objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 30. julij 2013 ob 06:46

Cash-flow! Čez pet mesecev Janković prevzema vso ljubljansko energetiko
Hrvoje Drašković se umika Samu Lozeju ter počasi odhaja v pokoj. Kako pa se bosta zmenila Janković in Golobić, pa je drugo vprašanje?!
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Že prvega januarja prihodnje leto bo ljubljanski župan in nepredsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković prevzel skoraj neposredno oblast nad celotno ljubljansko energetiko. Prišlo bo namreč do fuzije med JP Energetiko Ljubljana in družbo Te-Tol Ljubljana, pri čemer bo predsednik uprave nove ljubljanske mega energetske družbe postal Samo Lozej, trenutno vršilec dolžnosti prvega človeka Te-Tola. To je že odločeno, čeprav je 100-odstotni lastnik Te-Tola prav JP Enegetika, pa bi bilo bolj logično, če bi vodenje novega združenega podjetja pripadlo sedanjemu predsedniku uprave Energetike Hrvoju Draškoviću.
Trenutno zamišljeno ime novega podjetja, ki ne bo delniška družba, ampak "čisto navaden d.o.o.,", torej zelo prikladen za hitro upravljanje, je Energetika Te-Tol Ljubljana.
Hrvoje Drašković, ki je z Lozejem izgubil bitko za direktorja nove energetske firme, čez eno leto izpolnjuje pogoje za odhod v pokoj, vendar to ni bil glavni razlog, da ga bo zamenjal Samo Lozej. Slednji je namreč eden od najtesnejših sodelavcev Zorana Jankovića in hkrati tudi dolgoletni zaupnik nekdanjega predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča, zato Hrvoje Drašković, tudi če mu "penzija" ne bi dihala za vratom, proti Lozeju ne bi imel nobenih možnosti.
No, kako si bosta Janković in Golobič (raz)delila vpliv ter interesne sfere znotraj ljubljanske energetike, je pa spet drugo vprašanje. Gre namreč za dostop do velikanskega "cash-flowa (denarnega toka)"  ter nadzor nad velikimi gradbenimi investicijami.
Po tej združitvi naj bi namreč skupna firma v prihodnjih letih v energetsko infrastrukturo (plinsko-parno enoto ter sežigalnico) investirala okoli 250 milijonov evrov!
Samo Lozej, sicer tudi član nadzornega sveta Slovenske odškodninske družbe, pri samem združevanju nima "posebne teže", pripovedujejo moji viri. Nenazadnje, te dni, ko sredi vremensko pregrete Ljubljane potekajo zaključna "kadrovska pogajanja" med Jankovićem in Draškovićem, Lozej mirno jadra po Jadranu. Drašković je, pravijo, kar slabe volje (medijem je že novembra lani, ko je Energetika lastniško vstopila v Te-Tol, kar je davkoplačevalce stalo okoli 50 milijonov evrov, pripovedoval, da on sam "ne bi hitel z združevanjem." Si pa Drašković menda v prihodnje želi članstvo v vsaj dveh "močnih" nadzornih svetih (verjetno takole za uteho), in ja, eno se mu že obeta. Predlagan je namreč za nadzornika Gen Energije, sicer tudi solastnice družbe Gen-I, ki ljubljanski energetiki konkurira na plinskem trgu.
Hrvoje Drašković je sicer edini direktor ljubljanskega javnega podjetja, ki je član Socialnih demokratov. Bo pa, kar je tudi že zmenjeno, enako službo v novi energetski družbi zadržal sedanji svetovalec uprave JP Energetika in predsednik ljubljanskega odbora SD ter nekdanji poslanec Anton Colarič. Ostal bo pač svetovalec uprave.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Samo Lozej Hrvoju Draškoviću Gregorja Golobiča Slovenske odškodninske družbe Anton Colarič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Cash-flow! Čez pet mesecev Janković prevzema vso ljubljansko energetiko