objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 27. avgust 2013 ob 06:45

GG Mišič - kapo dol! Janković slavi, Bratuškova pa ne odloča o ničemer več
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Gašpar Gašpar Mišič je včeraj popoldne le postal predsednik uprave Luke Koper. Dobil je večino, pet glasov od devetih članov nadzornega sveta Luke. To je velika etapna zmaga nekdanjega državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek, bivšega poslanca Pozitivne Slovenije in super-podjetnika iz Pirana, ki se je na čelo največjega slovenskega logističnega podjetja zavihtel kljub močnemu nasprotovanju dela vladne koalicije ter redko videnemu pritisku medijev.
Kdo so trije največji zmagovalci in največji luzerji afere GG Mišič-Luka Koper?!
Poglejmo.
 
ZMAGOVALCI
1 Gašpar Gašpar Mišič
Kapo dol pred - GG Mišičem. Kljub klovnovski pozi si je pot na vrh Luke Koper premeteno in niti ne tako skrito trasiral nekaj mesecev, kar s(m)o vedeli vsi. Tik pred zdajci je odstopil z mesta državnega sekretarja in tako prehitel svojo šefico Alenko Bratušek, z njenimi sodelavci vred, ki ga je kakor hotela razrešiti. Med drugim ji je elokventno dokazal, da premore več političnega vpliva kot predsednica vlade. Samozavest je dobesedno bruhal, v teh zadnjih nekaj dnevih je postal skoraj "kultna osebnost" ne samo Pozitivne Slovenije, ampak tudi fenomen slovenske politike. Tip je vse zdržal in preživel histerični politični ter medijski cirkus, na seji nadzornega sveta pa dobil točno toliko glasov, kot jih je pravzaprav imel zagotovljenih že na začetku svoje kampanje za prevzem Luke Koper.
Ob tem pa Mišiču na koncu ni zmanjkalo moči za dozo pomenljivega cinizma. Pravi namreč, da "razočaran nad politiko odhaja v gospodarstvo," Bratuškovi pa navihano sporoča, kako "upa, da bo ponosna nanj ..."
2 Zoran Janković & Boris Popovič
Vse niti za izvolitev GG Mišiča za novega predsednika uprave Luke Koper so bile v rokah ljubljanskega župana Zorana Jankovića ter koprskega župana Borisa Popoviča. Oba, ali pa eden in drugi, sta v rokah držala ključ do Mišičeve zmage. Imenovanje GG Mišiča pomeni njuno kompanjonsko zmago. Janković bo zdaj bistveno lažje reševal svojo družinsko ekonomijo, tudi Popovičev ego je rešen, on je spet glavni v Luki Koper, torej na Obali.
Da sta Janković & Popovič postavila Mišiča, ljubljanski župan niti ne skriva več. Pohvalil je nadzornike Luke, češ ravnali ste "pogumno" ter "neodvisno".
Še več, izvolitev Mišiča je pohvalil tudi njegov sin Damijan Janković!
Mimogrede, nepredsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković bo svoje bodoče posle ter finančne interese v Luki Koper, tako predvidevajo poznavalci, peljal predvsem preko tretjih podjetij in tretjih oseb, zato ga bo zelo težko (iz)slediti.
3 Igor Lukšič
Z afero GG Mišič-Luka Koper politično daleč največ pridobiva prvak Socialnih demokratov. Zanj je to res "win-win" situacija. Tudi če Mišič ne bi bil izvoljen, je Igor Lukšič naredil svoje. Konzumiral je ogorčenje javnosti ter govoril to, kar so ljudje želeli slišati. Zdaj ko je Mišič izvoljen in se afera rola naprej, za Lukšiča toliko bolje.
Njegova odločitev, da raje ne bo minister pri Alenki Bratušek, se danes politično vidno kapitalizira. Odkar je padel Janez Janša in je vlado prevzela Pozitivna Slovenija, Socialni demokrati debelo vodijo po vseh anketah javnega mnenja. Ljudje so očitno prepričani, da je SD najmanj koruptivna stranka. 
PORAŽENCI
1 Alenka Bratušek
Predsednica vlade je nesporno prva luzerka afere GG Mišič-Luka Koper. Potem ko je Alenka Bratušek čez poletje kot premierka skoraj izpuhtela (razen na facebooku), je Mišičev prodor na čelo Luke Koper dokončno razkril, da Bratuškova, čeprav je šefica vlade, ne odloča o ničemer več. Njena beseda ne pomeni čisto nič!
Prvak Socialnih demokratov Igor Lukšič ji je dal vse možnosti, da udari po mizi ter pokaže, koliko jo je v hlačah, ko je šel pravočasno ter dokaj odločno proti Mišiču. Še Karl Erjavec je to razumel. Toda Alenka Bratušek očitno ne nosi hlač. Spomnimo, Kako se je, v zvezi z Mišičem, samo osmešila na zadnji tiskovni konferenci, prejšnji teden, po koncu seje vlade.
