objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 26. avgust 2013 ob 06:49

Zanj je dobro poskrbljeno. Ministra za finance Čuferja čaka služba v NLB
Kolizija interesov. Janez Šušteršič je imel prav, Uroš Čufer bo kot finančni minister vedno delal v korist svojega prejšnjega in bodočega delodajalca, to je nedotakljivih struktur Nove ljubljanske banke
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Minister za finance Uroš Čufer je lahko "miren". Po koncu vladnega mandata, ne glede, kdaj to bo, ga namreč spet čaka služba v Novi ljubljanski banki, od koder se je tudi, kot direktor upravljalskega centra za finančno upravljanje NLB, presenetljivo zavihtel na stolček ministra za finance.
To so potrdili tudi v NLB, kjer pravijo, da je "gospod Uroš Čufer svoj odhod iz banke uredil sporazumno in skladno s pravicami, ki so mu zagotovljene z veljavno zakonodajo. Zakon o vladi in še zlasti Zakon o poslancih, ki se smiselno uporablja tudi za ministre, določata, da imajo ministri pravico, da se v treh mesecih po prenehanju mandata vrnejo na delo, ki so ga upravljali oziroma na drugo delo, ki ustreza vrsti in stopnji njegove strokovne izobrazbe."
No, precej manj zgovorni okoli informacij, da ima minister za finance Uroš Čufer "pogodbo z Novo ljubljansko banko," kjer ga čaka delovno mesto, so bili na (njegovem) ministrstvu za finance, od koder sporočajo, da ima minister Čufer "mirovanje zaposlitve urejeno skladno z zakonodajo."
Glavna težava pa ni v tem, da se minister Čufer po izteku mandata lahko vrne na staro delovno mesto (v Novo ljubljansko banko), ključni problem je namreč huda kolizija interesov, ker je "Čuferjeva NLB" eno od glavnih delovnih področij ministra za finance. In je zato nemogoče pričakovati, da bi minister Čufer "storil nekaj", kar bi ogrozilo interese njegovega delodajalca, bivšega in bodočega.
Ali povedano drugače, minister za finance Čufer bo, kot pravijo poznavalci, praviloma deloval v korist vodilnih struktur Nove ljubljanske banke.
Kar dokazuje tudi sestava nadzornega sveta NLB, ki sta ga minister za finance Čufer in predsednica vlade Alenka Bratušek sestavljala po telefonu, in naj bi bil izrazito naklonjen praktično nedotakljivim strukturam Nove ljubljanske banke. Čufer in Bratuškova naj bi tudi preprečila, da bi predsednik nadzornega sveta NLB postal Tone Rop, sedanji podpredsednik Evropske investicijske banke (EIB), ki so ga, namesto Franceta Arharja, predlagali Socialni demokrati.
Viri blizu premierke sicer zatrjujejo, da to ne drži, in da Tone Rop ni prišel skozi kadrovsko sito akreditacijskega sveta.
Bivši minister za finance Janez Šušteršič je torej imel še kako prav, ko je ob prvi predstavitvi Čuferja v državnem zboru dejal, da je Čufer dokazal, da "bo advokat bank, kar niiti ni čudno, glede na to, od kje prihaja ..."
Ime finančnega ministra se sicer pojavlja tudi med govoricami o morebitni jesenski rekonstrukciji vlade, ko bi Čufer utegnil "odleteti". Še prej pa bo, če bo to nujno potrebno, za svoj obstanek pripravljen žrtvovati tudi predsednika uprave NLB Janka Medjo. Padec Čuferja bi sicer še dodatno oslabil že tako šibko politično moč premierke Alenke Bratušek, ideologom levice pa naj bi se najbolj (ali pa dokončno) zameril z nedavnim intervjujem za Mladino, kjer je nalil čistega vina okoli privatizacije ter politike varčevanja. Med najnovejšimi očitki, ki na Uroša Čuferja letijo iz vrst nekaterih koalicijskih partnerjev, je tudi "sporna" uvrstitev Aerodroma Ljubljana na listo podjetij, namenjenih prodaji, za kar naj bi osebno poskrbel prav minister Čufer.
Mimogrede, Alenka Bratušek, Igor Lukšič in Gregor Virant naj bi se na enem od svojih sestankov "drug drugemu čudili," kako je mogoče, da se je brniško letališče sploh znašlo na prodajnem seznamu?!
Hkrati pa se že širijo informacije o precejšnjih provizijah, ki naj bi se razdelile pri prodaji osrednjega državnega letališča.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Uroš Čufer Alenka Bratušek Tone Rop Franceta Arharja janez šušteršič Janka Medjo Igor Lukšič Gregor Virant

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zanj je dobro poskrbljeno. Ministra za finance Čuferja čaka služba v NLB