorfer Gregorja Golobiča roman jakič Meta Rogli C Tanja Starič Matija Stepišnik prepričan tudi koprski župan Boris Popovič Jernej Pavli C Pavletom Gantarjem Majda Širca franci kek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Golobič kuri, Kučan umirja, Janković ne popušča, Mišič pa ostaja šef Luke