objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 12. avgust 2013 ob 07:01

Etika in honorarji sodstva: Prijatelje v stečaju rešili prijatelji sodniki!
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Minuli četrtek je "odjeknila" novica, da je personalni svet vrhovnega sodišča praktično "oprostil" ljubljanski okrožni sodnici Dido Vovk in Jelko Rozman, dve ključni sodni akterki iz razvpite afere "Prijatelji v stečaju".
Spomnimo. Obe sodnici sta se med drugim udeleževali divjih zabav skupaj s stečajnimi upravitelji, katerih postopke sta vodili, Rozmanova pa je na eni od teh zabav za darilo dobila tudi kolo, bicikel. Tovrstne družabnosti ter druženja stečajnih sodnikov in stečajnih upraviteljev pa so v eklatantnem nasprotju z minimalnimi etičnimi – in tudi siceršnjimi – standardi, ki jih poznamo pod skupnim imenovalcem kolizija interesov, posledično pa celo kot korupcijo.
Žal je novica v elektronskih medijih (pre)živela le nekaj ur, naslednji dan pa je skorajda izginila. Očitno so tisti, ki so se odločili za plasma novice ravno ta dan, vedeli, kako se stvarem streže. Škandalozna vest se je namreč hitro utopila v medijsko odmevni aretaciji poslovneža in nekdanjega lastnika slovenskega Dinersa Tomaža Lovšeta.
Famozna odločitev personalnega sveta vrhovnega sodišča o kolegici Didi Vovk (in Jelki Rozman) pa ni zgolj škandalozna, sodi namreč tudi v polje korupcije.
Zakaj?!
Nihče od "veleumnih" slovenskih novinarjev si ni vzel niti deset sekund svojega delovnega časa, da bi na spletu poiskal imena cenjenih članov personalnega sveta vrhovnega sodišča, kjer vedrijo sodnice in sodniki Ana Božič Penko, Mile Dolenc, Bojan Dolenc, in Rudi Štravs.
In še naslednjih deset sekund, da bi v spletni iskalnik Google vtipkali imeni Mileta Dolenca in Dide Vovk.
Rezultat je naravnost osupljiv!
Ja, ne boste verjeli: vrhovni sodnik Mile Dolenc in okrožna sodnica Dida Vovk sta skupaj vodila predavanja o funkciji stečajnih upraviteljev. Ne samo enkrat, celo večkrat. Torej ni nobenega dvoma, da se zelo dobro poznata, izven sodniške službe sta celo nekakšna poslovna partnerja.
Ali sta slušateljem seminarjev, predvsem stečajnim upraviteljem, predavala tudi o tem, kako naj prirejajo svoje "bunga bunga" zabave in kupujejo draga darila sodnicam – tega ne vemo, lahko samo ugibamo …
Neizpodbitno pa vemo, da je vrhovni sodnik Mile Dolenc, ko je v funkciji člana personalnega sveta odločal o krivdi okrožne sodnice Dide Volk, kolegico zelo dobro poznal. Zato je najmanj, kar bi lahko in moral storiti, da bi se iz odločanja izločil (izvzel).
Tako pa je pred nami nov, še en pisni dokaz, kako si slovenski (vrhovni) sodniki predstavljajo svoje delo – po domače, "med prijatelji".
In že naslednje škandalozno dejstvo je udeležba vrhovne sodnice in članice personalnega sveta Ane Božič Perko na nepremičninski konferenci, kjer je predavala skupaj – z Dido Vovk.
Poudarek je na datumu konference, ki je bila 30. maja letos, saj se je predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Anton Panjan takrat že pritožil (v zadevi Vovk-Rozman) na personalni svet Vrhovnega sodišča. Vrhovna sodnica Ana Božič Penko je torej že vedela(!), da bo morala odločati o karierni usodi Dide Volk, pa se je, vsaj po programu sodeč, nepremičninske konference kljub temu mirno udeležila.

Ravnanje vrhovne sodnice in vrhovnega sodnika je podobno škandalozno, kot če bi kanibali odločali o etičnosti kanibalizma.
Ampak kje je zdaj predsednik komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič, ki se sicer oglaša ob vsaki priložnosti?! Tukaj pa je tiho.
Paradni slovenski sodniki spet dokazujejo, da res niso sposobni odločati o etičnosti svojih dejanj (odločitve personalnega sveta vrhovnega sodišča so namreč dokončne), zato je tudi skrajni čas, da spremenimo zakon o sodiščih ter pristojnost odločanja o (ne)etičnosti dejanj "(ne)srečne" sodniške srenje prepustimo izbranemu telesu izven sodnega sistema.
P.S. Da sta vrhovna sodnica Ana Božič Perko in vrhovni sodnik Mile Dolenc predavala najverjetneje v okviru svojega delovnega časa, toda za bržkone soliden honorar, je ob vsej tej koruptivnosti še najmanj pomembno …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dido Vovk Jelko Rozman Tomaža Lovšeta imena cenjenih članov Ana Božič Penko Mile Dolenc Bojan Dolenc Rudi Štravs Anton Panjan goran klemenčič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Etika in honorarji sodstva: Prijatelje v stečaju rešili prijatelji sodniki!