Danes naj bi se, kot je uspela Bratuškova izustiti včeraj zvečer, "usedla s svojimi sodelavci in proučila ukrepe" zaradi imenovanja GG Mišiča. A ja, s kom pa?
Z mladim in lepim (po reviji Lady) šefom kabineta Jernejem Pavličem ali pa državno sekretarko Tamaro Vonta, ki jo, kot slišim, eni menda prav tako menjujejo, ker nič ne dela in samo tvita?! Njen ključni strateški svetovalec, državni sekretar Matija Sevšek, je namreč očitno usodno podcenjeval (vpliv) Zorana Jankovića. Alenki Bratušek ni pomoči.
2 Pozitivna Slovenija
Afera GG Mišič-Luka Koper bo Pozitivni Sloveniji zadala "usodni udarec".
Na prihajajočih anketah javnega mnenja bo stranka upadla za nadaljnjih 3 do 5 odstotkov, no, mogoče jih bo malo "dvigoval" Nikola Damjanić z agencijo Ninamedia. Poleg tega je Mišič znotraj stranke ponovno okrepil vpliv Zorana Jankovića, "vpliv" Alenke Bratušek pa zreduciral na minimum. Poleg tega sta Janković in Mišič premierko ponižala pred javnostjo ... če seveda ni Bratuškova sama prostovoljno del te igre.
Minuli konec tedna sem govoril s številnimi vidnimi politiki PS. In čisto vsi so mi prizanesljivo pripovedovali, da si je Alenka pač obula prevelike čevlje.
Na volitvah, če vlada pade jeseni (kar se sicer ne bo zgodilo), bi stranka PS z Jankovićem na čelu zanesljivo pobrala več glasov (morda celo 10 do 12 odstotkov), kot jih bo z Alenko Bratušek. Res, z Bratuškovo ne pridejo več čez osem!
3 Mediji
Še nekaj ur pred samim začetkom seje nadzornega sveta Luke Koper so mediji prepričevali javnost, da po njihovih informacijah GG Mišič ne bo imenovan (poglejte si še enkrat, denimo, nastop novinarke Pop TV Katarine Matejčič v nedeljo zvečer - oddaja 24ur: to so učne minute blond novinarstva), in se pri tem eden za drugim papagajsko naučeno sklicevali na svoje vire (češ - po naših informacijah) blizu tako imenovanih "odločevalcev", rahlo skrivnostne besedice, ki vsaj v primeru GG Mišič-Luka Koper ni pomenila - čisto nič, v medijski žargon pa jo je pred kratkim kot noviteto spretno lansiral Borut Jamnik, šef uprave Modre zavarovalnice, preko časopisa Dnevnik (novinarke in urednice Vesne Vukovič) ter poslovnega časnika Finance (nove odgovorne urednice Simone Toplak).
In potem tako naprej - Gregor Trebušak, urednik in voditelj oddaje Svet na Kanalu A, je še včeraj poskušal bizarno prepričevati, da je imenovanje GG Mišiča - nepričakovano?! Pri napovedovanju ponedeljskovega razpleta v Luki Koper so se najbolj osramotili tisti mediji, ki so pač najbolj "nabijali", Dnevnik, Pop TV in Kanal A.
Dejansko pa so mediji samo še enkrat strumno dokazali, da so, žal, predvsem interesna trobila in fijakarsko poročajo po naročllu, brez resnih, kaj šele svojih analiz. Nekdo jim nekaj prišepne, pa že tečejo v eter.
No, tisti, ki imamo "fingerpitzengefühl" vpoglede v zakulisna dogajanja, smo namreč zelo dobro vedeli, da se razmerja sil znotraj nadzornega sveta Luke Koper niso spremenila, in da je bilo tako edino "pravo upanje" nasprotnikov Mišičevega imenovanja morebitni "zlom" predsednika nadzornega sveta Dina Klobasa. Ki je potem vse "nategnil" z dvojno igro.
Toda vložki v Mišičevo postavitev so bili preveliki, novinarski viri tega ne bi smeli podcenjevati.
Kdo izmed novinarjev je tudi v nedeljo zjutraj edini pravilno napovedal izvolitev GG Mišiča? Avtor teh vrstic!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gašpar Gašpar Mišič Alenke Bratušek 1 Gašpar Gašpar Mišič 2 Zoran Janković Boris Popovič Damijan Janković 3 Igor Lukšič Janez Janša 1 Alenka Bratušek karl erjavec Jernejem Pavličem Tamaro Vonta matija sevšek 2 Pozitivna Slovenija Nikola Damjanić 3 Mediji Katarine Matejčič borut jamnik Vesne Vukovič Simone Toplak gregor trebušak Dina Klobasa Avtor teh vrstic

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

GG Mišič - kapo dol! Janković slavi, Bratuškova pa ne odloča o ničemer več