objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 23. julij 2013 ob 15:19

Janković in Bratuškova še brez dogovora, sprta pa, kot pravita, nista
Ali bo prestolnica dobila nazaj odvzeti denar, bo znano do 30. septembra. O dogajanjih znotraj Pozitivne Slovenije bosta premierka in župan prav tako spregovorila šele po počitnicah
2013 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednica vlade Alenka Bratušek in župan Ljubljane Zoran Janković sta se na triurnem sestanku o odprtih zadevah med državo in mestom dogovorila le, da bosta rešitve poiskala do 30. septembra, sta pa pogovor označila za konstruktiven.
Kot je znano, je pobudo za sestanek že maja dala Mestna občina Ljubljana (MOL). Janković od Bratuškove predvsem pričakuje odgovor, ali oziroma kako bo MOL dobila nazaj 3,5 milijona evrov, znesek, ki ji je bil odvzet v zadnjem letu. Poleg tega so na MOL pripravili predlog zakonskih sprememb, ki bi vplivale na vse slovenske občine – tudi o tem naj bi vlada odgovorila do konca septembra. Tretji sklop odprtih zadev med prestolnico in državo pa med drugim zajema vprašanja glede poplavne varnosti, nadaljevanje projekta Regijskega centra za ravnanje z odpadki Ljubljana (RCERO) in državni prostorski načrt za posamezne projekte, ki bi jih po Jankovićevih besedah financirali sami oziroma iz zasebnih sredstev.
Janković je spomnil, da so podobne sestanke imeli že v mandatu prve vlade Janeza Janše; takrat so rešili vse, razen dejstva, da je bilo MOL odvzetih 57 milijonov evrov. Tega sicer niso rešili niti na sestankih z vlado Boruta Pahorja.
Mimogrede, Janša je svoje mnenje o današnjem sestanku strnil v dva tvita: "Kakšno zavajanje. V primerjavi z drugimi regijami Ljubljana že vsa leta krize dobiva preko 60 % vseh državnih pomoči.“ In: "Alokacija državnih pomoči po statističnih regijah od 2009 dalje: Ljubljana 62 %, ostalih 11 regij 38 %.“
Po sestanku sta premierka in župan odgovarjala tudi na nekatera druga vprašanja, zlasti v zvezi s Pozitivno Slovenijo. Ne, Janković še ni povedal, ali bo jeseni kandidiral za predsednika stranke, za odločitev ima, kot pravi, še dovolj časa. "To, da stojiva skupaj, kaže, da sprta nikakor nisva," pa je o njunem odnosu znotraj PS dejala Bratuškova. Zatrdila sta, da dobro sodelujeta, več o strankarski politiki pa bo znano po počitnicah.
Je pa Janković nekoliko pokritiziral privatizacijo, ki jo načrtuje vlada. Meni namreč, da so lahko uspešna tudi podjetja v (delni) državni lasti. V zvezi z državnim seznamom za prodajo pa je ocenil, da so na njem podjetja, ki jih nihče noče.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Alenka Bratušek zoran janković Janeza Janše Boruta Pahorja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janković in Bratuškova še brez dogovora, sprta pa, kot pravita, nista