objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 1. avgust 2013 ob 06:56

Padec Antona Stresa. Odnesli so ga mariborski bankrot in ljubljanski lobiji
Zdaj se bodo pa pobili med seboj, kdo bo novi slovenski nadškof, pravijo moji viri. Famozna nevidna moč znotraj cerkve naj bi forsirala glavnega urednika Družine Francija Petriča
2013 Pozareport

Odpri galerijo

"Tudi Stres bo šel, boste videli, vse jih bodo zamenjali, mi pravijo moji viri ..."
Tako sem "preroško" zapisal že pred letom dni, julija 2012, ko sem poročal o dogajanjih znotraj slovenske rimskokatoliške cerkve po zloglasnem bankrotu mariborske nadškofije, potem ko je nekdanji ljubljanski nadškof Alojzij Uran prejel vatikanski dekret, da mora - kaznovan - nemudoma zapustiti slovensko zemljo ter oditi v Trst.
In zato je "včerajšnji" odstop (odhod) dosedanjega slovenskega nadškofa Antona Stresa in mariborskega nadškofa Marjana Turnška pravzaprav pričakovano presenečenje. Prav tako ni dvoma, da je njun odhod posledica neverjetnega bankrota mariborske nadškofije, kjer je izpuhtelo več sto milijonov premoženja, huda afera pa že sodi med tri največje finančne škandale v zgodovini katoliške cerkve.
Toda Stresa, ki se je skupaj s Turnškom tako pridružil dvema že prej - zaradi odgovornosti za finančni zlom mariborske nadškofije - kaznovanima klerikoma, nekdanjemu ravnatelju gospodarske uprave mariborske nadškofije Mirku Kraševcu ter bivšemu mariborskemu nadškofu Francu Krambergerju (prvi je bil, spomnimo, preseljen v benediktinski samostan Šentpavel na avstrijskem Koroškem, drugi pa danes živi v škofijskem upokojenskem domu v Lenartu), je pomagal spodnesti tudi "protištajerski lobi" znotraj vrha rimskokatoliške cerkve v Ljubljani ter del slovenskega duhovniškega lobija v Vatikanu.
Dokončna odločitev o Antonu Stresu in Marjanu Turnšku naj bi v Vatikanu padla že 29. aprila, pravijo moji viri, potem ko naj bi vatikanski uradniki "uspeli prepričati" novega papeža Jorga Maria Bergoglia, imenovanega Frančišek. Kakšna je bila pri tem vloga Franca Rodeta, edinega slovenskega kardinala v Vatikanu, še ni čisto jasno, se pa govori, da naj bi se naš kardinal Rode po imenovanju Frančiška precej "umaknil na stran." Rode ter novi papež Frančišek sta si namreč precej različna, vsaj pri dojemanju cerkvenega življenjskega sloga. Medtem ko papež Frančišek pridiga in tudi praktično dokazuje svojo skromnost, Rode ostaja zaprisežen ljubitelj razkošnega life-styla kardinalov, od prestižnih avtomobilov do rezidenc.
Se pa med insajderji ve, da je Stres po odhodu bivšega cerkvenega nuncija v Sloveniji Santosa Abril y Castelló, ki se je pred časom vrnil v Vatikan ter postal kardinal, ostal brez svojega pomembnega zaveznika.
Ljubljanski lobi znotraj vrha slovenske rimskokatoliške cerkve menda nikoli ni zmogel prenesti, da je štajerski nadškof Anton Stres postal lider slovenske cerkve. In prav ta lobi je tudi najbolj zaslužen za odstranitev Stresa, zatrjujejo nekateri moji viri blizu cerkve, čeprav vodstvo cerkve tega ne bo (nikoli) priznalo. Kako se nespravljivo jezno gledajo ljubljanski in mariborski škofje, je menda pokazal že prvi obisk pokojnega papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji, ko je priromal tudi v Maribor. Eno od ključnih vlog pri rušenju Antona Stresa naj bi imela duhovnik Franci Petrič, glavni urednik Družine, ki naj bi bil zdaj celo kandidat za novega slovenskega nadškofa, v zakulisju pa naj bi ga forsirala tako imenovana "nevidna moč (ali homoseksualni lobi)" znotraj cerkve, in visok vatikanski uradnik Mitja Leskovar, ki Stresa menda "ne prenese".
Mimogrede, Mitja Leskovar je bil prevajalec ob nedavnem obisku predsednice vlade Alenke Bratušek v Vatikanu pri papežu Frančišku.
Zdaj se bodo pa "pobili med seboj," kdo bo novi nadškof, pravijo isti viri, saj sta postavljena "apostolska administratorja" novomeški škof Andrej Glavan in celjski nadškof Stanislav Lipovšek zgolj prehodna uprava oziroma tehnična vlada slovenske cerkve. Pri čemer ni čisto izključeno tudi njuno poznejše polno imenovanje. Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, ki naj bi pred kratkim tako "očaral" pevko Alenko Gotar, po mojih informacijah nima možnosti, da bi se zavihtel na Stresovo mesto, je pa že mogoče napovedati, so še prepričani moji viri, da je to "konec nekega obdobja," ko je na čelu slovenske cerkve (pri)stal visoki intelektualec, kot sta Franc Rode ali Anton Stres.
Sicer pa Anton Stres in Marjan Turnšek (menda) ne bosta "pregnana v tujino" kot nesrečni Alojz Uran, prisilni odstop pa naj bi Turnška prizadel precej bolj kot Stresa. Prvi se bo poslej posvetil filozofiji, drugi pa teologiji ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zapisal že pred letom dni Alojzij Uran Antona Stresa Marjana Turnška Mirku Kraševcu Francu Krambergerju Jorga Maria Bergoglia frančišek Franca Rodeta Santosa Abril y Castelló Janeza Pavla II franci petrič Mitja Leskovar Alenke Bratušek andrej glavan stanislav lipovšek anton jamnik Alenko Gotar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Padec Antona Stresa. Odnesli so ga mariborski bankrot in ljubljanski lobiji